«Φρένο» από τις Βρυξέλλες σε νέες επικουρικές – φοροελαφρύνσεις

«Φρένο» από τις Βρυξέλλες σε νέες επικουρικές – φοροελαφρύνσεις

Λίγες μέρες αφότου μάθαμε από τις Βρυξέλλες ότι η ανεξήγητη εκ πρώτη όψης απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να παγώσει προσωρινά η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις οφείλονταν σε αντιρρήσεις των θεσμών, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της μετάβασης στο νέο ασφαλιστικό στη βιωσιμότητα του δημόσιου  χρέους, έγινε γνωστό πως οι θεσμοί απέπεμψαν και δεύτερο σχέδιο της κυβέρνησης, βγάζοντας «απαγορευτικό» στις μόνιμες φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει για το 2022.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, στις διαπραγματεύσεις  που λαμβάνουν χώρα με τους δανειστές, υπό συζήτηση βρίσκονται μόνο οι προσωρινές μειώσεις φόρων καθώς οι ξένοι εκπέμπουν σε όλους τους τόνους το μήνυμα ότι το 2022 προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του ελλείμματος που κατά τα έτη 2020 και 2021 βγήκε εκτός ελέγχου λόγω των αναγκών της πανδημίας, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η ήδη επιβαρυμένη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουν οι δανειστές, δεν είναι δυνατό να προχωρήσουν μέτρα φοροελαφρύνσεων με μόνιμο χαρακτήρα.

Στο αέρα οι τέσσερις μόνιμες φοροελαφρύνσεις

Έτσι, μένουν στο αέρα οι τέσσερις φοροελαφρύνσεις, που ισχύουν αυτή τη στιγμή ως μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και που ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ως μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, αναφέροντας πάντως ότι η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου. Οι ελαφρύνσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022.
  • Την πρόσθετη μείωση – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες – των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 και το 2022.
  • Τη μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις (έως 30.09.2021).
  • Τη μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (έως 31.12.2021).

Επιμένει το Euroactiv: το ασφαλιστικό έχει παγώσει

Την ίδια στιγμή εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή υπήρξε και δεύτερο δημοσίευμα του ευρωπαϊκού πρακτορείου Euroactiv, που, επικαλούμενο στελέχη της Κομισιόν, ανέφερε ότι παρά τις διαψεύσεις του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, το νομοσχέδιο για την κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση έχει πράγματι παγώσει με παρέμβαση της Κομισιόν, και «μάλιστα προς το παρόν έχει φύγει από το τραπέζι».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter