Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις – Νέα ολονύχτια μάχη από την Πυροσβεστική (Photos)

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις – Νέα ολονύχτια μάχη από την Πυροσβεστική (Photos)
Από επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον Σχίνο την Πέμπτη / Eurokinissi

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα βρίσκονται για ακόμη μία νύχτα επί ποδός σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε από τον Σχίνο  Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης και συνεχίζει να καίει φτάνοντας σε οικισμούς πέριξ των Μεγάρων.

Σπίτια και αγροικίες κάηκαν, οικισμοί απειλήθηκαν και εκκενώθηκαν, αιωνόβια πεύκα παραδόθηκαν στις φλόγες. Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς.

Οι αναζωπυρώσεις των πύρινων εστιών συνεχίζονται από το απόγευμα της Παρασκευής, ιδίως στην περιοχή των Παπαγιαννέικων, ωστόσο δεν έχει σχηματιστεί νέο ενιαίο πύρινο μέτωπο. Στα Παπαγιαννέικα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και διαρκώς ενισχύονται σε μια προσπάθεια να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών, σύμφωνα με το OPEN TV.

Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή, με τις καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, καθώς δεν πνέουν πλέον ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

Εκκενώθηκαν Παπαγιαννέικα και Καλκάνι

Το μεσημέρι της Παρασκευής συνεχίστηκαν οι προληπτικές εκκενώσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τους κατοίκους των Παπαγιαννέικων και του Καλκανίου να απομακρύνονται από τις οικίες τους. «Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα. Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς», δήλωσε στο ΑΠΕ  ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Στην ευρύτερη περιοχή της  πυρκαγιάς επιχείρησαν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολυμπος”, ενώ από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας συνέδραμαν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Χαρδαλιάς: «Δεν βοηθάει το ανάγλυφο της περιοχής»

Το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στα Παπαγιαννέικα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο σημείο όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη δική τους μάχη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, υπάρχουν διάφορα μέτωπα, «τα οποία έχουν μαζέψει, ωστόσο το ανάγλυφο δεν βοηθάει». Παράλληλα, ανέφερε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά δεν μπορούν να πουν ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό εδώ το σημείο, νομίζω όμως ότι θα πάνε όλα καλά. Θα δουλέψουμε και το βράδυ», συμπλήρωσε.

Παραδόθηκαν στις φλόγες πάνω από 70.000 στρέμματα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ου ευρωπαϊκού σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) τα καμένα στρέμματα στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τα 70.000 μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Η καταστροφή είναι μεγάλη και οι «πληγές» στην περιοχή δύσκολα θα κλείσουν.

Νωρίτερα, ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμης Λέκκας επιχείρησε μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της φωτιάς στον Σχίνο Κορινθίας.

«Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, και επεκτάθηκε προς τις περιοχές Περαχώρας και Αλεποχωρίου αναμένεται να είναι πολλαπλές εξαιτίας του γεωτεκτονικού καθεστώτος της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, η περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονη σεισμικότητα, αλλά και από ταχείες μεταβολές στο χερσαίο ανάγλυφο που επηρεάζουν και το θαλάσσιο χώρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Κορινθία: Στάχτη πάνω από 70.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις (Photos)

Φωτιά στον Σχίνο: Έτσι φαίνεται το πύρινο μέτωπο από το διάστημα

Λέκκας για πυρκαγιά στον Σχίνο: Τεράστιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter