Φρενάρει αλλά συνεχίζει την αγορά ομολόγων η ΕΚΤ

Φρενάρει αλλά συνεχίζει την αγορά ομολόγων η ΕΚΤ

Λαγκάρντ: Καλύτερη των προβλέψεων η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στο 2.2.% φέτος  ο πληθωρισμός   

Κόβει ταχύτητα στους ρυθμούς αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (PEPP) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις γερμανικές πιέσεις δεν αυξάνει όμως επί του παρόντος τα επιτόκια του ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην κρίσιμη χτεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε:

  • Να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ή μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού.
  • Να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού απορροφώντας 20 δισ. ευρώ το μήνα.
  • Να περιορίσει τις αγορές ομολόγων σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, κατεβάζοντας ελαφρώς τον πήχη από τα 80 δισ. ευρώ περίπου το μήνα που απορροφούσε μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας με ένα «πιο μετριοπαθή ρυθμό».

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν το ΔΣ της ΕΚΤ στην απόφασή της για περιορισμό των αγορών ομολόγων, η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ, την απέδωσε στην ταχύτερη των αρχικών προβλέψεων ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που πάντως, πρόσθεσε, θα αργήσει να επανέλθει στην αναπτυξιακή τροχιά που είχε βρεθεί πριν από το 2019  και το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Δεν πρόκειται για μείωση, αλλά για επανεκτίμηση των υποστηρικτικών μέτρων», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξη Τύπου συμπληρώνοντας:  «Και το κάναμε αυτό στο πλαίσιο της αξιολόγησής μας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές αλλά και με βάση τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν ανοδικά, υπάρχει βελτίωση των μεγεθών του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον χρονικό ορίζοντα που εξετάζουμε». Το ζήτημα θα εξεταστεί και θα επανεκτιμηθεί από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη κα Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε συνεπώς ότι στην Ευρωζώνη υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό, τονίζοντας όμως ότι όπως προκύπτει και από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της τράπεζας, η άνοδός του θα είναι παροδική.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ δημοσιοποίησε και τις αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που αναφέρουν ότι η ανάπτυξη το 2021 θα φτάσει το 5%, το 2022 το 4,6% και το 2023 στο 2.1%. Αντίστοιχα η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι ότι θα φτάσει το 2,2% το 2021, το 1,7% το 2022 και το  1,5% το 2023.

Ουδέν σχόλιο για την τύχη των ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη του ΡΕΡΡ

Ας σημειωθεί τέλος, ότι η πρόεδρος  της ΕΚΤ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα μετά τον Μάρτιο του 2022 και τη λήξη του προγράμματος ΡΕΡΡ, που καθώς δεν είναι επενδυτικά χαρτιά, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πλέον να τα αγοράσει. Η ίδια χαρακτήρισε άκαιρη και πολύ πρόωρη τη συζήτηση αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν τον Δεκέμβριο.

Οι σημερινές αποφάσεις δεν επηρέασαν ωστόσο αρνητικά τη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ στο 0,77% από το 0,87% που είχε κλείσει χθες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter