Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: «Μάχη» των πυροσβεστών – Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν οικισμοί (Photos – Video)

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: «Μάχη» των πυροσβεστών – Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν οικισμοί (Photos – Video)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας. Οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη «μάχη» με τις πύρινες «γλώσσες» στα Γεράνεια όρη προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Ωστόσο, παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν κάποια σημεία του μετώπου.

Δείτε επίσης: «Μάχη» με τις φλόγες στον Σχίνο, κάηκαν σπίτια – Προληπτική εκκένωση σπιτιών και στο Αλεποχώρι (Photos – Video)

Οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί και είναι πλέον: 182 πυροσβέστες, 7 ομάδες πεζοπόρων, 17 αεροσκάφη και ελικόπτερο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως έχει καεί πολύ μεγάλη έκταση ενώ η φωτιά δεν έχει φτάσει έως το Αλεποχώρι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, όπου νωρίτερα δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης, λόγω του καπνού.

Δείτε τις εικόνες από το σημείο από το Korinthostv.gr:

 

 

Γιατί δε εστάλησαν μηνύματα από το 112

Μιλώντας στο Open ο Βασίλης Βαθρακογιάννης,  εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, επανέλαβε πως  δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Αλεποχώρι ενώ κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν λειτούργησε το 112 τόνισε πως ήταν κεντρική απόφαση για να μην προκληθεί πανικός και γιατί η κατάσταση ήταν απολύτως διαχειρίσιμη.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν λειτούργησε το 112 απάντησε: «Βεβαίως λειτούργησε είναι ο αριθμός της πολιτικής προστασίας» και εν συνεχεία, όταν ρωτήθηκε για το εάν οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα σχολίασε: «Δε χρειάστηκε να λάβουν μήνυμα γιατί δεν κινδύνευσε κανείς με την έννοια ότι δεν έφτασε η πυρκαγιά στις κατοικίες και μετά να χρειαστεί να γίνει κάποια ενημέρωση» και συνέχισε:«προληπτικά και πολύ πριν φτάσει η φωτιά στους οικισμούς έγινε η πραγματοποίηση της απομάκρυνσής τους. Δεν κρίθηκε απαραίτητο αντιλαμβάνεστε πως κάποιο μήνυμα που θα σταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να σταλεί με μεγάλη προσοχή για ευνόητους λόγους».

«Δε θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ένα μήνυμα που θα αποσταλεί στις 3-4 τα ξημερώματα ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει και πανικό. Όλο αυτό εξετάζεται και όταν διασφαλιστεί με άλλο τρόπο η απομάκρυνση, δεν αποστέλλεται το μήνυμα», κατέληξε.

Το μέτωπο της φωτιάς

Οι πυροσβέστες μετά την ολονύκτια μάχη συνεχίζουν να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να ελέγξουν την μεγάλη πυρκαγιά η οποία ωστόσο, συνεχίζει να κινείται ανεξέλεγκτα. Η φωτιά κατακαίει βλάστηση στο διάβα της στα Γεράνεια Όρη, κυρίως πεύκα, και το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Στόχος της πυροσβεστικής είναι, επειδή το μέτωπο της φωτιάς είναι σημαντικό, να ανακόψουν την πορεία του, να το περιορίσουν και εν συνεχεία να κατασβήσουν τις επιμέρους εστίες.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο», τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης

Ήδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζη, Παρασκευά. Επίσης, προληπτικά εκκενώθηκαν και δύο μοναστήρια ενώ το πρωί της Πέμπτης δόθηκε εισήγηση στους κατοίκους του νότιου και δυτικού Αλεποχωρίου να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω του καπνού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter