Φρέντι Μέρκιουρι: «Δεν θα γίνω ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος»

Φρέντι Μέρκιουρι: «Δεν θα γίνω ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος»

Στιγμές και ιστορίες από τη ζωή και τη μουσική του Φρέντι Μέρκιουρι

«Κάντε ό,τι θέλετε με τη μουσική μου αλλά μη με κάνετε να φαίνομαι βαρετός». Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Φρέντι Μέρκιουρι προς τους δικούς του ανθρώπους και τα μέλη των Queen λίγες μέρες προτού πεθάνει από AIDS, στις 24 Νοεμβρίου του 1991. Ενας θάνατος που λειτούργησε σαν ηχηρό καμπανάκι για την παγκόσμια κοινή γνώμη. Το ταμπού είχε σπάσει και ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα του θανατηφόρου ιού.

Σήμερα, 27 χρόνια μετά που η βιογραφική ταινία «Bohemian rhapsody» παίζεται από αυτή την εβδομάδα στα σινεμά όλου του κόσμου, ο Φρέντι Μέρκιουρι θεωρείται από πολλούς ο πιο χαρισματικός τραγουδιστής όλων των εποχών στη ροκ μουσική. O καλλιτέχνης που αψήφησε όλες τις μουσικές και κοινωνικές συμβάσεις ενώνοντας τους ανθρώπους με την οικουμενικής αποδοχής μουσική του, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα και τη σεξουαλικότητά τους.

«Οταν “έφυγε” ο Φρέντι δεν χάσαμε απλώς μια σπουδαία προσωπικότητα και έναν πραγματικό σόουμαν. Χάσαμε πιθανότατα τον πιο βιρτουόζο τραγουδιστή όλων των εποχών. Μπορούσε να τραγουδήσει οτιδήποτε, σε οποιοδήποτε στιλ. Μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που τραγουδάει από στίχο σε στίχο. Θεέ μου, αυτό είναι τέχνη. Και ήταν αξεπέραστος σε αυτό» έλεγε για τον Φρέντι Μέρκιουρι ο τραγουδιστής των Who Ρότζερ Ντάλτρεϊ.

Σήκωσε στο πόδι τα πιο μεγάλα στάδια του πλανήτη

Είναι εξαιρετικά περίπλοκο να μπορέσεις να περιγράψεις αυτό τον ηδονικό εραστή της ζωής και της μουσικής που αναμφισβήτητα υπήρξε ο Μέρκιουρι. Τον άνθρωπο που ήρθε στο Λονδίνο ως πρόσφυγας, περσικής καταγωγής και ομοφυλόφιλος, κατάφερε να ξεπεράσει τα συντηρητικά στερεότυπα και θεωρείται σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της βρετανικής πολιτιστικής κληρονομιάς του 20ού αιώνα. Δεν είναι τυχαίο πως το «Queen greatest hits 1» είναι ο δίσκος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία, αφήνοντας πίσω του άλμπουμ θρυλικών ονομάτων όπως οι Beatles, οι Rolling Stones, οι ABBA, η Μαντόνα και ο Μάικλ Τζάκσον.

Εκτός από την άριστη μουσική του κατάρτιση, ο Φρέντι Μέρκιουρι υπήρξε ο περφόρμερ που μπορούσε να κρατήσει μέσα στην παλάμη του χεριού του και να «χειραγωγήσει» τους δεκάδες χιλιάδες θεατές μιας συναυλίας των Queen στα πιο μεγάλα στάδια του πλανήτη.

«Ο Φρέντι έκανε ακόμη και τον τελευταίο θεατή στην πιο μακρινή πλευρά ενός μεγάλου σταδίου να αισθανθεί ότι ενώνεται μαζί μας. Απέδειξε σε όλο τον κόσμο πως οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Με τη στάση του έκανε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την ντροπή τους και να θέλουν να γίνουν αυτό που πραγματικά μπορούν» δήλωνε ο κιθαρίστας των Queen Μπράιαν Μέι μετά τον θάνατο του Μέρκιουρι.

Η γένεση των Queen και τα θρυλικά τους τραγούδια

Ο Φαρούκ Μπουλσάρα –όπως ήταν το πραγματικό του όνομα– γεννήθηκε στη βρετανική αποικία της Ζανζιβάρης και πήγε με την οικογένειά του στην Αγγλία ως πρόσφυγας πολέμου το 1964. Σπούδασε γραφιστική στο Λονδίνο και το 1970 γνωρίζει τον κιθαρίστα Μπράιαν Μέι και τον ντράμερ Ρότζερ Τέιλορ. Αλλάζει το όνομά του σε Φρέντι Μέρκιουρι και μετά την προσθήκη του μπασίστα Τζον Ντίκον ονομάζουν το συγκρότημά τους Queen. Οι τέσσερίς τους θα άλλαζαν την ιστορία της μουσικής βιομηχανίας όπως την ξέραμε μέχρι τότε.

Επειτα από τρεις εξαιρετικούς δίσκους, χωρίς τεράστια εμπορική απήχηση («Queen», «Queen II» και «Sheer heart attack»), το συγκρότημα μπαίνει στο στούντιο αποφασισμένο να πειραματιστεί ακόμη παραπάνω και το 1975 ηχογραφεί το «A night at the opera», τον δίσκο που καθόρισε όχι μόνο την πορεία των Queen προς την καταξίωση αλλά και την ίδια τη ροκ μουσική. Ηταν ο δίσκος που θα μετασχημάτιζε τους Queen από ένα ταλαντούχο κουαρτέτο μουσικών σε μια καλλιτεχνική και οικονομική υπερδύναμη για τις επόμενες περίπου τρεις δεκαετίες.

Οι Queen και ειδικά ο Μέρκιουρι με το «A night at the opera» αψήφησαν κάθε λογική και έσπασαν όλους τους μέχρι τότε γνωστούς κανόνες. Σφράγισαν το μέλλον της ροκ μουσικής όσον αφορά τους ηχοληπτικούς πειραματισμούς και άνοιξαν νέους δρόμους στους μουσικούς και στα συγκροτήματα που ακολούθησαν.

Φυσικά, ο δίσκος ίσως να μην είχε την παραμικρή επιτυχία αν η μεγαλοφυΐα του Φρέντι Μέρκιουρι δεν είχε συλλάβει και συνθέσει το πιο μεγαλειώδες μουσικό έπος του 20ού αιώνα, το «Bohemian rhapsody». Ενα τραγούδι που ενσωμάτωσε τρία διαφορετικά είδη μουσικής, εισάγοντας για πρώτη φορά την όπερα στη ροκ μουσική και κάνοντάς το να φανεί απόλυτα φυσιολογικό.

Οι Queen δεν έμειναν εκεί. «We will rock you», «We are the champions», «Another one bites the dust», «I want to break free», «I want it all», «The show must go on» είναι μόνο μερικά από την ατέλειωτη λίστα τραγουδιών που έγιναν κλασικά και παραμένουν, αισθητικά και μουσικά, επίκαιρα ακόμη και σήμερα.

Τα λόγια του τραγουδιστή των Guns n’ Roses Αξλ Ρόουζ αντικατοπτρίζουν την επιρροή που άσκησε σε μεταγενέστερους μουσικούς και συγκροτήματα ο Φρέντι Μέρκιουρι: «Αν δεν είχα τους στίχους του Φρέντι Μέρκιουρι να με συντροφεύουν ως παιδί, δεν ξέρω τι θα ήμουν σήμερα. Μου έμαθε όλες τις φόρμες της μουσικής. Μου άνοιξε το μυαλό. Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα καλύτερο δάσκαλο από αυτόν».

Ο μέγας ραψωδός της ροκ μουσικής –και όχι μόνο– παραμένει αξεπέραστος 27 χρόνια μετά τον θάνατό του. Οπως έλεγε και ο ίδιος στην αρχή της καριέρας του: «Δεν θα γίνω ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος». Και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της ροκ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter