Φοροαφαίμαξη αλλά και καθρεφτάκια για ιθαγενείς

Φοροαφαίμαξη αλλά και καθρεφτάκια για ιθαγενείς

Η τακτική γνωστή, ενεργοποιήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα που επεξεργάζεται σενάρια φοροεπίθεσης στο εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων έρχεται να προσφέρει ισχνές φοροελαφρύνσεις και επιδοματική πολική, η οποία γιγαντώνεται μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των συστημικών ΜΜΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και την παράδοση – παραλαβή των υπουργείων άρχισε η πλύση εγκεφάλου των πολιτών για τις φοροελαφρύνσεις και την αύξηση των επιδομάτων.

Ολα αυτά τα ευτράπελα έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο με το πιο φτωχό βιογραφικό της χώρας (δεν καταγράφει απασχόληση ούτε μίας ώρας), ο οποίος έγινε «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας. Αναφερόμαστε στον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εξήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών και επιδομάτων ύψους 720 εκατ. ευρώ.

Φόροι, φόροι, φόροι

Την ίδια ώρα μόνο για το 2023 και μόνο για τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας (άμεση φορολόγηση) η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προϋπολογίσει έσοδα της τάξης των 20,16 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 660 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 που ανήλθαν σε 19,5 δισ. ευρώ. Ομως εκεί που γίνεται αληθινή σφαγή είναι στους έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ), οι οποίοι «γδύνουν» την κοινωνία και εξατμίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών προς δόξα της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 επί αγαθών και υπηρεσιών (κυρίως ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης – ΕΦΚ), οι εισπράξεις ανήλθαν σε 13,45 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαν εισπραχθεί 12,04 δισ. ευρώ. Αρα έχουμε αύξηση κατά 7,9% σε σχέση με μια χρονιά, το 2022, κατά την οποίο η ακρίβεια γονάτισε τα νοικοκυριά. Hδη δηλαδή έχει εισπράξει στο πεντάμηνο 1,41 δισ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Ειδικά ο ΦΠΑ που εισπράχθηκε σ’ αυτό το πρώτο πεντάμηνο του έτους ανέρχεται σε 9,41 δισ., όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαν εισπραχθεί από απόδοση ΦΠΑ 8,31 δισ. ευρώ ή 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2022.

Πέραν πάσης αμφιβολίας λοιπόν σε σχέση με την έμμεση φορολόγηση, αυτό που καθίσταται βέβαιο είναι η γιγάντωσή της μες στο επόμενο τετράμηνο, διότι εισέρχεται ο μεγάλος όγκος των τουριστών (και αυτοί θα υποστούν την αφαίμαξη Μητσοτάκη διά του ΦΠΑ και του ΕΦΚ). Από το σύνολο των φόρων του πενταμήνου έχει εισπράξει 2,25 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι (από 20,613 δισ. ευρώ, 22,866 δισ. ευρώ). Αν λοιπόν προκαλείς τέτοιο σφίξιμο στον… λαιμό της πραγματικής οικονομίας που σου αποφέρει τέτοιου είδους εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΦΚ, το να μοιράζεις σε ετήσια βάση, και από το 2024, 720 εκατ. ευρώ σε επιδόματα, φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών σε δημόσιους υπαλλήλους προσομοιάζει στις ανταλλαγές χρυσού με χάντρες και καθρεφτάκια που έκαναν οι κονκισταδόρες με τους Ινδιάνους τον 15ο και τον 16ο αιώνα.

Τα επικοινωνιακού τύπου μέτρα με νομοσχέδιο

Ποια είναι όμως αυτά τα μέτρα; Οπως ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης, αυτές οι παρεμβάσεις θα ενταχθούν σε ένα νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μες στην εβδομάδα που μας έρχεται και θα αφορούν μέτρα που θα ισχύσουν από το 2024 (αφού πρώτα αφαιμάξει δηλαδή την κοινωνία με έμμεσους και άμεσους φόρους το 2023) και είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα εξής:

• Αυξήσεις ύστερα από δώδεκα έτη στους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000700.000 μισθοδοτούμενων από το ελληνικό δημόσιο με δημοσιονομικό κόστος που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, από 1.1.2024 το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στις 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από 9.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από 10.000 σε 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στις 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στις 13.000 ευρώ. Η αξία του μέτρου είναι μηδαμινή αν αναλογιστεί κανείς ότι προκύπτει ετήσιο όφελος για οικογένεια με ένα παιδί της τάξης των 70 ευρώ ή 5,8 ευρώ μηνιαίως και 18 ευρώ τον μήνα για πολύτεκνες οικογένειες. Το συνολικό κόστος για το δημόσιο ανέρχεται σε μόλις 77 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει αύξηση από το 200 στα 216 ευρώ (μονοπρόσωπο νοικοκυριό), ενώ αντίστοιχα όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι λαμβάνουν 400 ευρώ θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 49 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες με συνολικό ετήσιο κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ.

• Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Υπολογίζονται σε 600.000 αυτοί που έχουν απολέσει το ΕΚΑΣ και ως εκ τούτου αυτοί θα έχουν δωρεάν φάρμακα, με κόστος που ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ ετησίως.

• Επίδομα Youth Pass για χρήση στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος κατ’ έτος 30 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημόσιους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter