FT: Υπόγειες διαβεβαιώσεις Ιράν σε ΗΠΑ ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

FT: Υπόγειες διαβεβαιώσεις Ιράν σε ΗΠΑ ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, παραδέχθηκε ότι έχει χρησιμοποιήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον για να της διαμηνύσει ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς σε μια περιφερειακή σύρραξη.

Ανταλλαγή μηνυμάτων

«Τις τελευταίες 40 ημέρες, ανταλλάχθηκαν μηνύματα μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, μέσω του τμήματος συμφερόντων των ΗΠΑ στην ελβετική πρεσβεία στην Τεχεράνη», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν σε συνέντευξή του, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

«Σε απάντηση στις ΗΠΑ», πρόσθεσε, «είπαμε ότι το Ιράν δεν θέλει να εξαπλωθεί ο πόλεμος, αλλά λόγω της προσέγγισης που υιοθετούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην περιοχή, εάν τα εγκλήματα κατά του λαού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης δεν σταματήσουν, θα μπορούσε να εξεταστεί οποιαδήποτε πιθανότητα και μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να αποδειχθεί αναπόφευκτη».

Το Ιράν έχει αναφέρει ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μια θέση που επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα δυτικά κράτη θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για την εκτεταμένη υποστήριξή του σε οργανώσεις που δρουν κατά του Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου – πράγμα που το Ιράν βλέπει ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής ασφαλείας του.

Εκτιμήσεις από το Ιράν

Το Ιράν ζητά να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, Ιρανοί αναλυτές αναφέρουν ότι αυτός ο πόλεμος έχει ήδη δημιουργήσει διπλωματικές ευκαιρίες για την Τεχεράνη, επιτρέποντάς της να βγει από τη μερική απομόνωση στην οποία βρισκόταν και να έρθει ξανά σε επαφή με άλλα περιφερειακά κέντρα εξουσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με αφορμή όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη Γάζα.

Ενδεικτικά, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ αλλά και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επίσης στο Ριάντ.

«Μέχρι στιγμής το Ιράν έχει μείνει μακριά από οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή στον πόλεμο και έχει παράλληλα βελτιώσει τις σχέσεις του με τα αραβικά κράτη», σχολιάζει αναλυτής, μιλώντας στους Financial Times.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter