Φρίντριχ Μερτς: Καγκελάριος «υπό επιτήρηση» – Η επόμενη ημέρα μετά το πολιτικό θρίλερ στη Γερμανία

Φρίντριχ Μερτς: Καγκελάριος «υπό επιτήρηση» – Η επόμενη ημέρα μετά το πολιτικό θρίλερ στη Γερμανία

Πολιτικό θρίλερ διάρκειας μερικών ωρών εκτυλίχθηκε στη Γερμανία με αφορμή την ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ για τον νέο καγκελάριο. Ο Φρίντριχ Μερτς εκλέχθηκε με τη δεύτερη, γεγονός που τον καθιστά «καγκελάριο υπό επιτήρηση», όπως επισημαίνει το σχόλιο της Deutsche Welle.

Ο Φρίντριχ Μερτς κατάφερε τελικά να εκλεγεί καγκελάριος με δεύτερη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας 325 ψήφους, 9 περισσότερες από την απαραίτητη πλειοψηφία των 316. Στην προηγούμενη ψηφοφορία το πρωί ο Μερτς έλαβε μόλις 310 ψήφους με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα έντονο πολιτικό παιχνίδι εναντίον του.

«Δεν θα έχει λευκή επιταγή»

Η Deutsche Welle σημειώνει ότι τα σημερινά γεγονότα έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία «δεν θα έχει λευκή επιταγή ούτε από τους δικούς της ανθρώπους».

Συγκεκριμένα σημειώνεται στο ρεπορτάζ:

«Η νέα κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς ξεκινά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Εξελέγη με τη δεύτερη ψηφοφορία μεν καγκελάριος, όμως η αποτυχία να εκλεγεί με την πρώτη και με απώλειες μέσα από την επόμενη κυβέρνηση και το κόμμα του δίνει ένα σαφές μήνυμα για την επόμενη μέρα: δεν θα έχει λευκή επιταγή ούτε από τους «δικούς» του ανθρώπους.

Θα είναι «υπό επιτήρηση» στην πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας. Τα σημερινά γεγονότα δείχνουν επίσης ότι θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες και συναινέσεις και εκτός «μεγάλου συνασπισμού» για τα μεγάλα θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, όπως και να προβεί σε επώδυνους συμβιβασμούς».

Μάλιστα, η Deutsche Welle συνεχίζει παρομοιάζει τις εξελίξεις με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

«Το διακύβευμα για την κυβέρνηση Μερτς δεν αφορά μόνο τη Γερμανία αλλά όλη την Ευρώπη, καθώς η ακροδεξιά που φλερτάρει με την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις. Όλα πάντως θυμίζουν Δημοκρατία της Βαϊμάρης και μεσοπόλεμο και τίποτα δεν προμηνύει μια ήρεμη επόμενη τετραετία. Πρώτος σταθμός αύριο το Παρίσι για να λάβει, τουλάχιστον, τη στήριξη των Ηλυσίων και του Μακρόν, ο οποίος αντίστοιχα βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί, με μια εξίσου ισχνή γαλλική κυβέρνηση μειοψηφίας».

Διαβάστε επίσης



Documento Newsletter