Φουντώνει η κόντρα Ερντογάν – Ιμάμογλου εν μέσω πανδημίας

Φουντώνει η κόντρα Ερντογάν – Ιμάμογλου εν μέσω πανδημίας

Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία δεν στάθηκε ικανή να κατευνάσει την ένταση που κυριαρχεί ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας και τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα, το νέο πεδίο «μάχης» των δύο ανδρών έχει να κάνει με τους τρόπους αντιμετώπισης του Covid-19.

Η κόντρα Ερντογάν – Ιμάμογλου αναζωπυρώνεται με «φόντο» τον κορονοϊό. Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έχουν καταθέσει τις -εκ διαμέτρου αντίθετες- αντιλήψεις τους σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας και δη το πώς θα ενισχυθεί το σύστημα υγείας της χώρας, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που προέκυψαν.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της Τουρκίας (αντιπολίτευση) εγκαινίασε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων από τους πλουσιότερους πολίτες για την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη. Με το σύνθημα «Θα πετύχουμε μαζί», ο Ιμάμογλου στοχεύει στη συγκέντρωση ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού από τους έχοντες προς ανακούφιση των «μη εχόντων», εγκαινιάζοντας μία καμπάνια η οποία κηρύχθηκε… παράνομη από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο λόγος; Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να κάνει… αντιπολίτευση στον Ιμάμογλου, ανακοινώνοντας τη δική του καμπάνια («Εθνική Αλληλεγγύη») και παράλληλα την προσφορά μισθών επτά μηνών για την εν λόγω «εκστρατεία». Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών διεμήνυσε στον Ιμάμογλου ότι η δική του εκστρατεία δεν καλύπτεται νομικά, καθώς θα έπρεπε πρώτα να λάβει την άδεια των αρχών, κάτι που ουσιαστικά δεν θα συνέβαινε, από τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δώσει το δικό του «σύνθημα».

Κόντρα και για την Κωνσταντινούπολη

Πέραν των δύο διαφορετικών εκστρατειών αλληλεγγύης, Ερντογάν και Ιμάμογλου διαφωνούν καθέτως και στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να «θωρακιστεί» η Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να μη λάβουν χώρα εξελίξεις παρόμοιες με της Ιταλίας, ή της Ισπανίας, όσον αφορά τις συνέπειες από τη δράση του κορονοϊού.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο δήμαρχος Ιμάμογλου που επιθυμεί να λάβει αυστηρά μέτρα και να θέσει την Κωνσταντινούπολη σε πλήρη καραντίνα. Απέναντί του, ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος ακολουθεί μία πιο «χαλαρή» πολιτική στο εν λόγω θέμα, θεωρώντας πως ο πλήρης αποκλεισμός της εν λόγω πόλης θα οδηγήσει σε μεγέθυνση των επώδυνων συνεπειών στην τουρκική οικονομία. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX TV, ο Ιμάμογλου αποκάλυψε ότι δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Ερντογάν από την ημέρα της ανακοίνωσης του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα.

Παράλληλα τόνισε ότι «Η Κωνσταντινούπολη είναι το βασικό κέντρο αυτής της ασθένειας. Εάν επιτρέψουμε την έξοδο από την πόλη στο 15% των κατοίκων, τότε θα μιλάμε για 2.5 εκατομμύρια πολίτες. Αριθμός που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό ορισμένων πόλεων στην Ευρώπη που θρηνούν λόγω της έξαρσης της πανδημίας», σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των επιχειρημάτων του.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αποτελεί -για πολλούς αναλυτές- τον κύριο πολιτικό αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδίως από τη στιγμή που κατόρθωσε να επικρατήσει στις επεισοδιακές δημοτικές εκλογές του 2019 στην Κωνσταντινούπολη, έναντι του υποψηφίου του κόμματος του Προέδρου, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter