Φωτίου: Αυξήσαμε τα παιδιά στους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς από 79.000 σε περίπου 140.000

Φωτίου: Αυξήσαμε τα παιδιά στους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς από 79.000 σε περίπου 140.000

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν οι αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς τη νέα σχολική χρονιά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διάθεση των vouchers στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σύνολο των παιδιών των δικαιούχων θα γίνει από την πρώτη κιόλας κατανομή, ώστε έως τις 15 Ιουλίου να οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι των vouchers και να μπορούν οι γονείς να κλείσουν θέση στον σταθμό της επιλογής τους.

Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα καλυφθούν περισσότερες από 140.000 θέσεις, ενώ στόχος είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Η δράση υλοποιείται μέσα από ετήσιο κύκλο πρόσκλησης που αντιστοιχεί σε ένα σχολικό έτος διάρκειας 11 μηνών, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 έως την 31η Ιουλίου του 2020, όση και η μέγιστη διάρκεια ισχύος της «αξίας τοποθέτησης» για τους ωφελούμενους που θα επιλεγούν. Παράλληλα, η δράση στοχεύει: α) Στην αύξηση της απασχόλησης και τη διατήρηση των ωφελούμενων γυναικών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους, όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας, β) στην ουσιαστική στήριξη των ωφελουμένων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία και γ) στην ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων (παιδιά και άτομα με αναπηρία) σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε: «Μέσα σε τέσσερα χρόνια κρίσης, αυξήσαμε τις δαπάνες για το παιδί από 822 εκατ. ευρώ το 2015 σε 1,4 δισ. ευρώ το 2018 και εφέτος αυξάνουμε ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό, για να φτάσουμε στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι μία από τις τέσσερις εμβληματικές μας δράσεις για το παιδί. Το επίδομα τέκνου από 650 εκατ. ευρώ το φτάσαμε 1,1 δισ. ευρώ. πέρυσι και συνεχίζουμε. Από τα 153.000 σχολικά γεύματα καθημερινά που δώσαμε, εφέτος, θα φτάσουμε τη νέα σχολική περίοδο σε 200.000 γεύματα. Τέλος, με τον νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία βγάζουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα».

«Με αυτές τις δράσεις και τη δωρεάν είσοδο σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα φτωχά παιδιά και τα παιδιά άνεργων μητέρων, καταφέραμε να ρίξουμε την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα, που βεβαίως ήταν πολύ υψηλή» σχολίασε η κ. Φωτίου. Τόνισε, δε, ότι για δωρεάν είσοδο στους βρεφονηπιακούς, «κυρίαρχη δράση κατά του δημογραφικού, αυξήσαμε τα κονδύλια από 182 εκατ. ευρώ που βρήκαμε το 2015, σε 270 εκατ. ευρώ εφέτος, αύξηση 50% και τα παιδιά που παίρνουμε δωρεάν από 79.000 σε περίπου 140.000, αύξηση σχεδόν 80%».

Επιλέξιμες ενέργειες είναι:

α) Η παροχή θέσεων φροντίδας βρεφών από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νηπίων από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αντίστοιχα.

β) Η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιών με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας.

γ) Η παροχή θέσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών από 5 έως 12 ετών σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).

δ) Η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών με αναπηρία, εφήβων και ατόμων με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ).

Ωφελούμενες/οι της δράσης είναι:

– Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών

– Μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και Ατόμων με Αναπηρία.

– Άτομα (γυναίκες και άνδρες) στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών.

– Άτομα που βρίσκονται σε χηρεία.

Δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων ΜΕΑ, οι οποίες λειτουργούν νομίμως, δύνανται να είναι:

– Βρεφικοί σταθμοί

– Βρεφονηπιακοί σταθμοί

– Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας

– Παιδικοί σταθμοί

– Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)

– Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ)

Κριτήρια και διαδικασία επιλογής ωφελουμένων

Τα κριτήρια επιλογής αφορούν:

– Στο οικογενειακό εισόδημα. Λαμβάνεται υπόψη και υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο μερών/συζύγων, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

– Στην κατάσταση απασχόλησης και την εργασιακή σχέση.

– Στην οικογενειακή κατάσταση.

Η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ (ΕΕΤΑΑ ΑΕ) διεξάγεται από επιτροπές και πραγματοποιείται, βάσει του συστήματος μοριοδότησης, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού της πράξης, όπως αυτό προσδιορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου αυτών των δικαιολογητικών και στη βαθμολόγηση και κατάταξη των ενδιαφερομένων, βάσει του συστήματος μοριοδότησης.

Η ΕΕΤΑΑ ΑΕ ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων, όπως αυτά θα εξειδικευθούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter