Φωτιά από σήμερα, καύσιμα, τσιγάρα, καφές, ίντερνετ, κινητή τηλεφωνία, ενοίκια- Αυξάνεται και ο ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά

Φωτιά από σήμερα, καύσιμα, τσιγάρα, καφές, ίντερνετ, κινητή τηλεφωνία, ενοίκια- Αυξάνεται και ο ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά

Βασικά προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες, γίνονται σήμερα ακριβότερα σε εφαρμογή των μέτρων για αύξηση των φόρων, που έχουν ψηφιστεί από τη βουλή το προηγούμενο καλοκαίρι.

Έτσι, από σήμερα τα καύσιμα, ο καφές, τα τσιγάρα, η κινητή τηλεφωνία, το ίντερνετ είναι ανάμεσα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ακριβαίνουν. Επίσης αυξάνεται ο φόρος στα ενοίκια και καταργείται η έκπτωση του 30% του ΦΠΑ σε αρκετά νησιά.

Αναλυτικά από 1.1.2017 έχουμε τις ακόλουθες αλλαγές:

Ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, αυξάνεται κατά 8 λεπτά ανά λίτρο και με την προσθήκη του ΦΠΑ 24% η τελική επιβάρυνση θα αγγίξει τα 10 λεπτά.

 Κατά 3 λεπτά ανά λίτρο αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης της αμόλυβδης βενζίνης και 4 λεπτά μετά την προσθήκη του ΦΠΑ.

Ο Ειδικός Φόρος στο υγραέριο κίνησης αυξάνεται κατά 5,6 λεπτά ανά λίτρο και κατά 7,5 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ.

 Επιβάλλεται νέο τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Internet.

 Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος κατανάλωσης 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και 2 ως 3 ευρώ στον καβουρδισμένο.

 Αυξάνεται ο πάγιος φόρος κατανάλωσης από 156,7 σε 170 ευρώ ανά κιλό και ο αναλογικός φόρος (από το 20% στο 26% επί της λιανικής τιμής) στον λεπτοκομμένο καπνό. Μετά τις αλλαγές αυτές, η λιανική τιμή των τσιγάρων, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 50 λεπτά ως 1 ευρώ ανά πακέτο.

 Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος κατανάλωσης 10 λεπτά ανά ml στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

 Καταργείται ο κατά 30% μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά που δεν είχαν ενταχθεί στα δύο προηγούμενα κύματα των αυξήσεων, με αποτέλεσμα οι συντελεστές 17%, 9% και 4% να αυξηθούν σε 24%, 13% και 6%. Οι αυξήσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση, καθώς η κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά για ένα έτος.

Αυξάνεται από 11% σε 15% ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών έως 20.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 22%. Εως σήμερα τα εισοδήματα έως 50.000 ευρώ, φορολογούνταν με συντελεστή 26%. Επίσης, για εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ ισχύει η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές που κυμαίνονται από 2,2% έως 10%.

Τα εισοδήματα μισθωτών οι οποίοι παράλληλα με την μισθωτή τους δραστηριότητα, διατηρούν και μπλοκάκι Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, θα φορολογούνται με ενιαία κλίμακα. Το δε ποσό της έκπτωσης φόρου, θα αφαιρείται από το εισόδημα που απέκτησαν σαν μισθωτοί. Όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ η νέα εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές που κυμαίνονται από 2,2% έως 10%.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter