FT: Μπλόκο της Τουρκίας σε ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

FT: Μπλόκο της Τουρκίας σε ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Προσωρινό βέτο στην απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί τα ενταξιακά αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας από την Τουρκία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες την ίδια μέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, αλλά η Άγκυρα μπλόκαρε κάθε ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης: Φινλανδία- Σουηδία: Κατέθεσαν και επισήμως αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

«Το προσωρινό μπλόκο εγείρει αμφιβολίες αν το ΝΑΤΟ κατορθώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός μίας ή δύο εβδομάδων) να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές του AKP, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ δίχως πριν να επιστρέψει τους «τρομοκράτες» στις τουρκικές αρχές.

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι. Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε ο Ερντογάν που κατηγορεί τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Άγκυρα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Άφησε, ωστόσο, ένα μικρό παραθυράκι τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει «εκτός κι εάν επιστρέψουν οι τρομοκράτες».

Πηγή: Reuters, BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter