«Φωτιές» ανάβουν στη ΝΔ οι κάμερες στα σχολεία και το νομοσχέδιο Κεραμέως

«Φωτιές» ανάβουν στη ΝΔ οι κάμερες στα σχολεία και το νομοσχέδιο Κεραμέως

Η εκπαιδευτική Κοινότητα λέει «όχι κάμερες» στις σχολικές αίθουσες, και ετοιμάζει δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των κυβερνητικών αποφάσεων και κατά του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση.

Έχει ξεσηκώσει θύελλα η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθήσει τη χρήση καμερών κατά την ώρα διδασκαλίας για να μεταδίδεται το μάθημα στα παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία. Μαθητές, καθηγητές, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, γονείς, κοινωνικοί φορείς, κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και η ΔΑΚΕ (η συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών της ΝΔ ) αντιδρούν. Θέτουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και παιδαγωγικούς λόγους στη διατύπωση των διαφωνιών τους.

Με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης προβλέπεται πως «είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων».

Η ΟΛΜΕ, με αιχμηρή παρέμβασή της, μιλά για «αντιδημοκρατικό κατρακύλισμα» ως συνέχεια της κατάρτισης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, με τις κάμερες στα σχολεία, «Οργουελιανό περιβάλλον στα σχολεία μας, καταπατώντας κάθε ελληνική και διεθνή νομοθεσία περί προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών». Αναρωτιούνται πώς θα διαφυλαχθεί η διδασκαλία όταν όλοι γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, σχολιάζονται και πιθανόν καταγράφονται – ενδεχομένως ακόμη και για δόλιους σκοπούς- από οποιονδήποτε σχετικό ή άσχετο με μαθητές και καθηγητές ή πώς θα προστατευθούν από μία πιθανή διαπόμπευση – και με μαγνητοσκόπηση μάλιστα – μαθητές και καθηγητές. Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι «δε θα επιτρέψουν τον ευτελισμό της παιδαγωγικής ελευθερίας και την μετατροπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ριάλιτι».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) που λέει σχηματικά: «Livestreaming στα σχολεία… “Δεν θα πάρουμε”». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι “γαλάζιοι” εκπαιδευτικοί στέλνουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην Πειραιώς. Είναι εμφανές ότι υπάρχουν εσωκομματικές τριβές. Η ΔΑΚΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη φιλοσοφία και το περιεχόμενο της ρύθμισης. Αμφισβητεί, μάλιστα, ότι η ρύθμιση για τις κάμερες κατατέθηκε ύστερα από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα , όπως είχε αναφέρει η υπουργός Παιδείας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η ίδια Αρχή έχει απαγορεύσει τη δημόσια ανάρτηση των ονομάτων των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις, απαιτεί ακόμα και για τις αναμνηστικές φωτογραφίσεις των μαθητών τη γραπτή συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων. Επίσης σημειώνουν ότι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές μέσα στο σχολείο, ενώ απαγορεύεται η χρήση καμερών ακόμα και κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία για την αποτροπή τέλεσης αδικημάτων κλπ.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της σχολικής τάξης σε τηλεοπτικό στούντιο. Θα αναδείξουμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, τον αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης τροπολογίας και θα δώσουμε τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση στην πράξη», επισημαίνει η ΔΑΚΕ.

Απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) που σε ανακοίνωσή της διακηρύσσει ότι «Δεν θα γίνουν τα παιδιά μας viral πρωταγωνιστές σε show!!!» .

Μάλιστα, αυτό το ζήτημα αλλά και οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία τίθενται στην αιχμή του δόρατος κινητοποιήσεων. Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετέχουν μαζικά στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 13 Μάη, στις 13.00 μ.μ., στα Προπύλαια.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καταγγέλλει ομόφωνα «το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να φέρει σε συζήτηση, εν μέσω πανδημίας» και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:

-Αύξηση αριθμού μαθητών σε Δημοτικό – Νηπιαγωγείο στους 26, ελάχιστο όριο μαθητών για τη συγκρότηση τμήματος 20 και 16 αντίστοιχα , άρα συμπτύξεις τμημάτων , μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.

– Λύκειο εξεταστική αρένα. Επανέρχεται η τράπεζα θεμάτων από την Α’ Λυκείου (αντιπαραθέτουμε την εμπειρία της συντριπτικής αύξησης της σχολικής αποτυχίας

στο πρόσφατο παρελθόν, όταν εφαρμόστηκε).

– Ανώτατο όριο ηλικίας στα ΕΠΑΛ τα 17 χρόνια: περιορισμοί και αποκλεισμοί μαθητών από την ειδικότητα επιλογής τους .

-Κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και μαθητών. Χυδαίο ανταγωνισμό.

Και τονίζουν: «Λέμε ΟΧΙ στο μάθημα – τηλε SHOW!!!! Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μένουμε σιωπηλοί !!!! Διεκδικούμε να δώσουν τώρα λεφτά για την Παιδεία για ένα δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σχολείο, για σχολική στέγη και μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter