Φόρος γονικής παροχής: Οι πλούσιοι μεγάλοι κερδισμένοι της κατάργησης – Αποκαλυπτικά παραδείγματα

Φόρος γονικής παροχής: Οι πλούσιοι μεγάλοι κερδισμένοι της κατάργησης – Αποκαλυπτικά παραδείγματα

Εντός της προσεχούς εβδομάδος αναμένεται να ψηφιστεί η ρύθμιση για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής, μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ ανά γονέα, όπως έχει ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ρύθμιση η οποία και θα τεθεί σε εφαρμογή από την προσεχή Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.

Μέχρι σήμερα ο φόρος για ανάλογες περιπτώσεις είναι της τάξεως του 10%, ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού. Με βάση την νέα ρύθμιση όταν οι γονείς θα δίνουν χρήματα στα παιδιά τους με γονική παροχή, δεν θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού που παρέχεται, είτε αυτό προορίζεται για την αγορά ενός αυτοκινήτου είτε για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου είτε για άλλον σκοπό, όπως για παράδειγμα την κάλυψη τεκμηρίων.

Βέβαια από τα ίδια τα παραδείγματα που δημοσιοποιούν οι κυβερνητικές πηγές αποδεικνύεται ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το μέτρο αυτό είναι οι έχοντες και κατέχοντες, τα πιο πλούσια οικονομικά στρώματα και οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τους οποίους φροντίζει δεόντως η κυβέρνηση. Ενώ την ίδια στιγμή, παρουσιάζει τις μεγάλες φοροαπαλλαγές τους ως… αναπτυξιακό μέτρο.

Παραδείγματα

Τα ίδια τα παραδείγματα της κυβέρνησης μαρτυρούν την κατεύθυνση του μέτρου:

Για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδενικός.

Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 16.500 ευρώ και πλέον μηδενίζεται

Για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον θα είναι μηδενικός.

Σημειώνεται ότι από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ότι ίσχυε.

«Αν επρόκειτο για 200.000, 300.000 δεν τίθεται ζήτημα. Εδώ το πλαφόν πάει από τα 150.000 στα 800.000 ευρώ.» είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαρκεια της συνέντευξής του στη ΔΕΘ, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν τον ενδιαφέρει η μεσαία τάξη αλλά «τον ενδιαφέρει να ακουμπήσει μια μικρή μειοψηφία, το περιβάλλον του, τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται».

«Εμείς θα βλέπαμε τη δυνατότητα για οικονομική στήριξη σε κάποιο γονιό που θέλει να βοηθήσει τα παιδιά του», είχε τονίσει ο κ. Τσίπρας καταλήγοντας: «Εμείς θα βλέπαμε να πάει το ποσό στις  200 – 300 χιλιάδες… Αλλά στα 800.000;».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter