Φωτιά και στο Χρηματιστήριο! – 10% πτώση τον Αύγουστο ο γενικός δείκτης

Φωτιά και στο Χρηματιστήριο! – 10% πτώση τον Αύγουστο ο γενικός δείκτης

Μάλλον δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις φωτιές ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τη φωτιά που έχουν ανάψει ηοι αγορές στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη του Χ.Α. να καταρρέει στις παρυφές των 800 μονάδων, όταν πριν από δέκα μέρες φλέρταρε με τις 900, με πτώση δηλαδή σωρρευτικά άνω του 10% μόνο τον Αύγουστο! 

Από τις 10 συνεδριάσεις τον μήνα που διανύουμε, οι 9 είναι… πτωτικές! Εκτιμάται ότι περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. εξανεμίζονται ημερησίως! Πωλητές, χωρίς καμία διάθεση να ανακοπεί η διάθεσή τους, είναι η εικόνα που δημιουργείται αυτή την ώρα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Κλείσιμο κάτω από τις 805 μονάδες αλλάζει την τάση σε πτωτική με τις στηρίξεις να βγαίνουν στις 780 μονάδες. Επίπεδα που ναι μεν έχει ξαναδεί η αγορά, δεν δικαιολογούνται δε, από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάκμψη της οικονομίας. Προειδοποιήσεις για ύφεση στις ΗΠΑ, επισήμως σε ύφεση, έστω και οριακά η Γερμανία, με τον Τραμπ να επιμένει στις εμπορικές κυρώσεις προς τις ΗΠΑ, έστω κι αν μείωσε χθες τη λίστα των προϊόντων που θα δασμολογήσει, πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, απειλές χρεοκοπίας στην Αργεντινή, επανάσταση στο Χονγκ – Κονγκ, λυγίζοντας τα αναδυόμενα χρηματιστήρια… Είμαστε, δηλαδή, μία ωραία ατμόσφαιρα…

Οι 822 μονάδες απετέλσαν την αντίσταση όπως φαίνεται στη συνεδρίαση της Τετάρτης και πλέον οι ελπίδες εναποθέτονται για το κλείσιμο, μήπως επιστρατευτούν οι εφεδρείες της Coca Cola, του Τιτάνα, της Βιοχάλκο, των ΕΛΠΕ ή έστω αν περιοριστούν οι απώλιες στις τράπεζες. Προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο πιθανό, αφού η προσφορά που βγαίνει δεν σκουπίζεται. Ίσως, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, αυτό έχει να κάνει με τις διακοπές στις οποίες βρίσκονται οι επαγγελματίες της αγοράς.

Την ίδια ώρα, κάτω από την απόδοση του 2ετούς τίτλου του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησε σήμερα, Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς ύφεση και μάλιστα σύντομα.

Η τελευταία φορά που καταγράφηκε αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2005, περίπου δύο χρόνια πριν η οικονομική κρίση βυθίσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερη σημαντική γιατί η αντιμετάθεση της καμπύλης των αποδόσεων θεωρείται, βάσει ιστορικού, ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες για την πρόβλεψη της πιθανότητας ύφεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις επτά τελευταίες υφέσεις (από το 1969 και μετά) είχε καταγραφεί το ίδιο φαινόμενο: πριν από την ύφεση η απόδοση της 10ετίας να υποχωρεί κάτω από την αντίστοιχη απόδοση του 2ετούς ομολόγου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter