Φωτιά στη Μέση Ανατολή από τον Τραμπ – Θα μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Φωτιά στη Μέση Ανατολή από τον Τραμπ  – Θα μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Με μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δίνει το στίγμα του πώς θα κινηθεί στο Μεσανατολικό. Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ είναι “αιτία πολέμου” για τους Παλαιστίνιους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις.

O Λευκός Οίκος πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συζητήσεις, με επίκεντρο τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, μια υπόσχεση που εάν υλοποιηθεί ενδεχομένως θα προκαλέσει την οργή των αραβικών χωρών.

«Βρισκόμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια ακόμα και στο να ξεκινήσουμε να συζητάμε το θέμα» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με συνεργάτες του δεν θα υπάρξει επικείμενη ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά της πρεσβείας.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ  μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, και όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενό της είπε ότι “ήταν μια πολύ καλή συνομιλία”

Οποιαδήποτε απόφαση αλλαγής του ισχύοντος status quo είναι πιθανό να πυροδοτήσει διαμαρτυρίες από τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή όπως τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Η Ουάσιγκτον βασίζεται στην βοήθεια αυτών των χωρών στον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτο, μια εκ των προτεραιοτήτων του Τραμπ, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter