Φτηνότερη η ενέργεια, αλλά στα ύψη οι τιμές

Για την κυβέρνηση είναι χρυσοφόρα «επένδυση». Για τα καρτέλ αποτελεί πηγή «ουρανοκατέβατων» κερδών. Κάποιοι όμως σε αυτό το ανελέητο παιχνίδι χάνουν. Αυτοί που χάνουν από την κρίση κόστους ζωής είναι τα νοικοκυριά που λυγίζουν στα ράφια των σουπερμάρκετ. Εδώ μιλούν οι αριθμοί. Ο πληθωρισμός, όπως τον μετράει η Eurostat για τον μήνα Απρίλιο, δείχνει άνοδο. Συγκεκριμένα, μετρήθηκε στο 2,7%, όταν ο μέσος όρος υπολογίστηκε σε 2,2%. Συνολικά από το 2022 η Ελλάδα μετρά μόνο για τον Απρίλιο ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 19,5%. Αυτό προκύπτει από την αύξηση 9,1% του Απριλίου 2022, 4,5% του 2023, 3,2% του 2024 και 2,7% του 2025. 

Αν πάλι κάποιος θέλει να επικεντρωθεί στα τρόφιμα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ποσοστιαία αύξηση 2% τον Απρίλιο 2025 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συνολικά από το 2022 ο πληθωρισμός της απληστίας στην Ελλάδα καταγράφει αύξηση στα τρόφιμα για τον μήνα Απρίλιο της τάξης του 29,9%. Πρόκειται για το άθροισμα που αφορά την αύξηση 12,1% τον Απρίλιο 2022, 13% το 2023, 2,8% το 2024 και 2% το 2025. 

Παραδοχή από το ΙΕΛΚΑ

Το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο επιστημονικός βραχίονας των σουπερμάρκετ, κατέγραψε αύξηση 0,23% στις τιμές των προϊόντων τον Απρίλιο 2025 σε σχέση με τον Απρίλιο 2024. Εχει αξία να δούμε τι καταγράφουν οι ίδιοι που πολλάκις στο παρελθόν στήριξαν τις επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, εντός του δωδεκαμήνου Μάιος 2024 – Απρίλιος 2025 οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (14,45%), φρέσκα κρέατα (10,08%), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (2,79%). Το ΙΕΛΚΑ θεωρεί ότι αυτές οι αυξήσεις έχουν ως γενεσιουργούς αιτίες:

Τις διεθνείς τιμές του κακάο και του καφέ, οι οποίες επηρεάζουν τις κατηγορίες των γλυκών και των ροφημάτων.  Τη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο το 2024 λόγω των ασθενειών των ζώων και τις αυξήσεις των διεθνών τιμών στα εισαγόμενα είδη και ειδικά στο μοσχάρι. Tις καιρικές συνθήκες, για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (χαμηλότερες θερμοκρασίες το 2025 σε σχέση με το 2024). 

Οπως εύκολα καταλαβαίνουμε, για την επιστημονική ομάδα του ΙΕΛΚΑ δεν ευθύνεται η αισχροκέρδεια, πολλώ δε μάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν ελέγχει την ενδιάμεση εφοδιαστική αλυσίδα. Ούτε βέβαια αισχροκερδούν τα σουπερμάρκετ συστήνοντας ενδιάμεσες επιχειρήσεις με τις οποίες παρακάμπτεται το πλαφόν στο κέρδος των σουπερμάρκετ. Ολα εξηγούνται από την κλιματική αλλαγή και τις αρρώστιες των ζώων. 

Προφανώς η επιστημονική ομάδα του ΙΕΛΚΑ δεν έχει εντοπίσει την έρευνα της Grant Thornton που έχει γίνει για λογαριασμό της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και καταδεικνύει καταχρηστικές υπερδηλώσεις φορτίων των παρόχων ρεύματος. Για να ξέρουμε τι είναι αυτό που συζητάμε, η ΕΒΙΚΕΝ εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας. Με δύο επιστολές της προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) Αθανάσιο Δαγούμα, τον οποίο το Documento έχει κατονομάσει ως μπάτλερ συμφερόντων, η
ΕΒΙΚΕΝ καταγγέλλει τους παρόχους για καρτέλ (χειραγώγηση της αγοράς). Συγκεκριμένα, έχουν καταγγελθεί σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού έχουν εντοπιστεί συστηματικές υπερδηλώσεις φορτίου από ορισμένους συμμετέχοντες. 

Καταγγέλλεται ότι οι πάροχοι προβαίνουν επί σειρά μηνών σε σημαντικές «υπερδηλώσεις φορτίων», αυξάνοντας τεχνητά τη ζήτηση και διαμορφώνοντας υψηλότερες τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έναντι αυτών που θα υπήρχαν χωρίς τις παραπάνω πρακτικές. Οταν λοιπόν η παραγωγή ενός προϊόντος ακριβαίνει, μαντέψτε ποιος πληρώνει το μάρμαρο των καταχρηστικών πρακτικών που αρνείται να εξετάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του τοποθετημένου από την ίδια Αθ. Δαγούμα. 

Το οξύμωρο

Εδώ εισέρχεται στην ανάλυση ακόμη ένα στοιχείο που καταδεικνύει τη σάπια διαχείριση της ακρίβειας από τον Κυρ. Μητσοτάκη και αφορά τη μείωση της τιμής των υγρών καυσίμων εντός του περασμένου μήνα. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η πτώση των τιμών στα υγρά καύσιμα είναι της τάξης του 12%. Συγκεκριμένα, η αμόλυβδη είναι 12% φτηνότερη σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη στο πετρέλαιο κίνησης καταγράφεται μείωση της τάξης του 13% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο. 

Οπως είναι γνωστό, στην αγορά επικρατεί το αξίωμα «ό,τι παράγεται μεταφέρεται». Καθίσταται προφανές ότι μια σημαντική παράμετρος του κόστους είναι η μεταφορά των προϊόντων. Οπως παραδέχεται στην ανάλυσή του το ΙΕΛΚΑ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις για το Απρίλιο του 2025 μετά τα ζαχαρώδη καταγράφηκαν στα φρέσκα κρέατα (10,08%) και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (2,79%). Εύκολα λοιπόν συνάγεται το συμπέρασμα ότι αυτά, λόγω της μείωσης των τιμών των υγρών καυσίμων, μεταφέρθηκαν με 12% χαμηλότερο κόστος. 

Ομως εδώ εισέρχεται κι άλλο ένα στοιχείο. Τα φρέσκα προϊόντα χρειάζονται ψυγείο, που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τροφοδοτείται από ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο παράγεται από τους παρόχους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Απρίλιο οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφουν σημαντική πτώση 33% σε σχέση με την αρχή του έτους. Οπως εύκολα συνάγεται, κάποιοι θησαύρισαν στις πλάτες των καταναλωτών. Δυστυχώς, σε αυτούς τους κάποιους συμπεριλαμβάνονται και τα «εκλεκτά» κυβερνητικά στελέχη που πανηγυρίζουν για τη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ ετοιμάζει το 17ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία με το βλέμμα στην Κωνσταντινούπολη

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Pfizergate: H Κομισιόν παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας με τα μηνύματα της φον ντερ Λάιεν

Ιαπωνία: Διαδηλώσεις κατά της παρουσίας του Ισραηλινού υπουργού των εξωτερικών (Video)

Παρίσι: Απόπειρα απαγωγής στη μέση του δρόμου – Στόχοι η κόρη και ο εγγονός CEO εταιρείας κρυπτονομισμάτων (Video)

Χοσέ Μουχίκα: Φυλακή, προεδρία, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και λιτή ζωή – Η πορεία του «φτωχότερου προέδρου στον κόσμ

Ετικέτες