«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ λόγω… λαθών

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ λόγω… λαθών

Μετά το ηλεκτρικό ρεύμα, και περιπτώσεις διπλοχρεώσεων, ήρθε η σειρά του ΕΝΦΙΑ για τους πολίτες. Ακόμα πιο «τσουχτερά» ήταν το φετινά μπιλιετάκια ΕΝΦΙΑ για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από… λάθος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, από τον πρώτο έλεγχο σύμφωνα με λογιστές διαπιστώθηκαν διάφορα προβλήματα σε δηλώσεις Ε9 κάποιες από τις οποίες οδήγησαν στην αύξηση του φόρου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εντοπίστηκαν περιουσιακά στοιχεία τα οποία ενώ θα έπρεπε να είναι δηλωμένα στη σύζυγο ήταν στoν σύζυγο καθώς αποτελούσε μέρος του προικοσυμφώνου της εποχής που είχαν παντρευτεί. Βέβαια, το ακίνητο πρέπει να περάσει στο όνομα της συζύγου όπως αναφέρουν και οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Όπως επισημαίνει, σε άλλη περίπτωση ο ιδιοκτήτης οικοπέδου κατά 50% σε περιοχή των Νοτίων Προαστίων, όταν έλαβε το νέο ΕΝΦΙΑ είδε το ποσό να τριπλασιάζεται.

Σε συνομιλία με τον αδελφό του, που κατέχει το υπόλοιπο 50%, για το ύψος του ΕΝΦΙΑ για το εν λόγω οικόπεδο, του απάντησε ότι σε εκείνον ο ΕΝΦΙΑ ήταν ο μισός.

Κατόπιν διαπιστώθηκε ότι από λάθος τόσα χρόνια δήλωνε το 100% του οικοπέδου παρά το γεγονός ότι του ανήκε το ήμισυ αυτού.

Όσοι λοιπόν, φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ  θα έχουν τις επόμενες μέρες τη δυνατότητα να τα διορθώσουν προκειμένου να μειώσουν το φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει.

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής “Ε9 Περιουσιολόγιο” που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

22/05/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter