Σήμερα η τελευταία μέρα για τις δηλώσεις – Από αύριο πρόστιμο μέχρι 500 ευρώ!

Σήμερα η τελευταία μέρα για τις δηλώσεις – Από αύριο πρόστιμο μέχρι 500 ευρώ!

Με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ κινδυνεύουν όσοι δεν υποβάλουν μέχρι και σήμερα στις 12 το βράδυ την φορολογική τους δήλωση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, καθώς το υπουργείο δεν το θεωρεί απαραίτητο με βάση τους αριθμούς.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι:

– Το Σάββατο, 27 Ιουλίου υποβλήθηκαν στο σύστημα 72.412 δηλώσεις Ε1, αριθμός που προκαλεί εντύπωση, δεδομένου του Σαββατοκύριακου.

– Χθες, Κυριακή, μία ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, οι φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος, που υποβλήθηκαν, ξεπέρασαν πλέον τα 6 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια, λιγότεροι από 200.000, από τους συνολικά 6,3 εκατομμύρια, είναι οι φορολογούμενοι που «χρωστούν» τη δήλωσή τους.

– Σε ό,τι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, αυτά φαίνεται να έχουν καλύψει σχεδόν πλήρως την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, ήδη από την περασμένη Πέμπτη.

– Καθυστέρηση παρατηρείται μόνον σε δηλώσεις επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), για τα οποίες θα εξαχθούν ως το μεσημέρι σήμερα τα νεώτερα δεδομένα για το αν και κατά πόσον η υστέρηση οφείλεται σε δυσκολίες ή σε απροθυμία των ιδίων των φορολογουμένων.

Ταυτόχρονα, οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Yπενθυμίζεται ότι, για εκείνους που θα καθυστερήσουν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση ή ακόμη και αυτούς που θα την υποβάλλουν εμπρόθεσμα, αλλά με σημαντικά λάθη, τα πρόστιμα αναμένεται να είναι αρκετά «τσουχτερά».

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, τα πρόστιμα για τους φορολογούμενους, που δεν θα τηρήσουν τις διαδικασίες υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης ξεκινούν από 100 ευρώ και θα φτάνουν έως τα 500 ευρώ.

Σημειώνεται, επιπλέον ότι η ΑΑΔΕ, εκτός από τη δημοσιοποίηση των προστίμων, είχε εκδώσει αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, πάντως, μαρτυρούν ίσως γιατί πολλοί φορολογούμενοι δίσταζαν να προβούν στη συγκεκριμένη ενέργεια. Αναλυτικότερα, παρά το γεγονός ότι η τελική διορία πληρωμής της 1ης από τις 4 διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει και εξακολουθεί να ισχύει η 31η Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα, σχεδόν όλοι όσοι υποβάλλουν τις τελευταίες ημέρες δήλωση και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο, που ξεπερνά κατά πολύ και από τα 2.000 ευρώ ο καθένας τους.

Ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται ως τώρα να πληρώσουν 2.856.405 φοολογούμενοι, έχει ξεπεράσει και τα 1.057 ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το τι έδειχναν τα εκκαθαριστικά όσων έσπευδαν να υποβάλουν δήλωση από του πρώτους τον Μάρτιο.

Με βάση τα στοιχεία που ίσχυαν έως χθες, προκύπτουν τα εξής:

– Πάνω από 1 στα 3 εκκαθαριστικά (34,18%) έχει βγει χρεωστικό και ο «κατά κεφαλήν» φόρος που αναλογεί έφτανε ήδη πια στα 1057,25 ευρώ. Σήμερα, το μέσο ποσό αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Οι 2.856.405 φορολογούμενοι που είδαν ως εχθές χρεωστικό εκκαθαριστικό καλούνται να πληρώσουν συνολικά 3,020 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί έως την Τετάρτη, 31 Ιουλίου.

– Πιστωτικό έχει βγει μόλις ένα στα δέκα εκκαθαριστικά και σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχούν 355 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι τα έχουν ουσιαστικά ήδη εισπράξει, ενώ οι τελευταίοι τα αναμένουν -εκτός απροόπτου- έως τα τέλη Αυγούστου.

– Οι υπόλοιποι (54,84% ή 1 στους 2) έχουν μηδενικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης φόρου και δεν θα πληρώσουν ούτε θα λάβουν κάτι επιπλέον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter