«Φρούριο» η Βιέννη μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση

«Φρούριο» η Βιέννη μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση

Προειδοποίηση για ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης την περίοδο των Χριστουγέννων στην Αυστρία, και ειδικότερα στην Βιέννη, που είχε απευθύνει με ανακοίνωση της στις αρχές Δεκεμβρίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στην αυστριακή πρωτεύουσα, είχε προκαλέσει “γενική ανησυχία”, όπως έγραψε η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung.

Συγκεκριμένος κίνδυνος στη Βιέννη δεν υπάρχει, αναφέρεται σχετικά από την Αστυνομία, της οποίας εκπρόσωπος διευκρίνισε ωστόσο ότι “ο λανθάνων τρομοκρατικός κίνδυνος τον οποίο δυστυχώς εξακολουθούμε να έχουμε στην Ευρώπη, υπάρχει. Από την πείρα των τελευταίων ετών από το εξωτερικό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε ποσοστό 100% μία διακινδύνευση”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται λόγος για έναν αόριστο κίνδυνο, που σημαίνει πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για σχέδια από τρομοκρατικές οργανώσεις και οι Αυστριακοί πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν φόβους

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας υπογράμμισε ότι ο φόβος είναι ακριβώς εκείνο που θέλουν να διασπείρουν αυτές οι οργανώσεις, που θέλουν να περιορίσουν τη δημόσια και την ιδιωτική ζωή, κάτι στο οποίο θα πρέπει κανείς να αντιταχθεί με θάρρος.

Δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών στις 20 χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης, διαπιστώνουν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες τους, τόσο Αυστριακοί όσο και οι πολυπληθείς τουρίστες που συρρέουν στην αυστριακή πρωτεύουσα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, μπορεί βέβαια να εκφράζουν σε περιορισμένο βαθμό κάποια ανησυχητικά συναισθήματα, ωστόσο δηλώνουν γενικά την εμπιστοσύνη τους στις αστυνομικές αρχές και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί.

Γύρω από την τεράστια πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά, τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί ήδη από την περασμένη άνοιξη και είχαν τοποθετηθεί στον περίγυρο της πλατείας συνολικά 78 προστατευτικές μπάρες ασφαλείας, ενώ από την πλευρά των αστυνομικών αρχών αναφέρεται πως, σε γενικές γραμμές, τα μέτρα ασφαλείας προσανατολίζονται σε εκείνα των προηγούμενων ετών.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση-προειδοποιήση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αυστρία τονιζόταν η ανάγκη “επαγρύπνησης” λόγω των “συνεχιζόμενων απειλών από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένα πρόσωπα”, ενώ επισημαίνονταν ότι ιδιαίτερα κινδυνεύουν τουριστικές περιοχές, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, λέσχες, εστιατόρια, εκκλησίες και συγκοινωνιακοί κόμβοι.

Ήδη, στα τέλη του 2015, και συγκεκριμένα τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, η βιεννέζικη Αστυνομία είχε δημοσιοποιήσει ασαφείς προειδοποιήσεις “φιλικής μυστικής υπηρεσίας” για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις. Ωστόσο δεν υπήρξε τότε το παραμικρό ίχνος από μία “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” στην Βιέννη, όπως αυτή επιδιωκόταν να παρουσιαστεί από μία σειρά διεθνών Μέσων Ενημέρωσης και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι αυστριακές αρχές είχαν αποφασίσει τελικά να μην υπάρξει ματαίωση των προγραμματιζόμενων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2016, μεγάλων γιορταστικών εκδηλώσεων στο κέντρο της Βιέννης, οι οποίες είχαν συγκεντρώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες –πάνω από 800.000– Βιεννέζους και ξένους επισκέπτες..

Στην απόφασή τους αυτή είχαν οδηγηθεί, συνειδητοποιώντας προφανώς το μέγεθος της ζημίας –κυρίως στον τουρισμό, αλλά όχι μόνον– και έπειτα από προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων αλλά και της εκτόνωσης της αναστάτωσης που είχε προκαλέσει όπως ήταν φυσικό, η τότε δημοσιοποίηση των προειδοποιήσεων, εγείροντας μάλιστα κριτική από κάποιες πλευρές ως προς την σκοπιμότητά της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter