Πύρινη κόλαση στη Σταμάτα: Καμένα σπίτια και οχήματα – Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις (Photos – Video)

Πύρινη κόλαση στη Σταμάτα: Καμένα σπίτια και οχήματα – Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις (Photos – Video)

Συνεχίζεται η «μάχη» των πυροσβεστών με τις φλόγες σε Ροδόπολη, Διόνυσο και Σταμάτα καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν καταφέρει να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο ωστόσο, παραμένουν διάσπαρτες εστίες με τα εναέρια μέσα να συνεχίζουν τις ρίψεις νερού.

«Η εικόνα είναι καλύτερη στην περιοχή. Φοβόμαστε τις αναζωπυρώσεις, μέχρι τη νύστα θα έχουν σβηστεί. Η πυροσβεστική πρέπει να παραμείνει στην περιοχή όλο το βράδυ» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ι. Καλαφατέλης, δήμαρχος Διονύσου. Ο ίδιος επισήμανε πως οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτι τους ενώ σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής είπε πως ο ίδιος έχει δει στην γύρω περιοχή τουλάχιστον τρία σπίτια καμένα και τέσσερα οχήματα. Ερωτηθείς για το αν έχει καθαριστεί η περιοχή ο ίδιος επισήμανε «ευτυχώς που καθαρίστηκαν».

Νωρίτερα, κάτοικος της περιοχής μιλώντας στην ΕΡΤ κατήγγειλε πως ενώ ήταν σε εξέλιξη η φωτιά, είδε ανθρώπους να μαζεύουν από τους δρόμους ξερόχαρτα και κλαδιά.

Η πυρκαγιά που πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών κατέστρεψε αρκετά σπίτια, αυτοκίνητα ενώ έχει προκαλέσει και τεράστια περιβαλλοντολογική καταστροφή.

Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο κοινοτάρχης Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης ανέφερε πως «είκοσι σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί υλικές ζημιές» προσθέτοντας πως έχει εκκενωθεί όλος ο οικισμός με τους κατοίκους να έχουν μεταφερθεί σε γήπεδα και καταστήματα της κοινότητας. Όπως υποστήριξε οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται σε Ροδόπολη και Διόνυσο.  Ωστόσο, όπως είπε η εικόνα αυτή την στιγμή φαίνεται να είναι καλύτερη.  Σύμφωνα με τον κ. Κλεφτάκη η πυρκαγιά ξεκίνησε από το νεκροταφείο της Σταμάτας και πήρε έκταση λόγω του αέρα ενώ ο ίδιος εκτίμησε πως πρόκειται για εμπρησμό.

Οι κάτοικοι της περιοχής με τις μάνικες στα χέρια προσπαθούσαν να σώσουν με όποιο τρόπο μπορούν τις περιουσίες τους τις οποίες βλέπουν να παραδίδονται στις φλόγες. Παράλληλα, στην περιοχή της Σταμάτας και στις γύρω περιοχές υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το ίντερνετ.

 

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ και τις υγειονομικές δομές στην περιοχή. Στην περιοχή βρίσκονται 4 ασθενοφόρα, για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα, εννέα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα μεταφέρονται σε νοσοκομεία της περιοχής.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ νωρίτερα, οργισμένος κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε την ολιγωρία που έδειξαν οι αρχές μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά. Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης από την πλευρά του μιλώντας σε έκτακτο δελτίο του OPEN τόνισε πως οι φλόγες κινούνται ανάμεσα στις περιοχές Σταμάτα, Δροσιά, Ροδόπολη, Εκάλη και Διόνυσο. Σημείωσε πως «οι πυροσβέστες κυνηγούν τη φωτιά σπίτι – σπίτι».

«Mας δυσκολεύει το γεγονός ότι υπάρχουν σπίτια πολλά ανάμεσα στη βλάστηση αυτό προσπαθούμε να διασώσουμε, εν πρώτοις την ανθρωπινή ζωή. Δύσκολο για εμάς, όλα μαζί άνεμος θερμοκρασία… Όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί εδώ πέρα. Είμαστε σε καλή κατάσταση, σε καλύτερη από το πρωί, προσπαθούμε να τη σβήσουμε τελείως» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα μέσω του 112 που είχε ως εξής: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Την ίδια στιγμή η ΓΓΠΠ απέστειλε επείγουσα ειδοποίηση σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής προκειμένου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει η ειδοποίηση.

 

 

Λόγω της πυρκαγιάς στη Σταμάτα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 25 οχήματα, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

 

«Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουν οι φλόγες σε κατοικίες του οικισμού “Γαλήνη”. Τις προσπάθειες δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν πλέον έως και τα 6 μποφόρ», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σχετικά με την πυρκαγιά που μαίνεται μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νωρίτερα ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι φλόγες “γλείφουν” και σπίτια».

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter