Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη πυροσβεστών σε τρία μέτωπα – Χάος και ανοργανωσιά με την επιχείρηση εκκένωσης

Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη πυροσβεστών σε τρία μέτωπα – Χάος και ανοργανωσιά με την επιχείρηση εκκένωσης

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο όπου τα μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες, που σε πολλά σημεία ξεπερνούσαν σε ύψος τα 5 μέτρα και με δυνατούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη καθώς δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων έχουν γίνει στάχτη.

Η κυβέρνηση επαίρεται για το “ρεκόρ εκκένωσης” καθώς περίπου 20.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές από χωριά, αφήνοντας πίσω τους σπίτια και ξενοδοχεία, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ούτε οργάνωση υπήρξε κατά την εκκένωση, ούτε κρατική αρωγή σε μέσα και προσωπικό.  Όλα στηρίχθηκαν κυρίως στους ντόπιους κατοίκους και ό,τι μέσα είχαν οι ίδιοι, γεγονός που αποτυπώθηκε σε χαρακτηριστικές φωτογραφίες και βίντεο που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Έτσι τα ξημερώματα επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 42 οχήματα, 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα, ενώ την επιχείρηση συντονίζει ένα ακόμη ελικόπτερο.

Από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις σε τρία ενεργά μέτωπα. Στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ολοκληρώθηκε η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Αυτή βέβαια η επιχείρηση έγινε με μέσα των κατοίκων τις περισσότερες φορές ή με τα… πόδια, συχνά χωρίς καμιά ενημέρωση ειδικά στους τουρίστες, αποδεικνύοντας και σε αυτό το επίπεδο πόσο οργανωμένο είναι το κράτος για να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια κρίσιμες καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά. Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων.

Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter