Φρίκη στην Τσετσενία: Στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων απέδρασαν

Φρίκη στην Τσετσενία: Στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων απέδρασαν

Στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους φαίνεται ν΄ανοίγει η Τσετσενία, στα οποία – σύμφωνα με τους ακτιβιστές- οι κρατούμενοι υφίστανται βασανισμούς με ηλεκτροσόκ, ενώ συχνά ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μετά τη δεκαετία του 30 και τον Χίτλερ.

Η είδηση αυτή έρχεται, μετά την εξαφάνιση 100 gay ανδρών στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα μ΄ένα ρεπορτάζ της Novoya Gazeta, «οι αρχές έχουν εγκαταστήσει διάφορα τέτοια στρατόπεδα, όπου οι ομοφυλόφιλοι δολοφονούνται ή εξαναγκάζονται να φύγουν απ΄τη χώρα». Σημειώνει, μάλιστα, ότι ένα απ΄αυτά τα στρατόπεδα έχει εγκατασταθεί στις πρώην στρατιωτικές βάσεις, στην πόλη Argun.

Μιλώντας στη MailOline, η Svetlana Zakharova απ’ το ρωσικό LGBT δίκτυο, δήλωσε: «Oι gay άνθρωποι τίθενται υπό κράτηση στα στρατόπεδα αυτά. Εργαζόμαστε με στόχο να τους απομακρύνουμε. Κάποιοι έχουν φύγει απ’ την περιοχή. Αυτοί που κατάφεραν να ξεφύγουν μας είπαν ότι κρατήθηκαν στο ίδιο δωμάτιο, όλοι μαζί. Περίπου 30-40 άτομα. Βασανίστηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έπεφταν θύμα άγριου ξυλοδαρμού που κάποιες φορές οδηγούσε στον θάνατο».

Ένα απ΄αυτούς που κατάφεραν να δραπετεύσουν δήλωσε στην Novoya Gazeta, ότι τον κακοποιούσαν (μαζί μ΄άλλους) μέχρι να αποκαλύψει κι άλλα μέλη της gay κοινότητας.

Ένας άλλος υποστήριξε ότι, πριν καταλήξει σ΄ένα από τα στρατόπεδα, αναγκαζόταν να πληρώνει υπέρογκα πόσα στην αστυνομία κάθε μήνα, για να μην τον συλλάβουν. «Τώρα το καθεστώς έκανε ακόμη ένα βίαιο βήμα, δημιουργώντας αυτά τα στρατόπεδα», δήλωσε ο επιζώντας.

Ο Alexander Artemyev, από το τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία, δήλωσε στην MailOnline: «Μπορούμε μόνο να καλέσουμε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν αυτές τις καταγγελίες. Οι ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία αντιμετωπίζονται πολύ άσχημα και διώκονται καθημερινά, φοβούμενοι μάλιστα να μιλήσουν γι΄αυτό. Αναγκάζονται είτε να κρυφτούν είτε να φύγουν. Είμαστε σ΄επαφή με το LGBT δίκτυο, που βοηθά τα άτομα αυτά να βρουν καταφύγιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μιλήσουν γι΄αυτό, γιατί θέτουν έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε.»

Απ’ την άλλη, η Ekaterina Sokirianskaia, Russia project director για το International Crisis Group, υποστήριξε: «Η ιστορία εξελίσσεται… θύματα δραπετεύουν».

Η Tanya Lokshina, απ’ το Human Rights Watch στη Μόσχα, δήλωσε: «Εδώ κι κάποιες εβδομάδες, μια απάνθρωπη εκστρατεία ενάντια στα LGBT άτομα έχει ξεκινήσει στην Τσετσενία. Τις τελευταίες μέρες ένας μικρός αριθμός ανθρώπων τόλμησε να μιλήσει στους παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σε δημοσιογράφους. Το να καταθέτεις επίσημα εναντίον των τοπικών αρχών ασφαλείας είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο και τ’ αντίποινα είναι σχεδόν αναπόφευκτα. Είναι δύσκολο το πόσο ευάλωτοι είναι οι LGBT στην Τσετσενία, όπου η ομοφοβία είναι έντονη και ανεξέλεγκτη. Οι LGBT βρίσκονται σε κίνδυνο όχι μόνο λόγω των διώξεων απ’ τις αρχές, αλλά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα «εγκλημάτων τιμής» απ’ τους δικούς τους συγγενείς.»

Ο πρόεδρος Razman Kadyrov

Την περασμένη εβδομάδα, η Novoya Gazeta με δημοσίευμά της ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 gay άνδρες, ενώ άφηνε υποψίες για τη δολοφονία τριών. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν γνωστή τοπική τηλεοπτική προσωπικότητα αλλά κι αρκετά άτομα απ΄τον χώρο της θρησκείας.

Ο πρόεδρος Razman Kadyrov, βασικός σύμμαχος του Putin, φέρεται να διέταξε τις κινήσεις αυτές, αν κι επίσημα το καθεστώς αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: antivirus/avmag.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter