«Φωτιά» τα ενοίκια στην Αθήνα – Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο προσιτές

«Φωτιά» τα ενοίκια στην Αθήνα – Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο προσιτές

Το στεγαστικό πρόβλημα αποτελεί ακόμη ένα «παράσημο» της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, με τα ενοίκια να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη προκαλώντας «πονοκέφαλο» σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Τα δεδομένα που ισχύουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα έρευνα του Economist που αφορά 35 ευρωπαϊκές πόλεις. Χρησιμοποιώντας τον δείκτη «Carrie Bradshaw» ως μέτρο της προσιτής η μη ενοικίασης (που αναφέρει ότι δεν πρέπει ένα άτομο να δαπανά περισσότερο από το 30% του εισοδήματός του για το ενοίκιο), ο Economist υπολόγισε τον μισθό που απαιτείται για να εξασφαλιστεί το μέσο διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου σε κάθε πόλη.

Στη λίστα του Economist γίνεται σύγκριση του συνιστώμενου μισθού των ενοικιαστών με τον μέσο μισθό σε κάθε πόλη, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ERI, έναν αθροιστή αμοιβών. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο προσιτό είναι ένα διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου για ενοικίαση από ένα άτομο.

Ενοίκια: Η λίστα του Economist

 

Ακριβό μου ενοίκιο…

Βάσει του δείκτη που χρησιμοποιεί ο Economist, η Αθήνα είναι η 12η ακριβότερη πόλη στη λίστα των 35. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας ξεπερνά πόλεις όπως η Μαδρίτη, το Μόναχο, το Παρίσι, η Ρόμη, το Βερολίνο, η Βιέννη, οι Βρυξέλλες και η Καρλσρούη.

Αντίθετα, σε χειρότερη κατάσταση από την Αθήνα όσον αφορά τα ενοίκια, βρίσκεται η Βουδαπέστη (στην κορυφή της λίστας), η Πράγα, η Λισαβόνα, το Λονδίνο και η Στοκχόλμη, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον Economist, μερικές από τις πιο προσιτές πόλεις βρίσκονται στη Γερμανία, όπως στη Βόννη, όπου ο μέσος μισθός των 49.000 ευρώ ετησίως ξεπερνά τα 31.400 ευρώ που απαιτούνται για την ενοικίαση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter