Φωτίου: Παρεμβάσεις για την στήριξη των Ρομά

Φωτίου: Παρεμβάσεις για την στήριξη των Ρομά

Τις παρεμβάσεις που προτίθεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας για την στήριξη των Ρομά, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, σε συνάντηση που διεξήχθη με εκπροσώπους των περιφερειών.

Με αφορμή την παρουσίαση της νεοσυσταθείσας Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, η υπουργός επισήμανε ότι η Ειδική Γραμματεία (Ε.Γ.) εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για ουσιαστική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά. Η εν λόγω βούληση θα εκφραστεί «μέσω συνεκτικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η χαρτογράφηση που εκπόνησε ήδη η Ειδική Γραμματεία και η τυπολογική κατάταξη των 370 οικισμών/καταυλισμών Ρομά σε τρεις κατηγορίες:

1. «Άκρως υποβαθμισμένες περιοχές» σε περίπου 74 καταυλισμούς.

2. «Μικτοί καταυλισμοί» με προβλήματα πολεοδομικής οργάνωσης και με τη συνύπαρξη σπιτιών και πρόχειρων καταλυμάτων σε περίπου 180 περιοχές.

3. «Γειτονιές» οι οποίες βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού σε περίπου 117 οικισμούς.

Το σύνολο το πληθυσμού στις παραπάνω περιοχές ανέρχεται σε περίπου 110.000 άτομα.

Η υπουργός δίνοντας προτεραιότητα στους καταυλισμούς της πρώτης κατηγορίας δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότησή τους και με κρατικά κονδύλια, για όσες περιφέρειες – δήμους έχουν ώριμα έργα βάση των κριτηρίων που παρουσιάστηκαν.

Στη συνέχεια, η Ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, Αικατερίνη Γιάντσιου, παρουσίασε προτάσεις για παρεμβάσεις ανά τύπο καταυλισμού/οικισμού και ανά άξονα πολιτικής (υποδομές – στέγαση, απασχόληση, εκπαίδευση και υγεία) για την επίτευξη της σταδιακής αλλά πλήρους ένταξης του εν λόγω πληθυσμού.

Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των περιφερειών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και συμφώνησαν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του επόμενου διμήνου για την εξειδίκευση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter