Φοβάται ο Τζο… το θεριό του χρέους;

Φοβάται ο Τζο… το θεριό του χρέους;

Το τέλμα στο μπρα ντε φερ μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για τον δανεισμό των ΗΠΑ κάνει τον Μπάιντεν να ιδρώνει

Η αγωνία για το ενδεχόμενο να συμβεί το αδιανόητο είναι στην ημερήσια διάταξη της οικονομικής επικαιρότητας στις ΗΠΑ: είναι δυνατόν η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στις υποχρεώσεις της; Η απάντηση είναι «μάλλον όχι», αν κρίνει κάποιος από το πρόσφατο παρελθόν, όταν οι διαπραγματεύσεις για το λεγόμενο όριο χρέους καταλάμβαναν πλήθος στηλών στον αμερικανικό Τύπο και στο τέλος βρισκόταν λύση. Κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο θα συμβεί και τώρα, χωρίς να λείπουν οι προειδοποιήσεις για τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας συνεννόησης.

Τα στυλωμένα πόδια της Βουλής

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κέβιν ΜακΚάρθι, έχουν στυλώσει τα πόδια για το όριο χρέους, προβάλλοντας ως πρόφαση τη δημοσιονομική πειθαρχία απέναντι στη νοούμενη ως άκρατη παροχολογία του Μπάιντεν, η οποία ωστόσο έχει μετριαστεί τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της υποχώρησης της κρίσης της πανδημίας και της εμφάνισης του επίμονου πληθωρισμού. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν να συνδέουν την αύξηση του ορίου χρέους με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ενώ οι Δημοκρατικοί επιθυμούν την αύξηση χωρίς καμία τέτοια δέσμευση.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει για το έλλειμμα αλλά ανεξάρτητα από το ζήτημα του ορίου χρέους. Δίνοντας έναν αέρα επείγοντος στις διαπραγματεύσεις, η «Wall Street Journal» έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι το επιτελείο του προέδρου εξετάζει ακόμη και την περίπτωση να χρησιμοποιήσει ένα συνταγματικό τρικ για να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να εκδίδουν χρήμα βραχυπρόθεσμα, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αποφασίσει εγκαίρως την αύξηση του ορίου.

Καμπανάκι κινδύνου από τη Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χρεοκοπήσουν ακόμη και την 1η Ιουνίου, θέτοντας επιτακτικά τον χρονικό ορίζοντα που θα πρέπει να περάσει η έγκριση για αύξηση του ορίου από το Κογκρέσο. Για να εμπεδωθεί η αίσθηση επείγουσας ανάγκης για ενίσχυση της πιστωτικής ικανότητας των ΗΠΑ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επαναγορά αμερικανικών τίτλων το επόμενο έτος, κάτι που έχει να γίνει από τη δεκαετία του 2000.

Την Τρίτη 9 Μαΐου ο Μπάιντεν θα συναντηθεί για πρώτη φορά κατ’ ιδίαν με εκπροσώπους των δύο νομοθετικών σωμάτων, μεταξύ των οποίων και με τον ΜακΚάρθι, ώστε να βρουν τη χρυσή τομή. Ομως η σύντομη διορία που ορίστηκε από τη Γέλεν ώστε να βρεθεί η λύση θα επηρεάσει το πόσο μακροπρόθεσμη θα είναι η επέκταση του ορίου, με πολλούς και από τα δύο κόμματα να πιστεύουν ότι το πιθανότερο είναι ότι θα συμφωνηθεί μια μικρή επέκταση μέχρι το φθινόπωρο, όταν και θα επαναξιολογηθεί μια νέα αύξηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter