Fourni Backyard Ultra: Ο πιο… περιπετειώδης αγώνας δρόμου στην Ελλάδα

Fourni Backyard Ultra: Ο πιο… περιπετειώδης αγώνας δρόμου στην Ελλάδα

Στις 7 Ιανουαρίου 2023 οι «Διαδρομές Ιδαίας» διοργανώνουν στο δάσος Φουρνίου στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης τον αγώνα δρόμου Fourni Backyard Ultra, μια διοργάνωση περιπέτειας που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η μορφή αγώνα ενός Backyard Ultra είναι αρκετά απλή. Πρέπει να τρέχετε έναν κύκλο 6,7 χιλιομέτρων μέσα σε μία ώρα, κάθε ώρα, μέχρι να μείνει μόνο ένας συμμετέχων στον αγώνα. Οι δρομείς αποχωρούν από τον αγώνα για 3 βασικούς λόγους:

– Αποτυχία ολοκλήρωσης του κύκλου εντός της ώρας

– Αποτυχία παρουσίας στην γραμμή της εκκίνησης λίγο πριν ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος

– Αποδοχή της ήττας «Ναι, νικήθηκα»

Eτσι, εάν ολοκληρώσετε έναν κύκλο σε 45 λεπτά, έχετε 15 λεπτά πριν ξεκινήσει ο επόμενος. Το τι θα κάνετε με το χρόνο σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να είστε στη γραμμή εκκίνησης πριν ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος. Θα υπάρξουν 3 προειδοποιητικά κουδουνίσματα στα 3, 2 & 1 λεπτά , ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν την επικείμενη ώρα έναρξης.

Ουσιαστικά, κάθε ώρα γίνεται νέος αγώνας. Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα ή αργά τρέχετε τον κύκλο, αρκεί να τον επιστρέψετε στη γραμμή τερματισμού πριν από τη διακοπή της 1 ώρας.

Κατά τη διάρκεια ενός άλλου αγώνα, μπορείτε να έχετε μια κακή στιγμή και να χαλαρώσετε για κάμποση ώρα στο σταθμό. Δυστυχώς, δεν έχετε την ίδια πολυτέλεια στο ΦΟΥΡΝΙ Backyard Ultra. Δεν έχετε την πολυτέλεια να έχετε έναν «κακό» κύκλο.

Το ρολόι δεν σταματά ποτέ.

Προφίλ διαδρομής

Η διαδρομή κινείται ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια, με το βασικότερο είδος εδάφους να είναι μαλακό χώμα. Περιλαμβάνει 4500 μέτρα μονοπάτι, 2100μ δασικό χωματόδρομο & 100 μέτρα άσφαλτο-δρόμο.

Το πιο τεχνικό σημείο στο τερέν, με σαθρή πέτρα όπου σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα γλιστράει (επιβάλλεται προσοχή από τους δρομείς), βρίσκεται για ένα χιλιόμετρο, από το 3,2 έως 4,2 χλμ.

Το πιο ανηφορικό σημείο της διαδρομής, βρίσκεται στο 4,9 χιλιόμετρο,

όπου υπάρχει μια συνεχόμενη ανηφορική μέση κλίση 14% και μήκους 300 μέτρων.

Γενικότερα, η διαδρομή έχει ήπιες κλίσεις με ελάχιστα τεχνικά σημεία, όπου με σωστή τακτική ο μέσος δρομέας θα μπορεί να ολοκληρώσει τον κύκλο από 40 έως 50 λεπτά.

Κανόνες Fourni Backyard Ultra

1) H απόσταση του κύκλου είναι 6730 μέτρα

2) Το σημείο έναρξης και τερματισμού είναι το ίδιο

3) Η φορά του κάθε κύκλου είναι ίδια σε όλο το event

4) Κάθε μια ώρα δίνεται η εκκίνηση του κύκλου, όπου ο καθένας έχει 59 λεπτά να τον ολοκληρώσει. Σε περίπτωση που δεν βρίσκεται στο τελευταίο προειδοποιητικό σήμα έναρξης, θεωρείται πως δεν τερμάτισε και θα πρέπει να παραδώσει το BIB NUMBER του.

5) Κανένας αθλητής δεν επιτρέπεται να έχει μαζί του τροφοδοσία κατά τη διάρκεια του κύκλου. Το σημείο τροφοδοσίας είναι κοινό για όλους, όπου ο καθένας θα μπορεί να έχει μαζί του είτε δικά του είτε να χρησιμοποιεί της διοργάνωσης.

6) Οι δρομείς δεν πρέπει να φεύγουν εκτός διαδρομής κατά τη διάρκεια του κύκλου εκτός για την προσωπική τους ανάγκη.

7) Απαγορεύεται το pacing, η συνοδεία αθλητών από άλλους αθλητές που έχουν βγει εκτός αγώνα ή άτομα που δεν συμμετέχουν.

8) Δεν επιτρέπονται τα μπατόν.

9) Οι πιο αργοί δρομείς θα πρέπει να κάνουν χώρο στους δρομείς που επιθυμούν να περάσουν μπροστά, στο μονοπάτι.

10) Η μουσική επιτρέπεται, ωστόσο στα σημεία όπου υπάρχει μονοπάτι θα πρέπει το ένα ακουστικό να μην είναι στο αυτί ώστε σε περίπτωση προσπέρασης άλλου αθλητή από πίσω, να μην υπάρχει πρόβλημα.

11) Όλοι οι αθλητές θα πρέπει να φοράνε σε εμφανές σημείο το BIB NUMBER τους.

12) Θα υπάρχουν σημεία ελέγχου σε ενδιάμεσα κομμάτια της διαδρομής για να επιβεβαιωθεί πως ο κάθε αθλητής «πέρασε» από το συγκεκριμένο κομμάτι. Σε περίπτωση που κάποιος δεν περάσει, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να επιστρέψει στο σημείο για να επιβεβαιώσει την παρουσία του και έπειτα να συνεχίσει έως τον τερματισμό.

13) Τα τελικά αποτελέσματα θα αναρτηθούν στο επίσημο site https://backyardultra.com/ όπου θα υπάρχει κατάταξη παγκόσμια & εθνική (Ελλάδα) , σύμφωνα με την σειρά των περισσότερων κύκλων που εκτέλεσε ο καθένας.

14) Νικητής είναι ο αθλητής ο οποίος θα ολοκληρώσει έναν τελευταίο κύκλο μόνος του. Όλοι οι υπόλοιποι είναι «τεχνικά» εκτός αγώνα. Θα δοθούν τα αποτελέσματα της συνολικής απόστασης που διένυσε ο κάθε αθλητής. Σε περίπτωση που κανένας αθλητής δεν μπορεί να ολοκληρώσει άλλον έναν κύκλο μόνος του, δεν υπάρχει νικητής!

Υποχρεωτικός εξοπλισμός

Θα υπάρχει υποχρεωτικός εξοπλισμός, ο οποίος θα ελεγχθεί στον χώρο της γραμματείας και πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα οι αθλητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους: ισοθερμικό μπλουζάκιαντιανεμικό και αδιάβροχο.

Προαιρετικά οι δρομείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους για τη δική τους διευκόλυνση τα παρακάτω:

– Ανετη καρέκλα για ξεκούραση ανάμεσα από κάθε κύκλο

– Μια ζεστή κουβέρτα για τις στάσεις αναμονής

– Φακό και μπαταρίες σε περίπτωση που κάποιος έχει σκοπό να εκτελέσει περισσότερους από 7 κύκλους (7 ώρες).

– 2-3 αλλαξιές σε ρούχαπαπούτσιακάλτσες

– Αθλητικό μαντήλι τύπου buff και γάντια αδιάβροχα

– Ατομική τροφοδοσία σε περίπτωση που κάποιος έχει δικό του πλάνο, καθώς επίσης και ατομικά πιρούνια ή κουτάλια για το φαγητό που θα παρέχει η διοργάνωση κατά τη διάρκεια των στάσεων.

Ο σταθμός θα περιέχει για όλους τους αθλητές τα παρακάτω:

1) Απεριόριστη ποσότητα νερού & ηλεκτρολύτη

2) Κόκα κόλα

3) Φρυγανιές, ψωμί

4) Σοκολάτα υγείας χωρίς ζάχαρη

Με τη συμπλήρωση 4 κύκλων, η διοργάνωση θα παρέχει σε όσους αθλητές έχουν μείνει και έως το τέλος της εκδήλωσης τα παρακάτω επιπρόσθετα:

1) καφέ

2) σούπα

3) μπανάνες

4) πατάτες

5) μακαρόνια ή ρύζι

* Θα υπάρχει δυνατότητα για όσους θα το θέλουν, να παραγγείλουν πίτσα ή κάποιο άλλο φαγητό. Γενικότερα στα 2 λεπτά απόσταση με το αμάξι, είναι το χωριό των Ανω Αρχανών, οπότε οτιδήποτε χρειαστεί ο αθλητής θα μπορεί να το έχει από τους συνοδούς του.

Χρονοδιάγραμμα εκδήλωσης

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

8:30-9:30 έλεγχος δρομέων, bib, λειτουργία γραμματείας

9:30 καλωσόρισμα αθλητών και τεχνικές οδηγίες

9:57 σήμα 3 λεπτών. Οι αθλητές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις τελικές ετοιμασίες τους

9:58 σήμα 2 λεπτών. Οι αθλητές θα πρέπει να προσεγγίζουν τον χώρο των εκκινήσεων τερματισμού

9:59 σήμα 1 λεπτού. Οι αθλητές θα πρέπει να είναι στον χώρο της εκκίνησης ώστε να επιβεβαιωθεί η τελική λίστα όσων ξεκινάνε.

10:00 σήμα εκκίνησης αγώνα Fourni Backyard Ultra

– Θα μπορούν να ξεκινήσουν ξανά και να είναι έγκυροι μόνο όσοι έφτασαν στα 59 λεπτά στον χώρο της εκκίνησης. Oποιος δεν προσέλθει στο τελευταίο προειδοποιητικό σφύριγμα ή σήμα, του τελευταίου λεπτού (59`) κάθε κύκλου τότε θεωρείται ακυρωθείσα η συμμετοχή του (DNF).

Πακέτο συμμετοχής (25€):

– Ηλεκτρονική χρονομέτρηση

– Χημικές τουαλέτες

– Ειδικό χώρο ξεκούρασης και εναπόθεσης προσωπικών αντικειμένων με αδιάβροχες τέντες 3 Χ 3 μέτρα.

– Απεριόριστη πρόσβαση για όσες ώρες τρέχει ο αθλητής στον πλήρες εφοδιασμένο κεντρικό σταθμό

– Αναμνηστικό μπλουζάκι διοργάνωσης σε όλους τους αθλητές

– Αναμνηστικό μετάλλιο για όλους όσους ολοκληρώσουν έστω δύο κύκλους εντός των δύο πρώτων ωρών και εντός του χρονικού διαστήματος ο πρώτος.

– Υπηρεσίες μάλαξης πριν, κατά τη διάρκεια και με το τέλος του αγώνα για τον κάθε αθλητή.

– Δωρεάν φωτογραφικό υλικό

– Δικαίωμα στις κληρώσεις δώρων

– Δικαίωμα στις ειδικές βραβεύσεις (μικρότερος και μεγαλύτερος σε ηλικία συμμετέχοντας, ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές κλπ.)

– Χρηματικά έπαθλα στους διακριθέντες (αναμένεται αναλυτική ανακοίνωση των ποσών που θα δοθούν)

Η τοποθεσία
Το Φουρνί είναι ένας μικρός κατάφυτος λόφος γεμάτος πεύκα και κυπαρίσσια κοντά στις γραφικές Αρχάνες, περίπου 12 χλμ. νότια του Ηρακλείου, που οριοθετείται από το Αρχανιώτικο Φαράγγι στα δυτικά και την εύφορη κοιλάδα των Αρχανών στα ανατολικά. Είναι γνωστό για το ομώνυμο Προμινωικό Νεκροταφείο Φουρνί που έχει εντοπιστεί εδώ, από τα μεγαλύτερα του Νοτίου Αιγαίου. Η πρόσβαση στο Φουρνί γίνεται από το χωριό Κάτω Αρχάνες, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει, ενώ υπάρχουν και πολύ όμορφα πεζοπορικά μονοπάτια από τις Άνω Αρχάνες και από την υδατογέφυρα στο Καρυδάκι.

Στο Φουρνί υπάρχει ένα όμορφο πέτρινο θεατράκι, από όπου η θέα στις απέναντι Αρχάνες ως και τη νήσο Ντία είναι εκπληκτική.

Λίγο παραπέρα από το θεατράκι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του προμινωικού νεκροταφείου (2400πΧ-2200πΧ), το οποίο μάλιστα είναι το μεγαλύτερο προϊστορικό νεκροταφείο του Αιγαίου. Το σημαντικότερο, ίσως, εύρημα είναι η ασύλητη σαρκοφάγος της «βασίλισσας», όπου βρέθηκαν αμύθητης αξίας κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που θα έπαιρνε μαζί της στον άλλο κόσμο, αλλά και υπολείματα από τη θυσία ενός βοδιού και ενός αλόγου. Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αρχανών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Οι εγγραφές θα ανοίξουν την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στις 15:00.

πηγή: runnfun.gr 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter