Φωτιές: Μόνο σε Αττική και Εύβοια έχουν καεί πάνω από 280.000 στρέμματα! (Video/Χάρτες)

Φωτιές: Μόνο σε Αττική και Εύβοια έχουν καεί πάνω από 280.000 στρέμματα! (Video/Χάρτες)

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον Σκάι, προειδοποίησε ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας εφιαλτικός μήνας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών λέγοντας ότι «το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν μια ώριμη καύσιμη ύλη. Ακόμα και μια σπίθα μπορεί να προκληθεί φωτιά υπό αυτές τις συνθήκες».

Σε ότι αφορά τις αιτίες της μεγάλης εξάπλωση των πύρινων μετώπων ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «πολλοί ισχυρίζονται ότι χωρίς ισχυρούς ανέμους είναι εύκολο να περιοριστεί η φωτιά, αλλά αυτό δεν ισχύει».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι σε μερικές περιοχές η θερμοκρασία έφτανε τους 65 βαθμούς Κελσίου ενώ στην έναρξη της πυρκαγιάς καταγράφηκαν θερμοκρασίες 600 βαθμών κελσίου, από την τήξη ζαντών αυτοκινήτων. «Αυτό σε συνδυασμό με την ακτινοβολία που υπήρχε, τροφοδότησε ακαριαία την πυρκαγιά», διευκρίνισε.

Επίσης ο καθηγητής δήλωσε ότι μαύροι καπνοί έδειξαν ατελή και γρήγορη καύση και ότι η πυρκαγιά προσομοίαζε μια έκρηξη.

Από την άλλη, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως κατά τις εναέριες ρίψεις, το νερό εξατμιζόταν πριν καν φτάσει στο έδαφος, λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών

«Η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κλιματική κρίση βρίσκεται μπροστά μας» προειδοποίησε, ενώ συμβούλεψε όσους μένουν σε δασικές περιοχές να διαθέτουν ένα αυτόνομο σύστημα προστασίας του σπιτιού τους, το κόστος του οποίου είναι αρκετά χαμηλό.

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Πάνω από 75.000 καμένα στρέμματα στην Αττική

Σε ανανέωση των εκτιμήσεών του για τις καμένες εκτάσεις στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια προχώρησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οι εκτιμήσεις έγιναν με βάση τις δορυφορικές εικόνες VIIRS όπως τις παρουσιάζει αυτόματα η πλατφόρμα Forest Fire Information System (FFIS) .

Η καμένη έκταση για την περιοχή της Αττικής ανέρχεται σε 7.615 εκτάρια (76.150 στρέμματα).

Την ίδια ώρα, η καμένη έκταση στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια (197.940 στρέμματα).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter