«Φρένο» από Τζόνσον στη Σκωτία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας

«Φρένο» από Τζόνσον στη Σκωτία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, γνωστοποίησε με επιστολή του στην πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ότι δεν θα μεταβιβάσει στο Εδιμβούργο τις απαραίτητες εξουσίες για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Τον Δεκέμβριο, η Νίκολα Στέρτζον είχε ζητήσει από τον Τζόνσον, μέσω δικής της επιστολής, την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη μεταβίβαση των εξουσιών, ούτως ώστε να μπορέσει το Εδιμβούργο να διενεργήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η απάντηση του Μπόρις Τζόνσον στην Στέρτζον ήταν ξεκάθαρη: «Δεν συμφωνώ σε κανένα αίτημα μεταβίβασης εξουσιών, το οποίο θα οδηγούσε σε νέα δημοψηφίσματα». Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, στην απαντητική επιστολή του, πως η πρωθυπουργός της Σκωτίας είχε συμφωνήσει στο γεγονός πως το δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2014 (και στο οποίο οι πολίτες της Σκωτίας είχαν ταχθεί κατά 55% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο), αποτελεί διαδικασία που διεξάγεται μία φορά ανά γενεά.

Έπειτα από την επιστολή Τζόνσον, ήρθε η αντίδραση από πλευράς Στέρτζον, η οποία χαρακτήρισε ως προβλέψιμη την απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ υποστήριξε ότι ο Τζόνσον παρακωλύει μία ψηφοφορία δίχως να έχει επιχειρήματα.

«Δεν είναι πολιτικά βιώσιμο για καμία κυβέρνησ  να μπει εμπόδιο στο δικαίωμα του λαού της Σκωτίας να αποφασίσει για το μέλλον του και να επιδιώξει να παρακωλύσει την ξεκάθαρη δημοκρατική εντολή για ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας», τόνισε η Στέρτζον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter