Φωτιά στο Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου  «Euroferry Olympia» από άνδρες της ΕΜΑΚ, με το πλοίο να συνεχίζει να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας.

Την Παρασκευή, δύο εναέριοι διασώστες και άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο, απομακρύνθηκαν, ενώ όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο  συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο.

Έως τώρα, από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών, ενώ άλλα 12 φέρονται ως αγνοούμενα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι.

Πλακιωτάκης: Γιγαντιαία επιχείρηση

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ακόμα καίνε μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο και αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεσή τους, θα ρυμουλκυθεί στο ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απάντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε ότι εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια τουατυχημάτος.

Σε ό,τι αφορά δε στους Έλληνες που αγνοούνται, σύμφωνα με τον υπουργό, ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής, αλλά και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα.

Πολλά τα ερωτηματικά

Το Euroferry Olympia τυλίχθηκε στις φλόγες στις 4:35 ανοικτά της Ερεικούσας.

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, εκπέμφθηκε σήμα κινδύνου και άμεσα ξεκίνησαν διαδικασίες εκκένωσης.

Μαύρο σύννεφο καπνού κάλυψε τα πάντα και η νύχτα έγινε μέρα από το μέγεθος της πυρκαγιάς.

Η φωτιά ξέσπασε στο τρίτο κατάστρωμα, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ενώ το πλοίο έπλεε από την Ηγουμενίτσα με κατεύθυνση το Πρίντεζι.

Μετά από λίγες ώρες στο σημείο έφτασαν σκάφη του Λιμενικού και πλοία από την Ιταλία για να παραλάβουν τους επιβάτες και να τους μεταφέρουν στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Πλέον τα ερωτήματα είναι πολλά. Η φωτιά ξέσπασε από κάποιο βραχυκύκλωμα σε τροφοδοτικό του πλοίου, μοτέρ ή κινητήρα νταλίκας; Προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος; Πως επεκτάθηκε; Υπήρχαν κοντά εύφλεκτα υλικά όπως καύσιμα, λάστιχα, πλαστικά καλύμματα, φορτία οχημάτων ή λάδια και χρώματα του πλοίου;

Οι αρχές μετά την κατάσβεση θα διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς και τον τρόπο που ξεκίνησε.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter