Φωτιά στο πλοίο στην Ερεικούσα: 11 αγνοούμενοι, 3 Έλληνες ανάμεσα τους – Στις έρευνες ΕΜΑΚ και ομάδα υποβρυχίων αποστολών (Video)

Φωτιά στο πλοίο στην Ερεικούσα: 11 αγνοούμενοι, 3 Έλληνες ανάμεσα τους – Στις έρευνες ΕΜΑΚ και ομάδα υποβρυχίων αποστολών (Video)
Φωτογραφία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία από την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο πλοίο "EUROFERRY OLYMPIA", Παρασκευή 18 φεβρουαρίου 2022. (ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ/EUROKINISSI)

Στους 11 ανέρχονται συνολικά οι αγνοούμενοι από το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia που τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα ενώ είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό το Μπρίντεζι στην Ιταλία.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος οι αγνοούμενοι ανέρχονται συνολικά σε 11 εκ των οποίων οι τρεις είναι Έλληνες. Παράλληλα, έχουν ταυτοποιηθεί δύο αλλοδαποί επιβαίνοντες οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου.

D
Διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα κατευθύνονται στην Κέρκυρα για να επιχειρήσουν απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων στο φλεγόμενο πλοίο ενώ στο σημείο βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Στο σημείο  μεταβαίνει και Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης.

 

Όπως δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γλυκοφρύδης, επικεφαλής της ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το πλοίο καίγεται ολοσχερώς και οι καπνοί είναι πάρα πολύ πυκνοί ενώ σε δηλώσει του στο MEGA ανέφερε πως δεν υπάρχουν σημάδια ζωής πάνω στο πλοίο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, από τους συνολικά 290 επιβαίνοντες στο πλοίο, οι 278 έχουν φτάσει στην Κέρκυρα. Δέκα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ένα παιδί.

Σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi αναφέρει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο γκαράζ νούμερο τρία και ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου. Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Παράλληλα, η εταιρεία διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει η σταθερότητα του πλοίου.

Η ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας

«Κατέπλευσαν στον λιμένα ν. Κέρκυρας, το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ., τα οποία αποβίβασαν με ασφάλεια τους διασωθέντες του Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο (02) αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα (11) αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις (03) Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία (03) ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης»

Διαβάστε επίσης

Η δραματική έκκληση του καπετάνιου του φλεγόμενου πλοίου: «Mayday, mayday» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter