Φωτιά στην Αχαΐα: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Αιγιάλεια – 16 τραυματίες και τουλάχιστον 20 σπίτια έγιναν στάχτη (Photos – Video)

Δεκαέξι άτομα τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά στην Αιγιάλεια και τουλάχιστον 20 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Με το πρώτο φως της ημέρας δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν τις συνεχείς ρίψεις νερού στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια, με την εικόνα ωστόσο της πυρκαγιάς να είναι βελτιωμένη.

Μεγάλες ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργο Ντίνο, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ δήλωσε ότι περισσότερα από 20 σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό.

«Η φωτιά έκαψε ένα μεγάλο τμήμα της κοινότητας Ζήρια, με αποτέλεσμα, εκτός των περίπου 10 σπιτιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές αρκετές ακόμα κατοικίες».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, Γιώργος Ντίνος, μιλώντας και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού δεν έχει ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή των ζημιών».

Ο Γιώργος Ντίνος, ο οποίος κατάγεται από την Ζήρια, σημείωσε παράλληλα, ότι «σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η φωτιά προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και σε αμπελοκαλλιέργειες με σταφίδα».

Σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στον παραλιακό οικισμό Λαμπίρι, που διοικητικά ανήκει στην Ζήρια, ο Γιώργος Ντίνος είπε ότι «η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικιστικό ιστό, σαρώνοντας τους αύλειους χώρους και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια».

Το κύριο μέτωπο σε χαράδρα

«Σε μία χαράδρα βρίσκεται σήμερα το πρωί το κύριο μέτωπο της φωτιάς στην Ζήρια», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «δίνουν μάχη τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «αυτήν την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές», ενώ όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».

Παράλληλα ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έδωσαν όλη την νύχτα μάχη με τις φλόγες, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, υποστηριζόμενες από τα εναέρια μέσα, για να περιορίσουν την φωτιά, να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή Λαμπίρι προς Άνω Ζήρια.

Σε 16 ανήλθαν οι τραυματίες από την πυρκαγιά στην Αιγιάλεια

Τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια.

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών -έξι πολίτες και ένας λιμενικός- παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

«Οι αγρότες να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές» 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Αιγιαλείας, Παναγιώτης Περλέγκας, περιγράφοντας την πρώτη ημέρα μετά την πυρκαγιά υποστήριξε πως οι αγρότες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

«Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε με υπομονή και μετράμε τις πληγές μας από την μεγάλη φωτιά», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Περλέγκας.

Όπως εξηγεί, «υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές».

Όσον αφορά στις κατοικίες, ο Παναγιώτης Περλέγκας, λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «ευτυχώς στην περιοχή μας δεν υπάρχει κάποιο σπίτι που να είναι καμένο, εκτός από ένα, που έχει υποστεί ζημιές στην κεραμοσκεπή».

Σχετικά με τις υποδομές, ο πρόεδρος της κοινότητας αναφέρει στο Πρακτορείο ότι «η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται συνεχώς και επαναφέρουν σταδιακά το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια και επιχειρήσεις».

Σε επιφυλακή σκάφη του Λιμενικού

Παράλληλα, «σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται, λόγω της φωτιάς, σκάφη του Λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας, ώστε, αν χρειαστεί, να παράσχουν βοήθεια», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Όπως ανέφερε, «ένα πλωτό σκάφος περιπολεί συνεχώς, ενώ ακόμα δύο βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι του Αιγίου και στο νησί Τροιζόνια». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δύο ακόμη ταχύπλοα βρίσκονται σε επιφυλακή στο λιμάνι της Πάτρας και αν χρειαστεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά θα έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Αιγιάλειας».

 

 

Αναφερόμενος στη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τις παραλιακές περιοχές Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τα πλωτά σκάφη, στελέχη του Λιμενικού βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη, όπου εντόπιζαν όσους χρειάζονταν βοήθεια και τους οδηγούσαν στα σκάφη, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου».

Μάλιστα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριακουλόπουλος, «υπήρξε άψογη συνεργασία με την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και τις τοπικές Αρχές, για τον απεγκλωβισμό των πολιτών».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter