«Γραμμή» ενιαίας στάσης ΔΗΣΥ-Ποτάμι

Φώφη: Απεταξάμην τη ΝΔ…

«Γραμμή» ενιαίας στάσης Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού έδωσε η Φώφη Γεννηματά στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε σταθερή στην πολιτική των ίσων αποστάσεων από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ χαρακτηριστική ήταν η προσπάθειά της – αφού προηγουμένως κατακεραύνωσε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα που ξεκινούσαν από την οικονομία και έφταναν μέχρι το προσφυγικό και την εξωτερική πολιτική – να παραμείνει σταθερή στο… μότο «η Δεξιά είναι ο ιστορικός αντίπαλος», αφιερώνοντας αρκετά μεγάλο μέρος της ομιλίας της στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι οι βουλευτές και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού θα πρωτοστατήσουν στην αντιπολιτευτική προσπάθεια του νέου φορέα, αποτελώντας αιχμή της πολιτικής του δράσης, καθώς και ότι είναι απόλυτη ανάγκη να συντονιστεί πλήρως η κοινοβουλευτική παρουσία των δύο κομμάτων, καθήκον που θα αναλάβουν οι Γραμματείς των ΚΟ και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι. Περιέγραψε τον οδικό χάρτη για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, που σχεδιάζεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη, πέρα από την αντιπολιτευτική στρατηγική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, να ξεδιπλωθεί και το σχέδιο εξόδου από την κρίση του Κινήματος Αλλαγής, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα πείσουν τους πολίτες να εμπιστευτούν το νέο φορέα.

Στη συνεδρίαση, έδωσε το «παρών» και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ενώ απόντες ήταν ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, καθώς και ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Ολόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα.

Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να γίνει πράξη η καθαρή εντολή των 212.000 πολιτών.

Συνεχίζουμε μετά την εκλογή του επικεφαλής, μια πρωτόγνωρη διαδικασία Αναγέννησης της παράταξης.

Σε μια εποχή που οι δημοκρατικοί θεσμοί δοκιμάζονται, σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, οργανώσαμε μια διαδικασία που αποτελεί τιμή στη δημοκρατία και θέλω με τον πιο επίσημο τρόπο σήμερα να απονείμω τα εύσημα στον Νίκο Αλιβιζάτο και σε όλα τα μέλη της επιτροπής για την ανεκτίμητη προσφορά τους.

Συνεχίζουμε με την συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου και τον Συντονισμό των Κοινοβουλευτικών μας Ομάδων.

Σύντομα ανακοινώνουμε την Οργανωτική Επιτροπή για το ιδρυτικό, ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό Συνέδριό μας.

Με σταθερά και συγκροτημένα βήματα, με αποφασιστικότητα και ευθύνη, δημιουργήσαμε το Κίνημα Αλλαγής.

Ένα δυναμικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, της μεγάλης Κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας.

Μένουμε σταθερά στον δικό μας αυτόνομο και διακριτό ρόλο και λόγο και στον στόχο της Προοδευτικής Διακυβέρνησης της χώρας.

Θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σήμερα να στείλω ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας πως ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να μας εντάξουν σε μέτωπα υπέρ ή κατά άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Εμείς οικοδομούμε το μέτωπο της ενότητας του λαού μας και το μέτωπο της συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, πέρα από τις υπαρκτές και διακριτές διαφορές μας.

Εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε αυτό που έλλειψε στα χρόνια της κρίσης και κόστισε ακριβά στην Ελληνική κοινωνία, τη συνεννόηση.

Είναι για μας χρέος εθνικό, είναι πράξη σεβασμού στις θυσίες των συμπατριωτών μας και δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις σειρήνες των μικροκομματικών συμφερόντων.

Η παράταξή μας, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, κοιτάζει ψηλά, κοιτάζει μπροστά.

Σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Έχουμε τις ρίζες μας, τις αρχές και τις αξίες μας, στη διαχρονική προσφορά στους πολίτες και στον τόπο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων των δυνάμεων που συντάσσονται σε αυτή την νέα συναρπαστική προσπάθεια.

Κρατάμε στις αποσκευές μας τα θετικά όλης αυτής της διαδρομής και των πολιτικών παραδόσεών μας.

Όμως τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας.

Η παράταξή μας το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ συνδέεται πρώτα και κύρια με το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Είμαστε ένα σύγχρονο, δυναμικό ΚΙΝΗΜΑ λαού.

Ενώνουμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που εκφράστηκαν με την μαζική συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη της 12ης Νοεμβρίου.

Επαγγελλόμαστε την μεγάλη Αλλαγή στον τόπο, που θα εκφραστεί:

Με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το «κλείσιμο του δρόμου» για την συντηρητική παλινόρθωση της ΝΔ.

Με την ήττα των συντηρητικών πολιτικών της λιτότητας. Την προώθηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου στην χώρα. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα εξασφαλιστεί η μείωση των Ανισοτήτων και η Κοινωνική Δικαιοσύνη, με γενναίες πολιτικές δίκαιης διανομής.

Με την αναμέτρηση σε ότι καθηλώνει την χώρα στο χθες, με πολιτικές ανατροπών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Ένα Σχέδιο που εμείς –και όχι οι εταίροι μας- θα επιλέξουμε για να ξαναγίνει η Ελλάδα περήφανη και ισχυρή.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους εκφράζονται από τις ιδέες και τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του Προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.

Είναι πλούτος μας η «διαφορετικότητα», αυτά τα ιδεολογικά ρεύματα, μπορούν να εκφρασθούν και να αξιοποιηθούν δημιουργικά.

Μέσα από τα όργανα της νέας παράταξης, κατοχυρώνουμε την Συλλογική λειτουργία και την Δημοκρατία.

Όμως οφείλουμε να κατοχυρώσουμε και την αποτελεσματικότητα στην λειτουργία μας. Αυτή είναι η κύρια ευθύνη που βαρύνει εμένα.

Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν, απαιτούν να μας βλέπουν στην ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ μαζί , μακριά από άγονες και ανούσιες μεμψιμοιρίες που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν.

Ήδη εξαπολύονται εναντίον μας επιθέσεις από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και την Νέα Δημοκρατία.

Σίγουρα θα πολλαπλασιασθούν, αλλά δεν μας πειράζει, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία μας.

Ταράξαμε τα νερά, δημιουργούμε το νέο που θα αλλάξει τους συσχετισμούς, ξεβολέψαμε τους εταίρους του μικρού και μίζερου δικομματισμού.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα, στέλνοντας παντού το μήνυμα της Ενότητας, της Διεύρυνσης, της Ανανέωσης, το μήνυμα της ΝΙΚΗΣ στις επόμενες εκλογές.

Φίλες και φίλοι,

Υποστηρίζουμε πάντα ως βασικό στοιχείο της εξωτερικής μας πολιτικής, την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία. Με αυτό το πνεύμα στηρίξαμε και στηρίζουμε μια Τουρκία στραμμένη στην Ευρώπη.

Υπό αυτή την έννοια εμείς αντιλαμβανόμαστε, την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ή να παραβλέπουμε τις αυταρχικές και αντιδραστικές πρακτικές που με ευθύνη του εφαρμόζονται στην γειτονική χώρα.

Δεν θα έχει νόημα όμως μια τέτοια επίσκεψη εάν καλύψει μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες του κ. Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός και οι Αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν προάγει τις διμερείς σχέσεις, αντίθετα επιμένει στις προκλήσεις και δημιουργεί εντάσεις.

Ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν υποχωρεί στην υπεράσπιση των Εθνικών Δικαίων της.

Οφείλουν να ζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Οφείλουν να επιμείνουν σε αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ , το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με αυτή την Εθνικά αναγκαία λογική επιβάλλεται να χειριστεί η Κυβέρνηση την επίσκεψη του κ. Ερντογάν.

Φίλες και Φίλοι,

Καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ο κ. Τσίπρας για να μας πείσει ότι έρχεται δήθεν «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια μέσα στο 2018.

Ταυτόχρονα μιλά λες και βρίσκεται σε μια άλλη χώρα.

Όπου υπάρχει υψηλή ανάπτυξη, γίνονται επενδύσεις, δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας, όπου οι πολίτες ζουν με αξιοπρέπεια, και όλοι οι Ευρωπαίοι, μας θαυμάζουν και δοξάζουν τον «μεγάλο ηγέτη».

Δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσουμε.

Τα Ελληνικά νοικοκυριά , οι Ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες γνωρίζουν πολύ καλά, τις βαριές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Όμως το νέο αφήγημα του κ.Τσίπρα είναι η νέα απόπειρα εξαπάτησης.

Με τις μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα, την ώρα που εικονικά φεύγει το Μνημόνιο», στην πραγματικότητα έχει εγκαταστήσει με την πολιτική του μνημόνιο διαρκείας .

Το ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, αφού έχασε η οικονομία 86 δις και πλήρωσαν επιπλέον μέτρα 16 δις οι Έλληνες πολίτες είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει υπογράψει την πιο σκληρή επιτροπεία με:

Την δέσμευση στο Μεσοπρόθεσμο για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Την δέσμευση δηλαδή για την συνέχιση για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμη της πιο σκληρής και εξοντωτικής φοροεπιδρομής κατά των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Την δέσμευση για παραχώρηση του Εθνικού Πλούτου στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο για 99 χρόνια.

Την δέσμευση για επιτροπεία της χώρας και συγκεκριμένα υψηλά Πλεονάσματα ως το 2060!!

Την ψήφιση νέων περικοπών για 700.000 Κύριες Συντάξεις το 2019, νέων μέτρων 1,8 δις ευρώ το 2018 και την δραστική μείωση του αφορολόγητου (που τώρα μάλιστα συζητείται για το 2019 αντί του 2020).

Ο μόνος λόγος που η αξιολόγηση αυτή δεν προσέθεσε νέα μέτρα, είναι γιατί αυτά «απλόχερα» τα είχαν δώσει εκ των προτέρων για το 2018, το 2019, το 2020.

Τα έδωσαν όλα προκαταβολικά. Αυτό είναι το καμουφλαρισμένο 4 μνημόνιο του κ.Τσίπρα.

Και όλα αυτά χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση για την απομείωση και την αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους.

Μιλάμε για Έξοδο «μαϊμού», με συνθήκες υποτέλειας, σκληρών μέτρων λιτότητας και φόρων που υπονομεύουν τις προοπτικές της Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας μας. Πρόκειται για παράταση του αδιεξόδου.

Που υπονομεύει τις προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την τελείως αναιμική και κάτω και των αναθεωρημένων στόχων ανάπτυξη μέσα στο 2017, το αποδεικνύουν.

Ο κ. Τσίπρας αφού πέρασε στο Ευρωπαϊκό λεξιλόγιο τη λέξη κολοτούμπα , τώρα προσπαθεί να το παίξει και Σοσιαλδημοκράτης.

Να μιλάει ως Ευρωπαίος αριστερός, χωρίς να διστάζει βέβαια την ίδια ώρα να υποδεικνύει στον κ. Σούλτς να στηρίξει την κα Μέρκελ για Πρωθυπουργό. Δεν ξέρω αν αυτό προαναγγέλλει και την στάση του στην Ελλάδα απέναντι στη δεξιά.. .

Κρίμα που έγινε Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Σόιμπλε και δεν μπορεί να τον στηρίξει για το Υπουργείο Οικονομικών!

Δεν αντιλαμβάνεται όμως ο κ. Τσίπρας ότι τον χρησιμοποιούν, ως την πιο πειθήνια Κυβέρνηση για τα συμφέροντά τους.

Δεν αντιλαμβάνεται επίσης ότι ο Ελληνικός λαός δεν τον πιστεύει πια. Κανέναν πια δεν μπορεί να κοροϊδέψει.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ του ΣΥΡΙΖΑ, από ένα λαϊκίστικο αριστερό κόμμα, στον κυνικό εκφραστή μιας ακραίας συντηρητικής και καθεστωτικής πολιτικής, είναι ορατή στη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού .

Αυτή την αλήθεια καλούμαστε να αποκαλύψουμε με την στάση μας μέσα στην Βουλή, τόσο κατά την επικείμενη συζήτηση του Προϋπολογισμού, όσο και κατά τη συζήτηση των Μνημονιακών Νομοσχεδίων που ήδη προαναγγέλλονται.

Και θα το κάνουμε με τόλμη , δύναμη και τεκμηρίωση, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

Να δείξουμε για μια ακόμη φορά γιατί πρέπει να φύγει αυτή η επικίνδυνη για τον τόπο και τους πολίτες Κυβέρνηση και να ηττηθεί στρατηγικά η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Οφείλουμε όμως παράλληλα να σταθούμε ιδιαίτερα στο δικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Τη δική μας εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Να εξηγήσουμε το πως μια αξιόπιστη Κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει στις προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα από τους εταίρους μας μια νέα συμφωνία για την αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους, με ταυτόχρονη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Έτσι ώστε να απελευθερωθούν πόροι απαραίτητοι για την ενίσχυση της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής.

Φίλες και Φίλοι,

Ο στόχος της δουλειάς μας είναι διττός. Από την μια να αντιμετωπίσουμε την Κυβερνητική προπαγάνδα και τα ψεύδη και από την άλλη όχι μόνο να αγωνιστούμε για να μην περάσουν οι Κυβερνητικές μεθοδεύσεις, αλλά και να δείξουμε το δικό μας «δρόμο».

Γιατί η δική μας αντιπολίτευση δεν έχει καμία σχέση με τον λαϊκισμό, δεν έχει στόχο να χαϊδέψει αυτιά και να δώσει υποσχέσεις.

Αντίθετα θέλουμε να δημιουργήσουμε νέους ειλικρινείς και σταθερούς δεσμούς με την Ελληνική Κοινωνία, πάνω σε καθαρούς και υλοποιήσιμους στόχους που αύριο ΜΑΖΙ με τους πολίτες θα κάνουμε πράξη.

Και έρχομαι ιδιαίτερα σε 3 επίκαιρα ζητήματα:

Πλειστηριασμοί Α΄ κατοικίας

Αυτοί που φώναζαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» σήμερα οδηγούν στο «κανένα σπίτι στο μικρό ιδιοκτήτη». Αφήνουν απροστάτευτη την Α’ κατοικία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών που έπληξε η κρίση.

Ανοίγουν μαζικά τους πλειστηριασμούς όχι μόνο από τις Τράπεζες αλλά και το Δημόσιο και καταργούν την απαγόρευση πώλησης δανείων που συνδέονται με την «λαϊκή κατοικία» στα funds.

Επιχειρούν μάλιστα να κοροϊδέψουν τους πολίτες, ισχυριζόμενοι ότι ο Νόμος 3869/2010 –Νόμος ΠΑΣΟΚ –εξακολουθεί να παρέχει επαρκή προστασία.

Αποσιωπούν ότι ο Νόμος λήγει στις 31/12/2018 και επί πλέον περιλαμβάνει –ως όρο που αυτοί νομοθέτησαν – πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη ενός δανειολήπτη.

Όρο απαγορευτικό για την μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών που εγκαταλείπονται στους πλειστηριασμούς και στα funds.

Είναι χρέος μας να προστατέψουμε όχι τους «μεγάλους», όχι τους κακοπληρωτές, αλλά τους μη προνομιούχους Έλληνες που έπληξε η κρίση και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Καταθέτουμε άμεσα πρόταση νόμου για την προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών. Υπενθυμίζω ότι έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα κόκκινα δάνεια την οποία δυστυχώς η Κυβέρνηση αγνόησε.

Το έγκλημα σε βάρος της ΔΕΗ

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν ως ο «υπερασπιστής» της ΔΕΗ, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια που θα εξασφάλιζε την επιβίωσή της στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες. Απέρριπτε τη μικρή ΔΕΗ και τώρα μας οδηγεί στη ΔΕΗ νάνο.

Σήμερα οι Κυβερνητικοί χειρισμοί οδηγούν σε ένα εθνικό έγκλημα εις βάρος της ΔΕΗ. Γιατί όχι μόνο κινδυνεύει να χάσει το 80% των πελατών της και μάλιστα χωρίς κανένα τίμημα, αλλά τώρα αποφασίζεται και η με εξευτελιστικούς όρους εκποίηση των μονάδων της. Όρους που δημιουργούν και σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Το μάρμαρο βέβαια τελικά το πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, μια και το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 12,8% μέσα σε ένα χρόνο.

Είναι χρέος μας να απαιτήσουμε να σταματήσει ο κατήφορος που οδηγεί στην χρεοκοπία της ΔΕΗ. Αλλά και να δείξουμε πόσο αναγκαίος είναι ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που συνδέεται με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ένας σχεδιασμός που θα μπορεί να προσελκύσει στρατηγικούς συμμάχους και επενδυτικά κεφάλαια που θα οδηγήσουν σε θετικές προοπτικές τη ΔΕΗ, αλλά και σε φθηνότερο ρεύμα για τους Έλληνες πολίτες.

Γ’ Αξιολόγηση.

Έχω αναφερθεί ήδη στα μέτρα που ισχυρίζονται ότι δεν πήραν και τα έχουν πάρει προκαταβολικά. Πέραν τούτου είναι σαφές ότι:

Α) Τα νησιά του Αιγαίου θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες της αύξησης του ΦΠΑ από 1/01/2018. Κίνηση που θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, της κύριας πηγής εισοδήματος γι’ αυτά!

Και μάλιστα παρά τις αρνητικές συνέπειες που ήδη επιφέρει στην Οικονομία τους η νέα αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος.

Θα πάρουμε και για το θέμα αυτό ,στο αμέσως επόμενο διάστημα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Β) Οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι καλούνται να «πληρώσουν» τους Κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των Κοινωνικών Επιδομάτων.

Είναι αδιανόητο με τέτοιες αρνητικές τάσεις στο δημογραφικό ζήτημα , η Κυβέρνηση να τιμωρεί τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Η δημογραφική διάσταση θα διαπερνά όλες τις πολιτικές του Κινήματος Αλλαγής.

Γ) Περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας.

Τρανή απόδειξη του κατήφορου του Σύριζα είναι η επιχείρηση περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας.

Νύχτα και χωρίς διάλογο, έφεραν γ’ αυτό τροπολογία, την οποία στην συνέχεια μπροστά στην διαφαινόμενη κατακραυγή απέσυραν, για να την ξαναφέρουν αργότερα.

Ακόμα και τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς θυσία στο βωμό της εξουσίας.

Φίλες και Φίλοι,

Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι είμαστε απέναντι σε όλες τις συντηρητικές πολιτικές.

Η ένταση της αντιπολιτευτικής μας τακτικής απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είναι αναγκαίο να συνδέεται με την ταυτόχρονη ανάδειξη των ιδεολογικών, πολιτικών και προγραμματικών μας διαφορών με τις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Σε κάθε παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στα κίνητρα για τους οικονομικά ισχυρούς, «ξεχνά» όμως συστηματικά τα ζητήματα της αναδιανομής για την μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων, δεν αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ΝΔ, ακολουθεί μια όλο και πιο δεξιά πολιτική, εγκλωβισμένη στις παλιές, παραδοσιακές της λογικές.

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και για τους πλειστηριασμούς που αφορούν την λαϊκή κατοικία, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε απλά «να πάνε λίγο πιο πίσω».

Δεν είναι τυχαίο πως συνεχίζουν να εμμένουν στην περικοπή των Δημόσιων Δαπανών, όχι αυτών που αφορούν σπατάλες, αλλά και αυτών που αφορούν τις απαραίτητες κοινωνικές και αναπτυξιακές Υποδομές. Και κυρίως την Δημόσια Παιδεία και τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Δεν είναι τυχαίο πως δεν συμφωνούν με την ανάγκη ισχυροποίησης των συλλογικών συμβάσεων και δίνουν εκ των προτέρων «λευκή επιταγή» στον κ. Τσίπρα για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας.

Δεν είναι τυχαίο πως δέσμιοι ιδεοληψιών στην εξωτερική πολιτική, αντιτάχθηκαν στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό της χώρας κατακρίνουν τις ενέργειες του Καμμένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα για τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση, που η Κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει θα συνεχιστεί. Η προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης και του τύπου δεν πέρασε. Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα μας και κυρίως : Πού θα πήγαιναν οι 200.000 οβίδες;

Ακόμη και τα ζητήματα της «ασφάλειας» τα αντιμετωπίζουν στη ΝΔ , με την παλιά λογική του αυταρχικού κράτους, και όχι μέσα από την ενδυνάμωση και στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και κανόνων.

Η agenda της Νέας Δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο συντηρητική.

Φίλες και Φίλοι,

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο και ενδιαφέροντα δρόμο να διανύσουμε.

Οι βουλευτές μας, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, θα πρωτοστατήσουν. Αποτελούν αιχμή της πολιτικής μας δράσης.

Είναι αναγκαιότητα να συντονίσουμε πλήρως την Κοινοβουλευτική μας παρουσία.

Οι Γραμματείς των Κ.Ο. και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, θα αναλάβουν αυτό το έργο.

Οφείλουμε μέσα από τον διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση, να συνδιαμορφώνουμε κοινές θέσεις και να συναποφασίζουμε την κοινή μας στάση σε όλα τα ζητήματα.

Αξιοποιούμε βέβαια όλες τις δυνατότητες σε αυτή την φάση της διπλής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Αυτή η θετική εικόνα των βουλευτών μας, θα δώσει και αποτελεσματική ώθηση στο συνολικό εγχείρημα μας. Θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία της συνείδησης της ενιαίας παράταξης που είναι ο στόχος μας.

Αποφασίσαμε να πορευτούμε μαζί.

Με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, στην πολιτική καταγωγή, στην πολιτική διαδρομή του καθενός μας.

Αλλά και με την σταθερή πίστη μας, για να κάνουμε πράξη τα οράματα, τις επιδιώξεις μας για μια διαφορετική, προοδευτική πορεία του τόπου, για την μεγάλη Αλλαγή.

Και θα τα καταφέρουμε.

Το οφείλουμε στην Πατρίδα, σε όλους τους Προοδευτικούς πολίτες, στις εκατοντάδες χιλιάδες που μας παρακολουθούν και εναποθέτουν πια τις ελπίδες τους στον χώρο μας.

Τολμήσαμε, πετύχαμε, Προχωράμε μπροστά με ενότητα και πίστη στο νέο ξεκίνημα.

Σας ευχαριστώ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.