Φωτιά στη Βούλα: Πρόβα ενισχυμένης προστασίας από τις… κυβερνητικές ευθύνες

Φωτιά στη Βούλα: Πρόβα ενισχυμένης προστασίας από τις… κυβερνητικές ευθύνες

Την επικοινωνιακή ετοιμότητα κυβέρνησης και μιντιακού συστήματος για την εφετινή αντιπυρική περίοδο αντί για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να εμφανιστεί βελτιωμένος σε σχέση με τα τραγικά αποτελέσματα των προηγούμενων περιόδων αποκάλυψε η κυβερνητική διαχείριση της πρωτοφανών διαστάσεων αστικής πυρκαγιάς του Σαββάτου, με την κυβέρνηση να επιμένει μάλιστα πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα και έφτασε μέχρι τη Βάρη έδειξε πως «φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».

Μαθήματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές των περασμένων χρόνων μόνο στο πεδίο της επικοινωνίας φαίνεται πως πήρε η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την επικοινωνιακή διαχείριση της πυρκαγιάς που έκαψε το περασμένο Σάββατο περιοχές από την Άνω Γλυφάδα μέχρι την Άνω Βούλα και τη Βάρη ως θεατρικό σκηνικό απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών διαχείρισης των ακραίων φαινομένων, ενόψει των κινδύνων του εφετινού καλοκαιριού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε τη Δευτέρα να ωραιοποιήσει την κατάσταση, με αναφορές περί επιτυχημένης αντιμετώπισης της πρωτοφανούς διάστασης αστικής πυρκαγιάς, κάνοντας λόγο για ένα «δύσκολο καλοκαίρι» που έρχεται, προτάσσοντας την κλιματική αλλαγή, και βάζοντας ως πήχη για το τέλος της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου «έναν απολογισμό πολύ καλύτερο από την περσινή χρονιά και σαφώς καλύτερο από το μέγεθος των προβλημάτων που η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει».

Ο εκπρόσωπος πάσχισε επίμονα κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών να εμφανίσει ως επιτυχημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού αυτή του σαββατοκύριακου, δίνοντας ολοκληρωτική και προκαταβολική κάλυψη στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Προέταξε εμμέσως σειρά προληπτικών δικαιολογιών για την περίοδο που έρχεται, όπως οι σφοδροί άνεμοι, «στρεβλώσεις και εμπόδια» για περιπτώσεις στο εγγύς μέλλον που θα αποκαλυφθούν προβλήματα, ελλείμματα, προβλήματα συντονισμού.

Για τη δε προχθεσινή πυρκαγιά, παρόλο που έδειξε αργά αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, επικαλέστηκε πως «υπήρξε γρήγορη ανταπόκριση και περιορίσαμε στο ελάχιστο τις ζημιές», ενώ υπαινικτικά έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές εστίες και 61 ακόμα δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα την ίδια ημέρα.

Ενδεικτική της επικοινωνιακής ετοιμότητας της κυβέρνησης ήταν και η «απάντηση» που είχε για τον γαλάζιο δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννη Κοτζιά που τις προηγούμενες ημέρες κατήγγειλε την κυβέρνηση πως δεν έχει δοθεί στον δήμο «ούτε ένα ευρώ» για τη θωράκιση της περιοχής και απειλές ακόμα και για διακοπή της χρηματοδότησης σε αντίποινα της διαμαρτυρίας του, μετά τη συντριπτική περσινή πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια. Ο Γ. Οικονόμου εμφανίστηκε να παραθέτει μία μακρά λίστα κονδυλίων για έργα που στην πλειοψηφία τους αναμένονται να προχωρήσουν, δίνοντας και το στίγμα που θα ακολουθήσει όσους τοπικούς άρχοντες διαμαρτυρηθούν πως «πολλές φορές, εκφράζοντας αυτή την αγωνία, ακούγονται υπερβολές και άδικα πράγματα» θεωρώντας λογικό «κάθε Δήμαρχος να εκφράζει την αγωνία του για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες».

Υπενθυμίζεται πως σε ενημέρωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης μία εβδομάδα νωρίτερα, ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων πως διπλασιάζεται ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών σε 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με ακόμα 2.100 που ακόμα εκπαιδεύονται, καθώς πως τη φετινή χρονιά η κυβέρνηση «θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων» πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Ακόμα, πως έχουν αυξηθεί τα μισθωμένα εναέρια μέσα σε σχέση με πέρυσι και πως έχουν διατεθεί για καθαρισμούς σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα υψηλής επικινδυνότητας περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, ούτε την περασμένη εβδομάδα ούτε τη Δευτέρα δεν είχε απάντηση στις καταγγελίες των πυροσβεστών πως τα οργανικά κενά φτάνουν τις 4.000, ούτε και για την κραυγαλέα στασιμότητα της κρατικής χρηματοδότησης που παραμένει καρφωμένη στο 0,04% του ΑΕΠ, παρά τις διακηρύξεις για το έκτακτο της κλιματικής αλλαγής. Όπως αποκαλύπτεται, η κυβέρνηση προσανατολίζεται μεν σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, χωρίς να έχει αντίστοιχα προετοιμαστεί για τον βαθμό δυσκολίας στον οποία αναφέρεται, παρά μόνο στο πεδίο της επικοινωνίας, με παράδειγμα και την απομάκρυνση του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας από την ενημέρωση των πολιτών, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Βοήθησαν σε αυτό και τα τηλεοπτικά κανάλια που απέδειξαν πως και εφέτος είναι ικανά να αντιμετωπίσουν ως κανονικότητα οποιαδήποτε κακοδιαχείριση και έλλειψη του κρατικού μηχανισμού.

«Η εμπειρία των τελευταίων δέκα ετών μας υποδεικνύει ότι στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων βεβαιότητες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» δήλωσε από τα τέλη Μαΐου ο υπουργός. Με εξαίρεση την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης που εφέτος σκοπεύει να μαγέψει τα πλήθη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter