Φούσκα οι αυξήσεις των συντάξεων

Φούσκα οι αυξήσεις των συντάξεων

Μοναδική έγνοια της κυβέρνησης είναι οι μετακλητοί συνταξιούχοι

Επικοινωνιακός ορυμαγδός για τις αυξήσεις που έρχονται στις συντάξεις με τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό αλλά πολύ λίγη ουσία. Οπως ανέφερε παραστατικά ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Γιώργος Ρωμανιάς, οι αυξήσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα είναι μηδενικές: «Γίνεται βομβαρδισμός από τα κανάλια για αυξήσεις. Οι συντάξεις τώρα δεν είναι ένα ενιαίο ποσό. Είναι τρία κομμάτια: εθνική σύνταξη, ανταποδοτική και προσωπική διαφορά. Θα αυξηθεί η ανταποδοτική σύνταξη για παράδειγμα 100 ευρώ και ισόποσα θα μειωθεί η προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι μηδέν».

Και για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία, ο Γ. Ρωμανιάς το είπε και με αριθμούς: «Εχουμε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Για τα 2,2 εκατομμύρια οι αυξήσεις θα είναι μια… φούσκα. Μένουν περίπου 300.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν μικρή αύξηση».

Επί της ουσίας το νέο ασφαλιστικό επιφέρει αύξηση στις εισφορές και μείωση εισοδήματος για 9 στους 10 ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Φέρνει επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης. Να θυμίσουμε επίσης ότι η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό του 2020 είναι κατά 200 εκατ. μικρότερη από την αντίστοιχη του 2019, κάτι που καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις.

Γι’ αυτό η τομεάρχης εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «επικοινωνιακό θόρυβο» με τον οποίο «η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να θολώσει την πραγματικότητα και καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους». Οσον αφορά τις εισφορές επισήμανε: «Με το νέο ασφαλιστικό το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνει εισφορές αυξημένες κατά 20%. Συγχρόνως θεσμοθετείται ένα απολύτως άδικο σύστημα κλάσεων όπου ένας επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 ευρώ τον χρόνο θα πληρώνει τα ίδια με έναν που έχει εισόδημα 70.000 ευρώ τον χρόνο».

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η «ενοποίηση» υπό την ενιαία ομπρέλα του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του ΕΤΕΑΕΠ, της σύνταξης δηλαδή και της επικούρησης, κάτι που με δεδομένο ότι ο ΕΤΕΑΕΠ θα… τζογάρει τις εισφορές σε αμοιβαία κεφάλαια και άλλα τέτοια «προϊόντα» επεκτείνει τους κινδύνους σε όλο το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει ο Γ. Ρωμανιάς, «Δεν είναι τόσο αθώα η ενσωμάτωση του επικουρικού με τον ΕΦΚΑ. Μπορεί να εισχωρήσουν ιδιωτικά συμφέροντα».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν η κάλυψη πίσω από λεκτικά σχήματα περί «έγνοιας» για τους συνταξιούχους και η προσπάθεια επιβράβευσης από τη ΝΔ των «δικών της ανθρώπων». Γιατί μπορεί ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας για τη μείωση του «πέναλτι» από 60% σε 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται να έκανε λόγο για «έμπρακτη απάντηση στις ανησυχίες και στα προβλήματα των συνταξιούχων», αλλά το ενδιαφέρον για τους μετακλητούς δεν κρύβεται.

Όπως επισήμανε στη Βουλή η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, απαράδεκτη δεν είναι η κριτική «σε αυτούς που μείωσαν 12 φορές οριζόντια τις συντάξεις την περίοδο 2010-2015» αλλά «η μεθόδευση της κυβέρνησης να στελεχώσει γραφεία βουλευτών και υπουργών με μετακλητούς συνταξιούχους από την εκλογική τους πελατεία δίνοντάς τους και μισθό και σύνταξη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter