Φώφη Γεννηματά: «Βάζουμε ψηλά τον πήχη. Θα είμαστε πρωταγωνιστές»

Φώφη Γεννηματά: «Βάζουμε ψηλά τον πήχη. Θα είμαστε πρωταγωνιστές»

Συνέδριο ενότητας, συσπείρωσης και εκλογικής νίκης χαρακτήρισαν τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και άλλα κορυφαία στελέχη, το δεύτερο έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, που άρχισε σήμερα τις εργασίες του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με μία μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της με μία συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά στον πρόσφατα εκλιπόντα Αντώνη Βγόντζα, λέγοντας ότι η παράταξη έχασε έναν μεγάλο αγωνιστή και κορυφαίο νομικό και η ίδια, προσωπικά, έναν αδελφικό φίλο. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο αείμνηστος Αντώνης Βγόντζας, που στήριζε ένθερμα το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ, ήθελε να δώσει και ο ίδιος τη μάχη των εκλογών στο Λασίθι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη σειρά των συνέδρων υπήρχε και ένα άδειο κάθισμα, με το όνομα του Αντώνη Βγόντζα και ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα, η Φώφη Γεννηματά απέφυγε να οριοθετήσει τον πήχη των εκλογών για το ΚΙΝΑΛ, στην ομιλία της στο συνέδριο είπε «βάζουμε τον πήχη ψηλά, θα είμαστε ξανά πρωταγωνιστές», για να πετύχουμε την πολιτική ανατροπή και την προοδευτική αλλαγή. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της, πάντως, στα οργανωτικά λάθη του παρελθόντος, λέγοντας πως αν γύριζε τον χρόνο πίσω, δεν θα αποδεχόταν τα διορισμένα κομματικά όργανα. «Δεν πίστευα ποτέ άλλωστε σε αυτή τη λογική», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι «δεν έπρεπε όμως να διαταραχτούν οι λεπτές ισορροπίες στις αρχές του εγχειρήματος», ενώ παραδέχτηκε πως αποδείχτηκε ότι αλλού ήταν το πρόβλημα, καθώς «κρύβονταν άλλες πολιτικές στρατηγικές και προσωπικές φιλοδοξίες» – σαφής αναφορά στον Σταύρο Θεοδωράκη, που επέβαλε κατά κάποιο τρόπο τα διορισμένα κομματικά όργανα, παρά τις πολλές αντιδράσεις από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναμενόταν, η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε οριστικά τα περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως όταν κάποιοι τη ρωτούν αν θα επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ, τους απαντά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ. «Είναι και σήμερα εδώ. Κινητήριος μοχλός για το Κίνημα Αλλαγής. Δεν υπάρχει Κεντροαριστερά χωρίς το ΠΑΣΟΚ»,τόνισε και επανέλαβε πως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ». Υποστήριξε, μάλιστα, πώς τώρα «οι όψιμοι υποστηρικτές του είναι οι διαχρονικοί πολέμιοί του», αυτοί που μέχρι πρότινος «το χαρακτήριζαν τοξικό και ζητούσαν τη διάλυσή του». Και δήλωσε ότι, προφανώς, το έμβλημα της παράταξης, ο ήλιος και το όνομα του ΠΑΣΟΚ, όπως και στις εκλογές του 2015, όταν είχε ιδρυθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, έτσι και τώρα, θα είναι στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών αναμετρήσεων.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη μεταβολή της γεωπολιτικής σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου στον ενεργειακό τομέα. Η Φήφη Γεννηματά είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, με βλέψεις την επικυριαρχία από το Αιγαίο ως την Αίγυπτο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ στο κέντρο αυτών των επιδιώξεων βρίσκεται η Κύπρος. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής, που αντιμετωπίζει ανοιχτή και υπαρκτή απειλή στα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «ανοίγουν ανύπαρκτα ζητήματα με την Τουρκία, με συζητήσεις και δηλώσεις τους».

«Την ίδια ώρα που ο κ. Ερντογάν εντείνει τις προκλήσεις», ανέφερε η κυρία Γεννηματά, «ακόμη δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της δίωρης συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών σπεύδει αυτοβούλως να αναγνωρίσει ΄΄δικαιώματα΄΄ της Τουρκίας στα μεγάλα ενεργειακά θέματα στην περιοχή και ξεκίνησε τις εκπτώσεις στα ελληνικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες». Παράλληλα, όπως είπε, «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην Ελληνική Βουλή ανοίγουν θέμα ΄΄συμβιβασμών΄΄, στο Αιγαίο, ενώ ο τέως υπουργός Εξωτερικών-βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Νίκος Κοτζιάς), αφού πρώτα μας ζήτησε να μην είμαστε ΄΄μοναχοφάηδες στο Αιγαίο’’, τώρα ανακάλυψε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ‘’παραδώσει τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης στα χέρια τρίτων’’».

Η πρόδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε επιτακτικά να μην υπάρξει καμία δέσμευση στα εθνικά μας θέματα πριν τις εκλογές, λέγοντας ότι «κάθε φορά που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μόνο νέα δεινά φέρνει στη χώρα», ενώ προσέθεσε πως δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα.

Βεβαίως, η κυρία Γεννηματά συνεχίζει να αρνείται να δει το αυτονόητο, δηλαδή τα οφέλη από την Συμφωνία των Πρεσπών, στα οποία, άλλωστε, αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξή του στα «Νέα» ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμαν. Ο κ. Τίμερμαν, την Κυριακή, θα παραστεί στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, κάτι που πιστώθηκε ως προσωπική επιτυχία στην Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να στείλει το… μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πιστεύει, ότι το ΚΙΝΑΛ είναι η μόνη αυθεντική δύναμη της ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι στο σημερινό συνέδριο, με παρόντες περίπου 4.500 συνέδρους, ήταν εμφανής η εικόνα της συσπείρωσης, ούτως ώστε να επαναβεβαιωθεί η αντεπίθεση στην «άγαρμπη», όπως την χαρακτήρισαν πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για την συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου, ιδίως μετά την υπουργοποίηση των Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα, αλλά και τις επιθέσειςστις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη. Για μία ακόμα φορά, το ΚΙΝΑΛ «κλείνει τα μάτια» στα Πασοκικά σκάνδαλα, φυσικά, κυρίως της περιόδου Σημίτη, αποδίδοντας τις προσπάθεις Τσίπρα για προοδευτική απάντηση στην ακροδεξιά, κυρίως στις ευρωεκλογές, σε «ρεσάλτο και απόπειρα λεηλάτησης» της παράταξης και των στελεχών της…

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι «καλύπτει» την Καραμανλική περίοδο διακυβέρνησης, που προκάλεσε την κρίση στην οικονομία, ενώ χαρακτήρισε την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ως «βαθιά συντηρητική, αντιλαϊκή δεξιά πολιτική, με την υπογραφή του κ.Τσίπρα». Αναφέρθηκε διεξοδικά στην οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα – πάντα κατηγορώντας την κυβέρνηση, φυσικά, λες και η ελληνική οικονομία και όλα τα προβλήματα της χώρας γεννήθηκαν ξαφνικά στις 25 Ιανουαρίου του 2015!

Στη συνέχεια, η Φώφη Γεννηματά αφιέρωσε και… λίγο από τον χρόνο της στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στο λεγόμενο «παραδοσιακό ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο» του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι «η παλιά δεξιά με το πελατειακό κράτος και τις συντηρητικές πολιτικές αποτελεί τη βέβαιη συνταγή μιας νέας καθήλωσης της χώρας», καθώς και ότι «η επιστροφή της δεξιάς σημαίνει επιστροφή στο χθες».

«Η ΝΔ εκφράζει και σήμερα ό,τι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό για τον τόπ», ανέφερε η κυρία Γεννηματά, τονίζοντας ότι είναι οι ίδιοι «που βάφτισαν ‘’επανίδρυση’’ τη διάλυση του κράτους, που αποσάρθρωσαν την ελληνική οικονομία λίγα χρόνια μετά το απόγειό της και με την καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή οδήγησαν στην κρίση και τα μνημόνια». Είναι αυτοί, είπε, που και σήμερα «με την Καραμανλική συνιστώσα στην κυβέρνηση στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζονται και πάλι μαζί να ψηφίσουν συντηρητικό Πρόεδρο Δημοκρατίας». Και επανέλαβε ότι το κόμμα της θα προτείνει υποψήφιο πρόεδρο που θα προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο και την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.

Υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο – αλήσου μνήμης ατάκα του Κυριάκου! – και απευθύνθηκε σε όσους πολίτες, θέλοντας να φύγει από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, νιώθουν ότι πρέπει να ψηφίσουν τη ΝΔ, ακόμα κι αν δεν ανήκουν σε αυτό τον πολιτικό χώρο. «Αυτό είναι παγίδα, είναι μια πλάνη, είναι λάθος», επεσήμανε η κυρία Γεννηματά, εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο «θα είναι πρόσκαιρη η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα». Εν ολίγοις, «ομολόγησε» πως αν εκλεγεί η ΝΔ, θα πρόκειται για μία «δεξιά παρένθεση» και πολύ σύντομα θα επανεκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ!

Το ΚΙΝΑΛ διεκδικεί ισχυρή στήριξη από τον ελληνικό λαό, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, και αναφέρθηκε διεξοδικά στο «Σχέδιο Ελλάδα», την πρόταση της παράταξης για οριστική έξοδο από την κρίση, το οποίο, άλλωστε, θα αποτελέσει και τον πυρήνα της συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές – εφόσον βέβαια ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πάρουν αυτοδυναμία και εάν το ΚΙΝΑΛ κατακτήσει την τρίτη θέση για να πάρει διερευνητική εντολή…

«Εμείς θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών», δήλωσε πάντως η πρόεδρος του Κινήματος, υποστηρίζοντας πως «ο γίγαντας λαός της παράταξης ξυπνά, δεν βάζει ταβάνι, συσπειρώνεται κάθε μέρα και πιο πολύ και μάχεται. Γι’ αυτό μας χτυπούν λυσσαλέα», όπως είπε. Ίσως αυτό το «λυσσαλέο χτύπημα», στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία Γεννηματά, να έχει να κάνει… λίγο και με τις χθεσινές ποινικές διώξεις κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τα κομματικά θαλασσοδάνεια, που αποκάλυψε το Documento!

Η Φώφη Γεννηματά έκλεισε την ομιλία της, διατυπώνοντας το δίλημμα των εκλογών για τη δική της παράταξη, που περιέγραψε ως «ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες», που ήταν και το σύνθημα του συνεδρίου. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο δεύτερο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, δεν προσκλήθηκε κανένα πολιτικό κόμμα, με τη λογική ότι επρόκειτο για έκτακτο συνέδριο… Έτσι, απέφυγε τόσο το φλερτ Μητσοτάκη, όσο και την παρουσία του… πραγματικού πολιτικού «εχθρού» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δυσάρεστες όσο και αμήχανες παρουσίες από την αποχωρήσασα ΔΗΜΑΡ και τον διαγραφέντα Θανάση Θεοχαρόπουλο, καθώς και από το διαλυμένο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, στη διάλυση του οποίου, άλλωστε, συνέβαλε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη της κυρίας Γεννηματά, παίρνοντας βουλευτές του!

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, τέλος, επανέβε ότι η στρατηγική της παράταξης είναι η αυτόνομη πορεία και ότι δεν πρόκειται να μπει στο παιχνίδι του με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει μετά τις εκλογές. «Λέμε ένα βροντερό ναι και ένα βροντερό όχι. Βροντερό ναι στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό όχι στη δεξιά παλινόρθωση», όπως είπε, τονίζοντας ξανά ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η λαϊκή ετυμηγορία και ότι στόχος της είναι το Κίνημα Αλλαγής να αποτελέσει τον καταλύτη των νέων πολιτικών συσχετισμών.

«Όσο μας χτυπούν, τόσο δυναμώνουμε. Όσο προσπαθούν να μας φιμώσουν, τόσο πιο δυνατά θα το φωνάζουμε: Η συντήρηση είστε εσείς. Η πρόοδος είμαστε εμείς! Το χθες είστε εσείς! Το αύριο είμαστε εμείς!», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά πείθοντας τους ενθουσιασμένους συνέδρους ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ουδεμία… σχέση έχει με το χθες, γιατί αποτελεί το… αύριο!

Μένει να δούμε αν εκτός από τους συνέδρους, θα πείσει και τους ψηφοφόρους…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter