Φουρτούνα στα πανιά της

Φουρτούνα στα πανιά της
Photo: AP | Gregorio Borgia

Η Βασιλεία Καραχάλιου έριξε μαύρη πέτρα πίσω της και πλέον αγωνίζεται με τα χρώματα της Πορτογαλίας.

Με τα χρώματα της Πορτογαλίας αγωνίζεται η Βασιλεία Καραχάλιου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Radial που γίνεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. Ολα δείχνουν ότι η κόντρα που ξέσπασε προ ετών ανάμεσα στην αθλήτρια και την ομοσπονδία ιστιοπλοΐας οδηγεί την κορυφαία Ελληνίδα ιστιοπλόο σε αλλαγή «αθλητικής υπηκοότητας». Η προσπάθεια που έγινε την ύστατη στιγμή για «μπλόκο» της συμμετοχής της στη διοργάνωση αγνοήθηκε από την Παγκόσμια Ιστιοπλοΐα (World Sailing), που άκουσε όλες τις πλευρές, και ο κύβος ερρίφθη.

Τεχνικά κολλήματα

Πάντως η Καραχάλιου δεν μπορεί να αγωνιστεί με άλλη σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 (Μασσαλία), αφού οι κανονισμοί προϋποθέτουν τριετή προϋπηρεσία πριν από την απόκτηση αθλητικού διαβατηρίου. Η Καραχάλιου αγωνίστηκε με τα ελληνικά χρώματα σε αγώνα στη Μαγιόρκα τον Απρίλιο του 2022.

Η αθλήτρια κίνησε τη σχετική διαδικασία στα τέλη του 2021, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (ΕΙΟ) για ευνοιοκρατία και χειραγώγηση των εγχώριων πρωταθλημάτων. «Η αποχώρησή μου είναι μη αναστρέψιμη» έγραψε στην επιστολή που έστειλε προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ). «Βρίσκομαι σε διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου και πολιτογράφησης. Εχετε ηθική υποχρέωση να αποστείλετε τα απαραίτητα έγγραφα και να με απελευθερώσετε από τις απεχθείς πρακτικές. Σε διαφορετική περίπτωση θα αγωνιστώ νομικά και θα ακουστώ πολύ μακρύτερα από τον ελληνικό χώρο».

Μέτωπο από την ομοσπονδία

Ο Σπύρος Καπράλος δήλωσε έκπληκτος για το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής («δεν συνάδει με αθλήτρια αυτού του επιπέδου») και παρέπεμψε το ζήτημα στην ολομέλεια της ΕΟΕ, η οποία εκτόξευσε την μπάλα στην εξέδρα.

Η Βασ. Καραχάλιου πρωτομίλησε για πόλεμο το 2017 και ευθυγραμμίστηκε με το κίνημα των ιστιοπλόων που βγήκαν στα χαρακώματα ενάντια στην προηγούμενη διοίκηση της ομοσπονδίας (Κακλαμανάκης, Μπεκατώρου κ.ά.). Η επανεκλογή των ίδιων ανθρώπων στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου δρομολόγησε τις εξελίξεις.

Η Καραχάλιου κλήθηκε σε απολογία κατηγορούμενη ότι προβάλλει τους χορηγούς της και όχι το εθνόσημο, ενώ αρνήθηκε να υπογράψει τη βεβαίωση που ζητήθηκε από όλους τους αθλητές για αποχή από κάθε είδους δικαστική διαμάχη. Στον επόμενο τόνο, η ΕΙΟ άνοιξε μέτωπο με τον Ούγγρο προπονητή της Καραχάλιου Τάμας Εσες, του οποίου το δίπλωμα αμφισβητήθηκε αναδρομικά, με αποτέλεσμα να του ζητηθεί επιστροφή χρημάτων.

Η 26άχρονη Καραχάλιου πιστεύει ότι έγινε εσκεμμένη προσπάθεια ακύρωσής της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ η ΕΟΕ υπογράμμισε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο δαπανήθηκαν περίπου 45.000 ευρώ για την προετοιμασία της. Η απάντησή της στο «όχι» του Καπράλου ήρθε με οργισμένη ανακοίνωση γραμμένη με κεφαλαία γράμματα: «Δεν θα μου επιβάλετε ποτέ ξανά μέσω εκβιαστικών απειλών, καλυμμένων με εθνικιστικές μάσκες, το πώς και πού θα συνεχίσω το υπόλοιπο της αθλητικής πορείας μου. Προτιμώ να περιμένω όσο χρειαστεί, ακόμα και αν αποφασίσετε να με εκδικηθείτε στερώντας μου την επόμενη Ολυμπιάδα, προκειμένου να απολαμβάνω ψυχική ηρεμία και έναν στοιχειώδη σεβασμό». Ο Καπράλος είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να δει την Καραχάλιου στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 με την ελληνική σημαία.

Αδιαφορεί η πολιτεία

Η Καραχάλιου μένει μόνιμα στην Πορτογαλία και ελπίζει να βρεθεί συναινετική φόρμουλα ώστε να εκπροσωπήσει τη νέα της… αθλητική πατρίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στη Μασσαλία. «Αισθάνομαι τεράστια ανακούφιση, σαν να με απάλλαξε κάποιος από ένα ασήκωτο βάρος» δήλωσε τον Απρίλιο στην ιστοσελίδα Sportsfeed.gr.

Τα νερά είναι φουρτουνιασμένα, αφού η ελληνική ιστιοπλοΐα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ολυμπιακή εκπροσώπηση για πρώτη φορά μεταπολεμικά. Στο μεταξύ υπάρχουν και άλλοι κορυφαίοι αθλητές, από διαφορετικά σπορ, όπως ο πρωτοπαλαιστής Γιωρίκας Πιλίδης, που ετοιμάζονται να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους έπειτα από πικρή διαμάχη με την εγχώρια ομοσπονδία. Η πολιτεία περί άλλα τυρβάζει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter