«Φώφη χάσαμε»

«Φώφη χάσαμε»

«Γιώργο, χάσαμε», όπως έλεγε ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης το 1996, όταν έχασε από τον Κώστα Σημίτη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ! Αυτή η ατάκα που έμεινε στην ιστορία, όσο κι αν δεν το παραδέχεται η Χαριλάου Τρικούπη, ισχύει στο ακέραιο και για το διάδοχο πολιτικό σχήμα του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής. 

Γιατί το ζήτημα δεν είναι η ευρεία νίκη της ΝΔ στις εκλογές ούτε ότι το ΚΙΝΑΛ άντεξε – όπως λέει η Φώφη Γεννηματά – παρά τις εκατέρωθεν πιέσεις και αύξησε έστω και αμυδρά το ποσοστό του. Το αληθινό πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ είναι ότι… ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε! Και όχι μόνο άντεξε, αλλά κράτησε ποσοστό που φτάνει σχεδόν στο 32%.

Και μόνο το να αναρωτιέται κανείς ποιο κόμμα έχει σήμερα την ηγεμονία στον χώρο της κεντροαριστεράς είναι αστείο! Θα πει κανείς, ήταν υποχρεωμένο το ΚΙΝΑΛ να συμπράξει ή να αφομοιωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ; Φυσικά και όχι. Το επίδικο δεν είναι σώνει και καλά μια συνεργασία κομμάτων, αλλά ποια στρατηγική και τι είδους πολιτική ασκεί ένα κόμμα που φιλοδοξεί αν όχι να επιστρέψει στις ημέρες της παλιάς του δόξας, τουλάχιστον να παίξει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως να μην πάψει σε βάθος χρόνου να είναι χρήσιμο στα μάτια των πολιτών, με αποτέλεσμα να διαλυθεί.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, πέρα από την… καραμέλα της συνεργασίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καλύψουν τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή, είναι προφανές ότι δεν έχουν ποτέ αναρωτηθεί γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα από το σύνολο των κομμάτων που υπέγραψαν μνημόνια το οποίο όχι απλώς τιμωρήθηκε, αλλά κατέρρευσε εκλογικά! Ούτε η ΝΔ υπέστη τέτοιας έκτασης «τιμωρία» ούτε φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ – έχασαν την εξουσία, αλλά μέχρι εκεί!

«Δεν έχουμε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ιδεολογικοί αντίπαλοι της ΝΔ» επιμένει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας τα περί αυτόνομης πορείας του κόμματος και στέλνοντας μηνύματα στα στελέχη της, τόσο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου όσο και στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πως όσοι λοξοκοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, «όσοι ακόμη αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας», καλά θα κάνουν να φύγουν τώρα!

Αδιέξοδη στρατηγική

Είχε μεσολαβήσει, φυσικά, ακόμη μία… αλά ΠΑΣΟΚ κρίση-ρήξη, μετά την κορυφαία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μία ημέρα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές για την αυτοδιοίκηση! Αυτήν τη φορά η ρήξη επήλθε μεταξύ της ηγεσίας και του μέχρι πρότινος γραμματέα επικοινωνίας και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Σταμάτη Μαλέλη. Όπως δήλωσε στο Documento ο κ. Μαλέλης όταν τον ρωτήσαμε τι εννοούσε με την ιδιαίτερα αιχμηρή κατακλείδα της ανακοίνωσης που εξέδωσε μετά την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα επικοινωνίας, στην οποία ανέφερε ότι «εκπτώσεις στις αρχές του και στις ιδέες του δεν κάνει, θέσεις τις οποίες δεν πιστεύει δεν μπορεί να τις υπηρετήσει», το ΚΙΝΑΛ «δεν κάνει την αριστερή στροφή που κρίνω ότι θα έπρεπε να κάνει»…

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Γεννηματά και Μαλέλη ήταν γνωστή εξάλλου και διαρκεί περίπου δύο μήνες! Και μπορεί η Χαριλάου Τρικούπη να διαμηνύει ότι ο Μαλέλης παραιτήθηκε επειδή η πρόεδρος ήθελε να τοποθετήσει άλλο στέλεχος στη θέση του γραμματέα επικοινωνίας και πως «όλα τα υπό

λοιπα είναι προσχηματικά», όπως μας έλεγαν στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά, ωστόσο είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη στρατηγική, «διώχνοντας» πότε τον «δεξιό» Βενιζέλο και πότε τον «αριστερό» Μαλέλη!

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Documento ανέφερε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο για το ΚΙΝΑΛ και δήλωσε με νόημα πως ό,τι έχει να πει για τυχόν λάθη και παραλείψεις το είπε στα κομματικά όργανα: «Αν θέλουν, ας τα λάβουν υπόψη και ο νοών νοείτω»! Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε στην κεντρική επιτροπή για λάθος χειρισμούς της ηγεσίας ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Χαμένες ευκαιρίες

Η εξήγηση της προέδρου, πάντως, ότι το μισό εκατομμύριο των πολιτών που επέλεξαν το Κίνημα Αλλαγής το έκαναν και επειδή δεν ήθελαν ούτε τη ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετή για να δώσει στο κόμμα μια ώθηση που δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα λάβει στο κοντινό μέλλον. Πέρα από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2012, πέρα από το γεγονός ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που έφερε το πρώτο μνημόνιο στη χώρα, υπάρχει και το σήμερα. Και σήμερα το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει στη λογική του «μικρομέγαλου» κόμματος, που από τη μία στηρίζει δεξιές πολιτικές και ιδεοληψίες και από την άλλη δεν εννοεί να συνειδητοποιήσει ότι τόσα χρόνια μετά οι ψηφοφόροι και δεν επιστρέφουν «στο σπίτι τους» και συνεχίζουν να τιμωρούν το ΠΑΣΟΚ.

Η ομφαλοσκόπηση του τύπου «εμείς είμαστε ο γνήσιος σοσιαλδημοκρατικός φορέας» θα οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω μικρές ή μεγαλύτερες διασπάσεις του πολιτικού φορέα, που τελικά θα απομείνει με ένα συμπαγές «παλαιοπασοκικό» ακροατήριο, μέχρι κι αυτό να… απαυδήσει! Το ΚΙΝΑΛ είχε πολλές ευκαιρίες και τις έχασε όλες. Γιατί απλούστατα ποτέ δεν σταμάτησε να σκέφτεσαι όπως το ΠΑΣΟΚ του ’80, αλλά σε λάθος συγκυρία και άλλη εποχή!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter