Φωτιές ανάβουν στο ΚΙΝΑΛ… αδέσποτα ψηφοδέλτια στις κάλπες- O Παπανδρέου δείχνει Ανδρουλάκη

Φωτιές ανάβουν στο ΚΙΝΑΛ… αδέσποτα ψηφοδέλτια στις κάλπες- O Παπανδρέου δείχνει Ανδρουλάκη

Οξύνεται το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει του β΄εκλογικού γύρου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής. Δυο ημέρες πριν από την εσωκομματική μάχη της 12ης Δεκεμβρίου 2021, η αναμέτρηση μεταξύ των δυο υποψηφίων προέδρων Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου λαμβάνει χαρακτηριστικά σύγκρουσης. Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι ο πρώην πρωθυπουργός που με τοποθετήσεις του οδηγεί στελέχη του επιτελείου του Ανδρουλάκη να μιλούν για προσωπικές επιθέσεις εναντίον του ευρωβουλευτή ενώ από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου απαντούν ότι είναι αναγκαίο να σκιαγραφηθεί η πολιτική διαδρομή Ανδρουλάκη και να αναδειχθούν όσα χαρακτηρίζουν την κομματική του πορεία αλλά και τη θητεία του στην ευρωβουλή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να μην σηκώσει το γάντι με αντεγκλήσεις αλλά περιορίζεται να απαντά επί προσωπικού ή επί διαδικαστικών εκλογικών θεμάτων. Οι καταγγελίες που έγιναν στην αρμόδια επιτροπή για την εκλογική διαδικασία αναφορικά με αναντιστοιχία ψήφων και καταγεγραμμένων εκλογικών αριθμών (ηλεκτρονική διαπίστευση) προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος, το απόγευμα της Πέμπτης (9.12.2021) ζήτησε με επιστολή του να διερευνηθεί η υπόθεση. Η Επιτροπή δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Διαπίστευσης (ΕΔΕΚΑΠ) προχωρά σε ελέγχους που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη.  Ύστερα από διασταύρωση των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, σε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στο 20% των εκλογικών τμημάτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 2.700 ψηφοδέλτια πλεονάζοντα σε σχέση με τον αριθμό των ηλεκτρονικά διαπιστευμένων στα τάμπλετ της εκλογικής διαδικασίας.  Όπως διευκρινίζουν από το επιτελείο του, ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

Και προσθέτουν: «Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

Στην επιστολή που έστειλε στην ΕΔΕΚΑΠ ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, «δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας». Οι αιχμές προς την πλευρά Ανδρουλάκη προκύπτουν με έμμεσο τρόπο μια και διαρροές από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου μιλούν για πρακτικές που θυμίζουν “χιόνισμα” εκλογικών αποτελεσμάτων παραπέμποντας σε φοιτητικές κάλπες…

Πάντως, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη σχολίαζαν ότι απαιτείται από όλους στάση ευθύνης, με το βλέμμα στους 270.000 ψηφοφόρους που μετείχαν στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου 2021. Μάλιστα, από το επιτελείο Ανδρουλάκη σημειώνουν ότι έχουν εγκριθεί από τις εφορευτικές επιτροπές τα πρακτικά με τα αποτελέσματα ανά την επικράτεια και το τελικό αποτέλεσμα έγινε δεκτό ομόφωνα από την ΕΔΕΚΑΠ. Πάντως, σχετικά με τη διαφορά ψήφων υπήρξαν κάποιες αναφορές για το ενδεχόμενο να συνδέονται με χειρόγραφη καταγραφή ψήφων σε περιπτώσεις ολιγόλεπτης διακοπής σύνδεσης των υπολογιστών.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής του Καταστατικού και Διαπίστευσης (ΕΔΕΚΑΠ) εξέδωσε ανακοίνωση με ην οποία επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν κάποιες παρατυπίες, που όμως , όπως σημειώνει δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση της αρμόδιας για την εκλογική διαδικασία επιτροπής αναφέρει τα εξής: «Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5 ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο ενόψει της ψηφοφορίας της 12 ης Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους.
Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter