Φρένο στην έξοδο 6.000 Ρομά από τις άθλιες παράγκες

Φρένο στην έξοδο 6.000 Ρομά  από τις άθλιες παράγκες

Τον σοβαρό κίνδυνο να χαθεί μια μεγάλη δημόσια επένδυση που θα μπορούσε να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τις τριτοκοσμικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Ρομά στην Ελλάδα –περίπου 6 χιλιάδες κάτοικοι– ανέδειξε ο Παναγιώτης Χαρίτος μέσω επιστολής παραίτησής του από τη θέση του αντιδημάρχου στον Δήμο Σοφάδων Καρδίτσας.

Στην επιστολή του ο Ρομά πρώην αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σε σχέδιο ολιστικής παρέμβασης για τους Σοφάδες, το οποίο μολονότι είχε εκπονηθεί και είχαν βρεθεί κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα οποία ανέρχονται στο ποσό των περίπου 6 εκατ. ευρώ, το έργο δεν προχωρά. Το γεγονός αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο, σε ολιγωρία εκ μέρους του δήμου για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Δεν ήθελε…»

Το επίμαχο σχέδιο προβλέπει ότι όσοι κάτοικοι του δήμου διαμένουν σε παράγκες στον παλιό οικισμό των Ρομά θα μετεγκατασταθούν σε κοντινό οικισμό, ενώ οι μη δημότες Ρομά θα στεγαστούν σε άλλους δήμους. Οι περίπου 40 οικογένειες που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως θα μετεγκατασταθούν επίσης στον νέο οικισμό έπειτα από ανταλλαγή οικοπέδων με τον Δήμο Σοφάδων. Ολες οι παράγκες θα γκρεμιστούν και θα αντικατασταθούν από νέες κατοικίες και ο παλιός οικισμός θα ανακατασκευαστεί πλήρως με πλήθος έργων που θα στοχεύουν στην πρόσβαση των Ρομά σε κοινά αγαθά και θα βοηθάνε τον στόχο της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο συναντηθήκαμε εγώ και ο δήμαρχος Αθανάσιος Σκάρλος με την ειδική γραμματέα για τους Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου και τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Χρυσούλα Κατσαβριά» ανέφερε στο Documento ο Π. Χαρίτος. «Εκεί ενημερωθήκαμε ότι τα κονδύλια για το έργο ήταν εξασφαλισμένα και εκκρεμούσε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατάθεση αιτήματος εκ μέρους του δήμου, τοπογραφικού και τεχνικών μελετών προκειμένου να καταβληθούν τα ποσά και να αδειοδοτηθεί το έργο». Μολονότι «ο δήμαρχος συμφώνησε, διαπίστωσα ότι καθυστερούσε πολύ την υποβολή των σχετικών εγγράφων. Δεν ήθελε να προχωρήσει το έργο. Ως αποτέλεσμα παραιτήθηκα».

«Ο οικισμός είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, δρόμοι. Η κατάσταση στο σχολείο είναι απελπιστική» επισημαίνει. «Είναι σαν να αντικρίζεις μια περιοχή που μόλις βγήκε από πόλεμο. Γι’ αυτό είναι ευκαιρία με τη σημερινή κυβέρνηση το έργο να ενταχθεί έστω το 2019. Δεν πρέπει να χάσουμε τα χρήματα που είναι εξασφαλισμένα. Διαφορετικά τα κρούσματα ανομίας που σημειώνονται από Ρομά την τελευταία περίοδο θα γιγαντωθούν».

«Λίγοι δήμοι ανταποκρίνονται»

Σε δηλώσεις της στο Documento η ειδική γραμματέας Κατερίνα Γιάντσιου επιβεβαίωσε την αδράνεια του δήμου: «Εδώ και δύο χρόνια ο Δήμος Σοφάδων ήταν από τους πρώτους με τους οποίους επικοινωνούσαμε, επειδή βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Είχαμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων προκειμένου να επιλύσουμε τα χρόνια προβλήματα της περιοχής και την πρόσβαση των Ρομά σε βασικά αγαθά. Βγάλαμε ένα ενδεικτικό ποσό περίπου 6 εκατ. ευρώ, σκεφτόμενοι κάποιες υποδομές. Ο δήμος έπρεπε να στείλει τεχνικές εκθέσεις που θα προσδιορίζουν τον προϋπολογισμό του έργου προκειμένου να εγκριθούν οι δαπάνες και να γίνει δημοπράτηση. Ο δήμος όμως δεν έχει υποβάλει τίποτε, υποθέτω επειδή έχει εσωτερικά προβλήματα αναφορικά με το ποιες οικογένειες θα μετεγκατασταθούν. Εχουμε θέσει ημερομηνίες που λήγουν σύντομα, κυριότερα για να ενεργοποιήσουμε τη συμφωνία. Είμαστε εδώ όταν θα είναι έτοιμος ο δήμος, από τη στιγμή που μιλάμε για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει εκτός των άλλων τεράστια σχολική διαρροή. “Χάνονται” γενιές».

Η κατάσταση δεν αφορά μόνο τον Δήμο Σοφάδων: «Εχουμε στείλει σε περίπου 54-56 δήμους υγειονομικές εκθέσεις για καταυλισμούς Ρομά που είναι σε ακραίες συνθήκες. Εχουμε βρει τους πόρους και έχουμε υποβάλει το απαιτούμενο τεχνικό πλαίσιο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνουν οι Ρομά των οικισμών αυτών. Λίγοι δήμοι ανταποκρίνονται όμως για διάφορους λόγους, όπως η δυσκολία να παραχωρήσουν εκτάσεις. Είναι τραγικό να υπάρχει η διάθεση, οι πόροι, η βούληση και η τεχνογνωσία και κάποιοι να κάνουν ότι δεν βλέπουν μια εφιαλτική κατάσταση».

«Φοβάται ή υπεκφεύγει»

«Ο Δήμος Σοφάδων έπρεπε να υλοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες που του ζητήθηκαν, όμως δεν το έχει πράξει εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα το έργο να κινδυνεύει να χαθεί» δήλωσε στο Documento η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Χρυσούλα Κατσαβριά. «Δεν ξέρω αν ο δήμος φοβάται ή αν υπεκφεύγει να υλοποιήσει το πρόγραμμα γιατί δεν είναι έτοιμος αυτήν τη στιγμή. Και ο κ. Χαρίτος όμως θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις του».

Η βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη σε προβληματισμούς που εκφράζονται από την τοπική κοινωνία «επειδή σε αντίστοιχο πρόγραμμα μετεγκατάστασης του 2001 δεν τέθηκαν αυστηρά κριτήρια με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διπλασιαστεί. Αυτό δεν θα γίνει στην προκειμένη περίπτωση».

Το ζήτημα συζητήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας karditsalive.net, σε άτυπη συζήτηση προ ολίγων ημερών στο δημοτικό συμβούλιο Σοφάδων, όπου ο δήμαρχος φέρεται κατά το επίμαχο ρεπορτάζ να έκανε λόγο για «θεωρίες. Τόνισε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να ανοίγει επιπόλαια…» καθώς και ότι «δεν ξεκινά να συζητά πάνω σε συγκεκριμένη πρόταση αν δεν αποχωρήσουν από τον τσιγγάνικο οικισμό όσοι Αθίγγανοι δεν είναι δημότες».

Το Documento δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Σοφάδων Αθανάσιο Σκάρλο λόγω προσωπικού κωλύματός του. Επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Εκίζογλου, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος. Οποτεδήποτε το επιθυμεί ο δήμαρχος, η εφημερίδα μας είναι στη διάθεσή του για να απαντήσει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter