«Φουρθιώτης-gate»: Υπάρχει όριο στην κατρακύλα;

«Φουρθιώτης-gate»: Υπάρχει όριο στην κατρακύλα;

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως με τον χειρότερο τρόπο υποθέσεις που η διαιώνισή τους εκθέτει το κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας, η υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη αποτελεί μια ιδιαίτερα εξοργιστική περίπτωση. Τις τελευταίες μέρες, με ρυθμό χιονοστιβάδας, το πανελλήνιο παρακολουθεί τις καθημερινές εξελίξεις μιας υπόθεσης που, ως φαίνεται, θα μας απασχολεί για πολύ ακόμη. Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα πολλά και η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Η άρνηση πηγάζει από τη βαθιά πεποίθηση της κυβερνώσας παράταξης πως τα στελέχη της και οι κοντινοί στο Μαξίμου άνθρωποι ανήκουν σε μια ιδιότυπη αριστοκρατία, μια ελίτ που αρνείται δομικά να λογοδοτήσει για το οτιδήποτε, μια αντιλαμβανόμενη τον εαυτό της ως ανώτερη κάστα που θεωρεί πως αντλεί τα όποια προνόμιά της από μια ταξική, οικονομική, κοινωνική και πνευματική ανωτερότητα. Μια κάστα, όμως, που κρύβει περιπτώσεις όπως αυτή του Δημήτρη Λιγνάδη και προσφάτως αυτή του Μένιου Φουρθιώτη.

Έτσι, το «Φουρθιώτης» gate μπήκε στην καθημερινότητά μας, με τις πτυχές ενός σκανδάλου γύρω από μια trash φιγούρα της νεοελληνικής παρακμιακής μιντιο-τηλεοπτικής νεοελληνικής καθημερινότητας, που έγινε γνωστός ως «μάνατζερ» της Τζούλιας Αλεξανδράτου, την εποχή που φιγούραρε ως πρώτο όνομα της ελληνικής πορνογραφικής βιομηχανίας και συνέχισε να εμφανίζεται ως παρουσιαστής σε κανάλια του Φίλιππου Βρυώνη, ο οποίος φέρεται, για πολλά χρόνια, να είχε τον Φουρθιώτη ως δεξί του χέρι και άνθρωπο της πλήρους εμπιστοσύνης του. Σταδιοδρομώντας στο πλάι ενός επιχειρηματία ο οποίος παρότι υπήρξε μέτοχος πολλών καναλιών πάντοτε πετύχαινε να μην συνδεθεί το όνομά του με αυτά, αλλά με στελέχη της κεντροδεξιάς κατάφερε, ως φαίνεται, να πάρει όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα πορεία του. Ποιος μπορεί να λησμονήσει τα πρόσφατα εγκαίνια του πολιτικού του γραφείου από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την εξίσου πρόσφατη προσπάθειά του να γίνει πολιτικός αναλυτής με μια νέα καλτ πολιτική εκπομπή όπου είδαμε αρκετά στελέχη της ΝΔ να υπερ-προβάλλονται;

Πριν το πρόσφατο σκάνδαλο, περιορισμένες αντιδράσεις συγκέντρωσε η εμφάνιση του Φουρθιώτη στις διαβόητες λίστες Πέτσα, καθώς φάνηκε να λαμβάνει 5.000€ για ανύπαρκτες και ανενεργές ιστοσελίδες. Αυτή η έλλειψη αντιδράσεων προφανώς έδωσε στον λούμπεν παρουσιαστή την αίσθηση πως θα παρέμενε αλώβητος από τις διαχρονικές εμπλοκές του με τη Δικαιοσύνη, κάτι που, εξάλλου, το είχε εν πολλοίς πετύχει, μιας και δεν είχαν σταθεί ικανές να ανατρέψουν ούτε τη χρηματοδότηση από τη λίστα Πέτσα και το Υπουργείο Εργασίας ούτε να θορυβήσει την ΕΛ.ΑΣ που του έδωσε την ασφάλεια που ζήτησε, χωρίς να εξετάσει επαρκώς το αίτημα που βασιζόταν σε αοριστολογίες και ανερμάτιστες υποτιθέμενες απειλές.
Μετά την αποκάλυψη του δημάρχου Ραφήνας πως ο Φουρθιώτης φυλασσόταν επί 24ώρου βάσεως από 14 αστυνομικούς και μεγάλο αριθμό περιπολικών της αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε άμεση διάψευση, χαρακτηρίζοντας αναληθή τα δημοσιεύματα για να αναγκαστεί, όταν υπήρξε επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ από το φωτορεπόρτερ του Documento, Μάριο Ραφαήλ Μπίκο, να αποσύρει την ασφάλεια που δεν υπήρχε. Οι αποκαλύψεις δεν σταμάτησαν εδώ, με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και πρώην Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να κάνει αναφορά σε απειλές και συμπεριφορά τραμπούκου που εισέβαλε στο Υπουργείο και τον απείλησε, όταν ο πρώην Υπουργός ανακάλυψε την απάτη που είχε στήσει σε βάρος του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», κατορθώνοντας να αποσπάσει μεγάλα ποσά. Θα ήταν φυσικά απορίας άξιο πώς, μετά από τέτοιες καταγγελίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, το 99% των μέσων να μην αφιερώνει για πάνω από 24 ώρες ούτε μονόστηλο ή ανάρτηση, όμως στη σημερινή Ελλάδα, με την πλειοψηφία των ΜΜΕ να είναι καλοταϊσμένα και κρατικοδίαιτα, προκαλεί μόνο οργή.

Επιστρέφοντας στο θέμα της φύλαξης του Φουρθιώτη, παρότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, οι απαντήσεις του δεν πείθουν κανέναν.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, «η φρούρησή του ξεκίνησε τον Μάιο του 2020. Είχε διατεθεί ένας αστυνομικός για την ασφάλεια του κ. Φουρθιώτη με βάση ορισμένα περιστατικά και αιτήματα που αυτός είχε επικαλεστεί. Αξιολογήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή που προβλέπεται. Στις 12 Αυγούστου του 2020 υπήρξε ένας εμπρησμός έξω από την οικία του». Με αυτή την αφορμή, ο τηλεπαρουσιαστής θεώρησε ότι δεν φρουρείται επαρκώς και, πιέζοντας αρμοδίως, κατάφερε να ενισχύσει βαθμηδόν την φρουρά. Την 1η Νοεμβρίου 2020 αποφασίστηκε η παράταση της διάθεσης του ενός αστυνομικού και παράλληλα διατέθηκε και ένας δεύτερος για ένα τρίμηνο προκειμένου να εναλλάσσονται κάθε μέρα οι δύο αστυνομικοί. Στις 10 Ιανουαρίου του 2021 υπήρξε εμπρησμός του αυτοκινήτου του διευθυντή του ενημερωτικού τμήματος του Έψιλον TV. Με βάση αυτό το περιστατικό -και νέα αιτήματα που υποβλήθηκαν προς το αρχηγείο της ΕΛΑΣ για αύξηση της φρουράς- στις 13 Ιανουαρίου 2021 διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού και μιας υπηρεσιακής μοτοσυκλέτας και η επιτήρηση της οικίας του. Τα μέτρα αυτά μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου δεν είχαν υλοποιηθεί. Στις 18 Μαρτίου, όμως, εξαιτίας της συνολικής έντασης γύρω από τις κινητοποιήσεις υποστηρικτών του Δ. Κουφοντίνα, αποφασίστηκε να αυξηθεί η συνοδευτική ασφάλεια με τέταρτο αστυνομικό και ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ενώ διατάχθηκε εικοσιτετράωρη φύλαξη της οικίας του. Τότε είχαμε επίθεση σε σπίτια βουλευτών και άλλων προσώπων και απειλών που υπήρχαν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης σε σχέση με την απεργία Κουφοντίνα.»
Πώς κατόρθωσε ένας καλτ παρουσιαστής περιθωριακού καναλιού να εξαπατήσει τόσα Υπουργεία, απομυζώντας δημόσιο χρήμα και αποκτώντας τόση ασφάλεια, είναι πραγματικά κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ.

Πώς ο κ Οικονόμου, που ήταν συχνός καλεσμένος στην «πολιτική» εκπομπή του Φουρθιώτη ενέκρινε την αύξηση της φρούρησης και πώς οι 4 που φαινομενικά είχαν διατεθεί έγιναν 14, επίσης δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Δυστυχώς η επικρατούσα ιδιότυπη ομερτά στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα να μάθουν πώς αστυνομικοί αναγκάστηκαν να αφήσουν τα τοπικά αστυνομικά τμήματα και βρέθηκαν να φυλάνε τον πρώην μάνατζερ της Τζούλιας Αλεξανδράτου καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και λεπτομέρειες.

Δυστυχώς, θα μείνουμε να αναρωτιόμαστε πώς μια trash φιγούρα κατάφερε να έχει τόσο στενές σχέσεις με την κυβερνώσα παράταξη ώστε να μπορεί να εκβιάζει Υπουργούς, να χρησιμοποιεί Γενικούς Γραμματείς και να εξαπατά το δημόσιο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αγνοούμε πολλές λεπτομέρειες του «Φουρθιώτης-gate» και πως η κοινωνικο-πολιτική κατρακύλα της ΝΔ δεν έχει τέλος.

Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλευτή Β Πειραιά και Γραμματέα της ΚΟ του ΜέΡΑ25

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter