«Φοροεισπρακτικής λογικής» το σχέδιο Μπακογιάννη για τα δημοτικά τέλη – Έκκληση θεάτρων για μείωση επιβαρύνσεων

«Φοροεισπρακτικής λογικής» το σχέδιο Μπακογιάννη για τα δημοτικά τέλη – Έκκληση θεάτρων για μείωση επιβαρύνσεων

«Φοροεισπρακτικής λογικής» είναι οι σχεδιασμοί για τα δημοτικά τέλη που προωθεί το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. 

Η γενική κατεύθυνση που θέτει η Δημοτική Αρχή είναι το «πάγωμα» των δημοτικών τελών για το 2021, χωρίς να προβλέπει μειώσεις ούτε για οικιακές χρήσεις, ούτε καν για μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες, που έχουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης. Δημότες, κάτοικοι και επαγγελματίες βρίσκονται σε κατάσταση «συναγερμού» και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και λόγω της υγειονομικής κρίσης. Ηδη, για την περίοδο που διανύουμε θέατρα κάνουν έκκληση προς το δήμο Αθηναίων για μείωση των Δημοτικών τελών όσο λειτουργούν με μειωμένο αριθμό θεατών ή είναι κλειστά, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Ιδιαίτερα πλήττονται τα μικρά θέατρα της Αθήνας τα οποία αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους (ενοίκια, λειτουργικά έξοδα, δημοτικά τέλη).

Οι οικονομικοί επιτελείς του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη εμφανίζουν ως κοσμογονία ότι δεν αυξάνουν τα τέλη! Όμως, η διατήρηση των δημοτικών τελών για το 2021 στο επίπεδο της προηγούμενης χρονιάς δεν μπορεί να τίθεται σαν προοπτική, μια και οι οικονομικοί δείκτες σε συνδυασμό με τα μέτρα για την πανδημία και τις επιπτώσεις τους δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων που παρουσιάζει το Documento προωθείται προς ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο (θα συνεδριάσει στις 30 Οκτωβρίου 2020). Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του συντελεστή χρέωσης φόρου των ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το έτος 2021, στα επίπεδα τιμών του 2020. Επίσης προβλέπει τη διατήρηση του οικιακού συντελεστή τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2021 στο ποσό 1,55€/τ.μ. ετησίως αλλά και του συντελεστή τελών καθαριότητας και φωτισμού λοιπών χώρων (επαγγελματικών). Για αυτούς τους συντελεστές ως προς δραστηριότητες λιανικού εμπορίου πλην τροφίμων προωθεί επίσης το “πάγωμα” στο ποσό των 5,50€/τ.μ. ετησίως, και σε χώρους παρεχόμενων υπηρεσιών πλην χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κ.λ.π. στο ποσό των 5,30€/τ.μ. ετησίως. Για τις υπόλοιπες επαγγελματικές δραστηριότητες προβλέπεται διατήρηση «στο ποσό των 6,18€/τ.μ. ετησίως και με το συντελεστή των σταθμών αυτοκινήτων στο 75% του συντελεστή αυτού με κλίμακα και προσδιορισμό των κοινωνικών απαλλαγών και μειώσεων στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας με διατήρηση αυτών ως έχουν ορισθεί και ισχύουν σήμερα» . Επίσης, προβλέπεται και η διατήρηση του τρίτου συντελεστή «για “ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς” ύψους 2,35€/τ.μ. ετησίως για τα πρώτα 6.000τ.μ. και μείωση στο 60% για τα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα για το έτος 2021».

Μάλιστα, δεν προβλέπεται καν μείωση ούτε στο συμβολικό τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ύψους 20€ σε φυσικά πρόσωπα όπως καλλιτέχνες του δρόμου κ.ά. για το έτος 2021 (θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα τιμών που είχαν εγκριθεί για το έτος 2020).

Η δημοτική Αρχή θα καλέσει το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει και να ψηφίσει υπέρ της διατήρησης των συντελεστών τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, βιτρινών – προθηκών, κινητών βιτρινών, οικοδομικών υλικών. Το σχέδιο περιγράφει τη διατήρηση συντελεστών τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2021, στα ίδια επίπεδα τιμών που είχαν καθοριστεί και εγκριθεί για το έτος 2020, για πρατήρια καυσίμων, για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων κίνησης τουριστικών οχημάτων δημόσιας χρήσης, ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης στο ποσό των 2.059,20€ ανά στάση και λοιπές δραστηριότητες (τουριστικά τρενάκια κ.λ.π.) ήτοι 1.716,00€ ανά θέση στάση. Το ίδιο προτείνεται να διατηρηθούν οι συντελεστές τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2021 για επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου, παλαιοπώλες κυριακάτικης αγοράς Μοναστηρακίου και εμποροπανηγύρεων, Πασχαλινή και Χριστουγεννιάτικη αγορά, Χριστουγεννιάτικη αγορά Πλατείας Κλαυθμώνος, ενώ εξετάζεται ο ορισμός συντελεστή τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου για το έτος 2021 για τους χειροτέχνες –καλλιτέχνες στην περιοχή του Θησείου. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος είναι οι προβλέψεις για τους συντελεστές τελών διαφημίσεων και τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από διαφήμιση (Κατηγορία Α΄και Γ΄), και για τη χορήγηση αδειών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων ολιγοήμερης διάρκειας για κάθε είδους εκδηλώσεις (π.χ. προωθητικές, διαφημιστικές ενέργειες).

Διατηρούνται όπως ίσχυαν οι συντελεστών τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για περίπτερα και κουβούκλια , για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2021 σε 3.356 οδούς, πεζοδρόμους, πλατείες κ.λ.π., και το ειδικό τέλος 30€ για τοποθέτηση, εντός του παραχωρούμενου – οριοθετημένου κοινόχρηστου χώρου, σκιαδίων και λοιπών λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αριστερές παρατάξεις στο Δήμο Αθηναίων θα θέσουν το ζήτημα της μείωσης των δημοτικών τελών. Παράλληλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ) έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι θα θέσουν, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, την έκκληση θεάτρων της Αθήνας για μείωση των δημοτικών τελών των θεατρικών χώρων, αυτή την περίοδο. Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μικρά θέατρα που πλήττονται δραματικά, λόγω και των μέτρων για την πανδημία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter