Φωτιά στον ΔΕΣΦΑ από τον σύζυγο της CEO

Φωτιά στον ΔΕΣΦΑ από τον σύζυγο της CEO

Θα αντέξει στην πίεση η CEO του ΔΕΣΦΑ ή θα δούμε σύντομα νέα ηγεσία;

Πριν από ένα μήνα, στις 3 Ιουνίου, δυνάμεις της ΕΛΑΣ εντοπίζουν και συλλαμβάνουν στο σπίτι της συζύγου του στην Αθήνα τον Ιταλό οικονομικό σύμβουλο Φραντσέσκο Ατσέρμπι εφαρμόζοντας σχετικό αίτημα της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας. Ο Ατσέρμπι είχε ήδη καταδικαστεί εδώ και περίπου ένα χρόνο από την ιταλική Δικαιοσύνη σε έξι χρόνια φυλάκιση, έχοντας υπεξαιρέσει περίπου 165 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικές οικογένειες της Ιταλίας. Μετά την απόφαση ο Ατσέρμπι εξαφανίστηκε και έκτοτε οι ιταλικές αρχές βρίσκονταν σε συνεχή αναζήτησή του.

Οπως όλα δείχνουν, όμως, ο Ατσέρμπι δεν είχε απομακρυνθεί πάρα πολύ, αφού τελικά εντοπίστηκε στο σπίτι της συζύγου του. Αυτό που πολλά από τα ιταλικά ΜΜΕ δεν ανέφεραν ήταν ότι η σύζυγος του Ιταλού φυγόποινου είναι η Μαρία Ρίτα Γκάλι, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.

Ο κομπιναδόρος κ. Ατσέρμπι

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η δράση του Ατσέρμπι ήταν αρκετά ηχηρή αφού ασκούσε το επάγγελμα του οικονομικού συμβούλου χωρίς τη σχετική νόμιμη άδεια. Οπως φαίνεται όμως, αυτό δεν τον εμπόδισε να προσελκύει σημαντικούς πελάτες. Τόσο σημαντικούς που κάποιοι απ’ αυτούς τού είχαν εμπιστευτεί συνολικά 165 εκατ. ευρώ.

Ο Ατσέρμπι με συνεργό τη γραμματέα του, η οποία έχει ήδη ομολογήσει, πλαστογραφούσε τις υπογραφές των πελατών του σε συμβόλαια αγοραπωλησιών εν αγνοία τους. Μάλιστα, παρά την καταδίκη του για τα 165 εκατ., ο 54χρονος αντιμετωπίζει ακόμη δύο δίκες για απάτη σε βάρος πελάτη και για πτώχευση εταιρείας, στις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το χαρτοφυλάκιο του Ατσέρμπι περιλάμβανε πασίγνωστες επωνυμίες, όπως τα είδη σπιτιού Bassetti, τα τυποποιημένα τρόφιμα Polenghi και τα είδη μηχανοκίνητου αθλητισμού Dainese.

Ο άνθρωπος που… εξαφανίζει χρήματα

Από την περιορισμένη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση ξεχωρίζουν δύο σημεία από ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Il Giornale». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην καταδικαστική απόφαση κατά του Ατσέρμπι αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος «ενισχύεται από ένα συνδυασμό αδίστακτου επαγγελματισμού και παραπλάνησης». Οταν οι πελάτες αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις για τα χρήματά τους «εκείνος τους καθησυχάζει ευγενικά, κωλυσιεργεί, ακόμη και τους ενθαρρύνει να προσβάλουν τα ψευδή παραστατικά». Ο Ατσέρμπι, λέει η απόφαση που επικαλείται η «Il Giornale», κάνει τα χρήματα να εξαφανίζονται έχοντας ξεπεράσει κάθε δισταγμό και προδίδοντας κάθε σχέση εμπιστοσύνης που είχε καλλιεργηθεί.

Στις ελάχιστες αναφορές που υπάρχουν σχετικά με τη σύζυγό του η εφημερίδα αναφέρει: «Η Γκάλι έχει ήδη αναφέρει στο παρελθόν ότι νιώθει άβολα με τη δράση του συζύγου της, αλλά δεν είχε το κουράγιο να τον διώξει όταν εκείνος εμφανίστηκε στο σπίτι της ζητώντας καταφύγιο». Τελικά η Γκάλι άνοιξε το σπίτι της στον φυγόποινο σύζυγό της και τον έκρυψε από τις αρχές με επιτυχία για έναν ολόκληρο χρόνο.

Το ρήγμα της Γκάλι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η Μαρία Ρίτα Γκάλι ανέλαβε τη θέση της CEO του ΔΕΣΦΑ τον Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όμως, τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει να έρχεται σε ρήξη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2022 και καθώς η κυβέρνηση έσπευδε να αναδείξει τη δυνατότητα της χώρας να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη, οι οικονομικές στήλες σκιαγραφούσαν με αχνές γραμμές μια κόντρα που μαινόταν εντός του τριγώνου ΔΕΣΦΑ – υπουργείου Ενέργειας – (τότε) ΡΑΕ, λόγω της απόφασης του ΔΕΣΦΑ να μεταθέσει το πλάνο της ολοκλήρωσης των επενδύσεών του από το 2023 στο 2024.

Οι εντάσεις πάντως φαίνεται να αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με οικονομικές στήλες να αναφέρουν ότι οι επενδυτές του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται «στα κάγκελα» με τη ΡΑΕ (πλέον ΡΑΑΕΥ), λόγω διαφωνίας για το ύψος του ρυθμιζόμενου εσόδου WACC. Μάλιστα ξένοι επενδυτές του ΔΕΣΦΑ φέρονται να στέλνουν τις τελευταίες ημέρες οργισμένες επιστολές απευθείας προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η περίπτωση ΔΕΣΦΑ δεν είναι πάντως και η πιο απλή άσκηση ισορροπιών. Η Γκάλι συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα της Snam κατά την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ το 2017. Στη συνέχεια έγινε πρόεδρος της Senfluga, δηλαδή της κοινοπραξίας που ελέγχει το 66% του ΔΕΣΦΑ. Στη Senfluga συμμετέχουν κατά 54% η ιταλική Snam, κατά 18% έκαστη η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagás και κατά 10% η ελληνική Damco.

Εχει μέλλον στη ΔΕΣΦΑ η Γκάλι;

Με την υπόθεση του Φραντσέσκο Ατσέρμπι να έχει πάρει τον δρόμο της με την αναμενόμενη έκδοσή του στην Ιταλία, τα… φώτα πλέον πέφτουν στη σύζυγό του, η οποία μέχρι σήμερα επιχειρεί να απεμπλακεί από οποιαδήποτε συσχέτιση. Σύμφωνα με πηγές του Documento εντός του ΔΕΣΦΑ, η ίδια συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της προσερχόμενη τακτικά στο γραφείο της αλλά και με δημόσιες εμφανίσεις σε συνέδρια. Ωστόσο κανείς δεν μιλά για τον λεγόμενο… ελέφαντα στο δωμάτιο.

Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει «οικογενειακή ευθύνη» σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του Ατσέρμπι, όμως τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης από τους επενδυτές της ΔΕΣΦΑ για το πόσο μπορεί η υπόθεση αυτή να πλήξει το προφίλ της εταιρείας.

Συνεπώς, το ερώτημα αν θα διατηρήσουν στη θέση της τη Μαρία Ρίτα Γκάλι ξεφεύγει από τις ενέργειες του Ατσέρμπι και αγγίζει άμεσα τον ΔΕΣΦΑ, καθώς ενδεχόμενη αρνητική προβολή του θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και στην εταιρεία οικονομικές συνέπειες. Aυτό είναι κάτι που κανένας επενδυτής δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποστεί για χάρη ενός Ιταλού οικονομικού συμβούλου που, όπως φαίνεται, έπαιζε… χαρτοπόλεμο με τα εκατομμύρια των άλλων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter