Φορέας καταστροφής

Φορέας καταστροφής

Η πανδημία του κορονοϊού που έπληξε την Ελλάδα στην αρχή της τουριστικής περιόδου ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις στις τοπικές οικονομίες κυρίως των ελληνικών νησιών.

Οι τοπικές κοινωνίες κατάφεραν να επιζήσουν σε αυτά, όντας αποκλεισμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ηπειρωτική χώρα, καθώς οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν είχαν αναπτυχθεί και η επικοινωνία ήταν πάρα πολύ δύσκολη.

Η πρωτογενής παραγωγή είχε αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές ανάγκες ενώ οτιδήποτε άλλο αναγκαίο το προμηθεύονταν όταν υπήρχε πλοίο.

Και βέβαια αυτό ίσχυε για τα μικρά νησιά γιατί τα μεγάλα σε πολλές περιπτώσεις είχαν αναπτύξει το εμπόριο και έκαναν και εξαγωγές.

Η ανάπτυξη όμως του τουρισμού άλλαξε τελείως την κατάσταση. Η πρωτογενής παραγωγή άρχισε να περιορίζεται, στα χωράφια ξεκίνησαν να χτίζονται στην αρχή δωμάτια και στη συνέχεια συγκροτήματα για να υποδεχτούν το τουριστικό ρεύμα που άρχισε να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Δεν θα κάνουμε λόγο βέβαια για την κτηνοτροφία που εξαφανίστηκε αλλά και τα ψάρια που άρχισαν να εκλείπουν αφήνοντας χωρίς μεροκάματο εκατοντάδες αλιείς. Ταυτόχρονα η ανεξέλεγκτη δόμηση άλλαξε την όψη των νησιών δημιουργώντας με ευθύνη βέβαια και των τοπικών κοινωνιών όγκους μπετόν που μπορεί να μην αναπτύχθηκαν σε ύψος, αναπτύχθηκαν όμως σε έκταση αλλάζοντας ριζικά το τοπίο.

Φτάσαμε μάλιστα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του airbnb οι τιμές να ξεφύγουν και ειδικά στις Κυκλάδες αλλά και σε πολλά από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου η διαμονή να είναι υπόθεση υψηλών βαλαντίων.

Και μετά ήρθε η πανδημία, που έφερε την κατάρρευση των τοπικών οικονομιών που στηρίζονταν ουσιαστικά μόνο στον τουρισμό. Τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι στάλα στον ωκεανό των όσων πραγματικά χρειάζονται για να μπορέσουν οι πολίτες να ξεπεράσουν την πρωτοφανή κρίση. Μέτρα που δεν είναι διατεθειμένη να λάβει καθώς έχει αποφασίσει να κατευθύνει τα κονδύλια σε ελάχιστους φιλικούς της επιχειρηματίες. Κλασικό παράδειγμα η κατευθείαν ανάθεση της τουριστικής καμπάνιας του 2020 που μέχρι φέτος εκτελούσε ο ΕΟΤ, σε ιδιωτική εταιρεία του ΣΕΤΕ και ΞΕΕ.

Το αποτέλεσμα είναι να πουληθούν μισοτιμής εκατοντάδες τουριστικές μονάδες σε ξένους κυρίως επιχειρηματίες και οι μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες τους να γίνουν εργάτες με μισθούς πείνας στις πρώην ιδιοκτησίες τους. Αλλωστε το ξέρει καλά το παιγνίδι αυτό ο πρωθυπουργός ο οποίος διαμήνυσε κυνικά στους Γερμανούς ότι θα κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες σε βόρειο Ελλάδα και Πελοπόννησο για να ωφεληθούν αυτοί αδιαφορώντας για 33.000 οικογένειες που θα μείνουν χωρίς εισόδημα. 

Η ελληνική Δεξιά αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά ως φορέας καταστροφής της χώρας. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που της δίνεται αυτή η ευκαιρία από τον ελληνικό λαό.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter