Φως στο Noor1 από το «Κοριόπολις»

Φως στο Noor1 από το «Κοριόπολις»

Ποιές «καυτές» τηλεφωνικές συνομιλίες θα ακουστούν στη δίκη μέσα στον Φεβρουάριο 

Συγκλονιστικές εξελίξεις αναμένονται μέσα στον Φεβρουάριο στην περιβόητη δίκη του ναρκόπλοιου Noor 1 η οποία διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και χωρίς την ανάλογη της σοβαρότητας της δημοσιογραφική κάλυψη στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Στις επόμενες δικασίμους αναμένεται να ακουστούν οι συνομιλίες – και να γίνει χρήση τους από το δικαστήριο- που είχε καταγράψει το 2012 ο κοριός της ΕΥΠ, στο πλαίσιο διερεύνησης του ποδοσφαιρικού σκανδάλου «Κοριόπολις», με τα στημένα παιχνίδια.

Πρόκειται για τηλεφωνικούς διαλόγους που δεν είχαν ακουστεί στην πρώτη δίκη του Noor 1 και τους οποίους η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Πειραιά, Βασιλική Βλάχου, έχει χαρακτηρίσει ως « άκρως ενδιαφέροντες».

Στους διαλόγους αυτούς, για τους οποίους δόθηκε μάχη από την υπεράσπιση του πρωτοδίκως καταδικασθέντα , πρώην παράγοντα του Ολυμπιακού, Αιμίλιου Κοτσώνη ,να μην ακουστούν στο δικαστήριο, συνομιλούν πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του Νoor 1 , και είτε δικάζονται τώρα στο Εφετείο είτε διώκονται στη βάση της δικογραφίας που εκκρεμεί σκανδαλωδώς εδώ και περίπου δύο χρόνια στην ανάκριση στον Πειραιά .

Πρόκειται για πρόσωπα όπως ο ίδιος ο Αιμίλιος Κοτσώνης, αλλά και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Νίκος Συντιχάκης, ο Μάκης Γιαννουσάκης κτλ.

Το αίτημα για τη χρήση των συνομιλιών αυτών είχε διατυπωθεί από την εισαγγελέα της έδρας σε συνεδρίαση του περασμένου Νοεμβρίου, κάτι που είχε γίνει δεκτό από το δικαστήριο. Τότε ο δικηγόρος Ιωάννης Ηρειώτης είχε αντιδράσει έντονα, χαρακτηρίζοντας το βούλευμα που είχε επικαλεστεί η εισαγγελέας για τη χρήση τους ως «φάντασμα». Ο δικηγόρος είχε υποστηρίξει επίσης ότι οι συνομιλίες είχαν εισαχθεί «παρανόμως στην δικογραφία» ενώ είχε εξαπολύσει βολές κατά του λιμενικού ,Παναγιώτη Χριστοφορίδη, ο οποίος είχε κάνει τις επίμαχες απομαγνητοφωνήσεις έπειτα από εισαγγελική παραγγελία. Μάλιστα ο Ι. Ηρειώτης είχε αποκαλέσει το Χριστοφορίδη ως «ο κύριος δέκα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ» θέλοντας να αποδώσει στην υπόθεση του ναρκόπλοιου πολιτικά χαρακτηριστικά.

Το Δικαστήριο δέχτηκε τότε τις αιτιάσεις του Ηρειώτη και έδωσε εντολή να απομαγνητοφωνηθούν εκ νέου οι συνομιλίες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη δίκη. Ως αποτέλεσμα το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία με αποτέλεσμα η δίκη να συνεχιστεί ξανά την περασμένη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020. Εκεί, ο Γιάννης Ηρειώτης επιχείρησε και πάλι να μην ακουστούν οι διάλογοι, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Ειδικότερα προέβαλλε τους ισχυρισμούς ότι «ο Χριστοφορίδης θέλει να παρέμβει στη διαδικασία» καθώς επίσης και ότι «δεν τον εμπιστεύεται».

Τελικά το Δικαστήριο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς Ηρειώτη. Μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε κάποια στιγμή στον Γ. Ηρειώτη πως αυτά που λέει είναι «αντιφατικά». Προηγουμένως ο δικηγόρος είχε αναφέρει πως η εισαγγελέας είχε κάνει λάθος στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ που είχαν σταλεί οι επίμαχες συνομιλίες προςαπομαγνητοφώνηση και ότι έπρεπε να σταλούν αλλού. Το Δικαστήριο ωστόσο επικοινώνησε με τη ΓΑΔΑ και την αρμόδια υποστράτηγο Πηνελόπη Μηνιάκη, η οποία -όπως αναφέρθηκε- τους είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο τμήμα. Αυτό δηλαδή που υποστήριζε ο Γ. Ηρειώτης ότι έπρεπε να πάει.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ότι αφορά τη δίκη για το ναρκόπλοιο. Στις επίμαχες συνομιλίες, ακούγονται πρόσωπα που ήδη δικάζονται στο Εφετείο όπως ο πρωτόδικα καταδικασμένος σε 10 χρόνια, Αιμίλιος Κοτσώνης και ο εφοπλιστής και καταδικασμένος σε ισόβια Ευθύμιος Γιαννουσάκης. Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, τα πρόσωπα αυτά φέρονται στις συνομιλίες να “κανονίζουν” δουλειές με τόνους πετρέλαιο και τσιγάρα που γίνονταν με πλοία στο εξωτερικό.

Μάλιστα σε κάποιες από τις συνομιλίες εκτιμάται ότι ορισμένα από τα πρόσωπα που ακούγονται αναφέρονται και σε λαθρεμπόριο πετρελαίου. Στις επίμαχες συνομιλίες ακούγεται επίσης και ο Νίκος Σιντυχάκης που είναι κατηγορούμενος στη δεύτερη δικογραφία που έχει ανοίξει για το Noor1 αλλά και πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Μαρινάκης ο οποίος ακούγεται να συνομιλεί π.χ. με Κοτσώνη και Συντιχάκη αλλά και με τρίτα, μη ελεγχόμενα για το «Noor 1» πρόσωπα.

Οι αποκαλύψεις του Documento

Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει από το Φεβρουάριο του 2019 το Documento, οι συνομιλίες αυτές έχουν συσχετιστεί με την δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από τις διώξεις που είχε ασκήσει η Ειρήνη Τζίβα σε βάρος του Ευάγγελου Μαρινάκη και των τριών συνεργατών του, Νίκου Συντιχάκη, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Ship Management, Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη, δικηγόρου, και Ηλία Τσακίρη, ναυτασφαλιστή. Η εισαγγελέας Τζίβα πέραν των διώξεων που είχε ασκήσει για εγκληματική οργάνωση που διέπραξε αδικήματα τα οποία συσχέτιζε με τους τόνους της ηρωίνης του Νοοr1 είχε ζητήσει να γίνει και περαιτέρω έρευνα για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης

Οι συνομιλίες αυτές απομαγνητοφωνήθηκαν νόμιμα και διαβιβάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 στην Εισαγγελία Πειραιά, αφού ήδη είχε ολοκληρωθεί το πρωτόδικο δικαστήριο για τους εμπλεκόμενους στο ναρκόπλοιο.

Πρόκειται για συνομιλίες από αυτές που είχε καταγράψει ο «κοριός» της ΕΥΠ το 2012 για το «Κοριόπολις». Ωστόσο δύο χρόνια μετά όταν ήρθε στο προσκήνιο η υπόθεση του ναρκόπλοιου Noor 1, ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας αντιλήφθηκε τη διασύνδεση των προσώπων που ακούγονταν στο «Κοριόπολις» με την υπόθεση του ναρκόπλοιου. Τότε, ο εισαγγελέας απέστειλε αρμοδίως το υλικό προκειμένου να ελεγχθεί εάν υπήρχαν στοιχεία για την υπόθεση των ναρκωτικών.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

27/05/2023, 12:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter