Φορολογούμενοι όλου του κόσμου, αντισταθείτε

Φορολογούμενοι όλου του κόσμου, αντισταθείτε

Σκέψεις πάνω στο νέο βιβλίο «Ο θρίαμβος της αδικίας» των Εμανιέλ Σεζ και Γκαμπριέλ Ζουκμάν που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις

Επιστήμονες δημόσιου συμφέροντος θα μπορούσε να ονομάσει κάποιος τους Γάλλους οικονομολόγους Εμανιέλ Σεζ και Γκαμπριέλ Ζουκμάν που διαπρέπουν στις ΗΠΑ. Αν και σχεδόν μιάμιση δεκαετία μικρότερος από τον Σεζ, ο Ζουκμάν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην ελληνική βιβλιαγορά με το έργο του για τον κρυμμένο πλούτο των offshore (προσφέρθηκε από το Documento με τον τίτλο «Η αλήθεια για τις offshore», πρώτη έκδοση: Πεδίο).

Αμφότεροι καταπιάνονται στη μελέτη τους με τον πλούτο που ρέει στα χέρια ολίγιστων και αυξάνεται με τρικ φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και φοροαπόκρυψης μέσα από εταιρείες-κελύφη σε παραδεισένια μέρη. Είναι μια ιστορία με μεγάλο παρελθόν, όπως τονίζουν στο βιβλίο τους, το οποίο επικεντρώνεται στις ΗΠΑ καθώς για εκεί υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία. Παρουσιάζουν εκτενώς όχι μόνο την ιστορική διαδρομή της προσπάθειας επιβολής «φόρων» και θέτουν το ζήτημα του κοινωνικού αποτυπώματος της φορολόγησης.

Αυτό που στοιχειοθετούν οι οικονομολόγοι συγγραφείς του βιβλίου, πηγαίνοντας κόντρα στο δογματικό ρεύμα της «ορθοδοξίας των αγορών», είναι η αδικία που έχει βασιλέψει κυρίως σε βάρος μισθωτών και επαγγελματιών, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της φορολόγησης, ενώ το 1%, οι υπερπλούσιοι, αβγατίζει την περιουσία του με γεωμετρική πρόοδο με εργαλείο την ανθούσα βιομηχανία παροχής συμβουλών φοροαποφυγής, που βρίσκεται πάντα βήματα πιο μπροστά από τις ελεγκτικές και φορολογικές αρχές. Η αναλογική φορολόγηση των μεγιστάνων και των επιχειρηματικών κολοσσών με έναν φόρο πλούτου, όπως προτείνουν, θα μπορούσε να δώσει πνοή στις χειμαζόμενες τάξεις, όπως συνέβη τις δεκαετίες του «αμερικανικού ονείρου» 1950-60 με την οριζόντια διάχυση του πλούτου. Κινούμενοι στο πνεύμα των γαλλικών προσπαθειών φορολόγησης του πλούτου, προτείνουν συγκεκριμένες και αποτελεσματικές λύσεις, αλλά απαιτούνται πρωτίστως πολιτική βούληση και πολιτική πίεση – αμφότερες απουσιάζουν σήμερα.

Φορολογούμενοι όλου του κόσμου, αντισταθείτε! Σας κλέβουν. Αυτό φωνάζουν οι Σεζ και Ζουκμάν μέσα από το βιβλίο, το οποίο είναι καλογραμμένο, προσιτό στο ευρύ κοινό, καλομεταφρασμένο (η κοόρτη που επέλεξε ο Αντ. Δ. Παπαγιαννίδης φάνηκε πολύ «ξένη», ωστόσο ήταν ακριβής), με καλή επιμέλεια και αρκετά κατατοπιστικούς πίνακες.

INFO

«Ο θρίαμβος της αδικίας»

Εμανιέλ Σεζ, Γκαμπριέλ Ζουκμάν

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 320

Τιμή: €17,70

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter