«Φρένο» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πρακτορείο «Άργος»

«Φρένο» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πρακτορείο «Άργος»

Την αλλαγή της εμπορικής πολιτικής του πρακτορείου διανομής Τύπου «Άργος» «παγώνει» η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το Documento είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του «Άργους» για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, δε θα προχωρήσει η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής απέναντι στις εφημερίδες που επιχείρησε το «Άργος», κατά παράβαση των όρων της σύμβασης, έως ότου η Επιτροπή εκδώσει απόφαση ασφαλιστικών μέτρων. 

H απόφαση για προσωρινή διαταγή εκδόθηκε στο πλαίσιο της εξέτασης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, αυτεπαγγέλτως και κατόπιν της υπ’ αρθμ. πρωτ. 7177/29.11.2018 αίτησης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης (άρθ. 25 παρ. 5 Ν3959/2011), σχετικά με την πιθανολόγηση παράβασης στην αγορά διανομής του έντυπου Τύπου.

Συγκεκριμένα, σε απόφαση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, η επιτροπή αναφέρει τα εξής:

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στα πλαίσια της εξέτασης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, αυτεπαγγέλτως και κατόπιν της υπ’ αρθμ. πρωτ. 7177/29.11.2018 αίτησης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης (άρθ. 25 παρ. 5 Ν3959/2011), σχετικά με την πιθανολόγηση παράβασης στην αγορά διανομής του έντυπου Τύπου, εξέδωσε σήμερα την 31η Ιανουαρίου 2019 απόφαση, για προσωρινή διαταγή, κατά της εταιρείας «ΑΡΓΟΣ ΑΕ», σύμφωνα με την οποία αποφασίσθηκε να ανασταλεί η εφαρμογή της αναγγελθείσας μονομερώς από την ελεγχόμενη εταιρεία, ως μέλλουσας να ισχύσει από 1-2-2019 νέας εμπορικής πολιτικής αυτής, μέχρι την δημοσίευση της απόφασης επί της εξέτασης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, διότι πιθανολογείται η παράβαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού (άρθ. 2 Ν 3959/2011) και συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση, για την αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με άρθ. 25 παρ. 5 Ν 3959/2011 και άρθ. 16 του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λόγω και της εν τοις πράγμασι (de facto) μονοπωλιακής θέσης της ελεγχόμενης εταιρείας στην αγορά της διανομής Τύπου (εφημερίδων και περιοδικών) στην ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, είχε ζητήσει τα ασφαλιστικά μέτρα τονίζοντας πως με τη συγκεκριμένη μονομερή ενέργεια τίθεται υπό απειλή η πολυφωνία και η ελευθεροτυπία.

Μάλιστα, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε έρευνα ζητώντας συμπληρωματικά στοιχεία από το «Άργος» και από τις εφημερίδες.

Το «Άργος» είναι το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα και ανήκει, ιδιοκτησιακά, στην Alter Ego (Μαρινάκης, ΝΕΑ και ΒΗΜΑ), στα Παραπολιτικά και το Πρώτο Θέμα. 

Όπως κατήγγειλε η «Documento Media» το «Άργος» αλλά και το προηγούμενο πρακτορείο Τύπου «Ευρώπη» παρακρατούν σε βάρος του δημοσίου τις ασφαλιστικές εισφορές από το τίμημα των πωλήσεων εφημερίδων και περιοδικών, που όμως έχουν καταργηθεί με νόμο από το 2017.

Καταγγελίες και από ΕφΣυν και «Δημοκρατία» κατά του μονοπωλίου της «Άργος Α.Ε»

Μετά το Documento και την Εφημερίδα των Συντακτών, μία ακόμα εφημερίδα, η «Δημοκρατία» με άρθρο του εκδότη της Ι.Ν. Φιλιππάκη, κατήγγειλε την «αναγκαστική επιβολή μονοπωλίου από την «Άργος Α.Ε.» επισημαίνοντας πως «η κατάσταση στη διανομή έχει φτάσει πλέον σε οριακά επίπεδα».

Πρόκειται, όπως αναφέρει για «Επιστολή προς τους δύο υπουργούς που έβλεπαν τον Τύπο να καταρρέει».

Πρόστιμο 350.000 ευρώ – Πώς «Άργος» και «Ευρώπη» νόθευαν τη διανομή Τύπου

Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 350.000 ευρώ στα πρακτορεία Τύπου «Άργος» και «Ευρώπη» για παράβαση των κανόνων περί ανταγωνισμού.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά και τις καταγγελίες του Documento περί αθέμιτων τακτικών στη διανομή του Τύπου, όπως και για οικονομικές ατασθαλίες των πρακτορείων «Άργος» και «Ευρώπη», καθώς παρακρατούν σε βάρος του δημοσίου τις ασφαλιστικές εισφορές από το τίμημα των πωλήσεων εφημερίδων και περιοδικών, που όμως έχουν καταργηθεί με νόμο από το 2017.

Δείτε επίσης: Το «Άργος» παραδέχεται ότι το Documento δεν φτάνει σε όλα τα σημεία πώλησης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter