Φυγόκεντρες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ

Φυγόκεντρες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ

Ξέθαψαν από την πρόσφατη προεκλογική τους μνήμη στο ΠΑΣΟΚ τη φράση που χρησιμοποίησε η ηγεσία του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για κυβέρνηση ενός κόμματος αλλά όχι ενός χρώματος. «Με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις» ήταν τότε το μήνυμα της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, βγαλμένο από τα χρόνια του 1965 και της Αποστασίας.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ενισχύει τη συναινετική αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και στην προηγούμενη εκδοχή της και στην τρέχουσα θητεία της, κοιτά με ανησυχία τα εσωκομματικά ανοιγοκλεισίματα της πόρτας της Χαριλάου Τρικούπη μετά την έξοδο της καταχωρισμένης στα κιτάπια του ΠΑΣΟΚ ως «αντιδεξιάς» Ζέφης Δημαδάμα, η οποία ανέλαβε τη θέση της γγ Iσότητας στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Αμφίπλευρη κινητικότητα

Οι εύθραυστες ισορροπίες στη Χαριλάου Τρικούπη τείνουν να αποκτήσουν χαρακτήρα εσωκομματικής (και ενδεχομένως κοινοβουλευτικής αργότερα) αμφίπλευρης κινητικότητας και στο κεντροδεξιό και το κεντροαριστερό πεδίο. Δεν είναι μόνο η εκλογική επικράτηση της ΝΔ και ο θώκος που ενισχύoυν φιλοδοξίες για ανάληψη θέσεων. Η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη ευνοεί την τακτική Μητσοτάκη που δεν στοχεύει απλώς να απομυζήσει το ΠΑΣΟΚ αλλά και να συμβάλει στη διαμόρφωση κουλτούρας κομματικών στελεχών και ψηφοφόρων από όλους τους χώρους, ότι η διάζευξη προόδου – οπισθοδρόμησης εξουδετερώνει την αντίστιξη Δεξιά – Αριστερά.

Αυτό αλληλεπιδρά με ένα κρίσιμο στοιχείο στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη: οι κινήσεις Ανδρουλάκη να στεγανοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό με στελέχη δικά του προκαλούν εσωτερική συμπίεση και δημιουργούν απότομες εκτινάξεις συσσωρευμένης διαφοροποίησης. Παράλληλα, όπως έδειξε η ανάληψη θέσης ευθύνης στη ΝΔ από τη Ζέφη Δημαδάμα –χωρίς πρώτα να έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ– δείχνει το τέλος εποχής του σαβουάρ βιβρ για το έθος της πολιτικής ηθικής. Πιθανόν είναι και μια ένδειξη ότι οι διαφορές ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δεν υφίστανται και επομένως είναι σαν αλλαγή ορόφου σε γαλαζοπράσινη πολυκατοικία… Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ενοχλημένη σφόδρα, δίνοντας έμφαση στην ηθική διάσταση του ζητήματος και εμφανίζεται διατεθειμένη για πιο σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

Κανείς πλέον δεν εκπλήσσεται για ό,τι κι αν προκύψει με στελέχη της αντιΣΥΡΙΖΑ πτέρυγας (φιλοΝΔ) που βρίσκονται σε κινητικότητα (ενόψει τοπικών εκλογών ή και ευρωβουλευτικών) μετά την έξοδο του Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, πλέον μετά την αποχώρηση ενός στελέχους από τη λεγόμενη παπανδρεϊκή πτέρυγα, της Ζέφης Δημαδάμα, που μπήκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέκτησαν και… άλλοθι. Την ίδια ώρα σε στάση αναμονής είναι και δυνάμεις της λεγόμενης «αριστερής σοσιαλδημοκρατίας», εκπορευόμενες από το ΠΑΣΟΚ (έχει βάθος στον χώρο της κεντροαριστεράς η περίπτωση του «συνθετικού» πάντα Χάρη Καστανίδη).

Διεργασίες για Αθήνα και μεγάλες περιφέρειες

Η θολούρα επικρατεί και στις διεργασίες στη Χαριλάου Τρικούπη κυρίως για τους υποψήφιους περιφερειάρχες με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και για τους υποψηφίους δημάρχους στους μεγάλους δήμους της χώρας. Η Αθήνα παραμένει γρίφος: την ίδια ώρα που η νομαρχιακή Α΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ επιδοκιμάζει τις ευρύτερες συνεργασίες (με ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς να εστιάζει σε πρόσωπο, η πλευρά Ανδρουλάκη επιμένει να σηματοδοτηθεί η αυτόνομη κάθοδος. Από την άλλη, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι σε αυτήν τη φάση μέλη της Ανοιχτής Πόλης (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων) δεν συνηγορούν σε αυτού του είδους τη συνεργασία, σε αντίθεση με στελέχη της Κουμουνδούρου. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να έχει το πάνω χέρι στην πρόταση υποψηφιότητας σε μεγάλους δήμους και σε περιφέρειες όπως εκείνη της Κρήτης με τον ΠΑΣΟΚογενή Σταύρο Αρναουτάκη που στηρίζουν πλέον και άλλοι, όπως η ΝΔ και παλαιότερα (όχι πια λόγω της «γαλάζιας» στήριξης) ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής έχει την αποδοχή πολλών στελεχών από όλες στις τάσεις της Χαριλάου Τρικούπη. Εφόσον ανακοινωθεί επίσημη στήριξη από την ηγεσία του κόμματος, θα ανοίξει μια συζήτηση ποιοι και με ποιον, καθώς ήδη αυτοδιοικητικά στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ από διάφορες πτέρυγες και αυτά που προέρχονται από την Ανανεωτική Αριστερά στηρίζουν την υποψηφιότητα για περιφερειάρχη Αττικής του Γιώργου Ιωακειμίδη, πρώην δημάρχου Ρέντη – Νίκαιας. Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει ζήτημα αυστηρής κομματικής γραμμής με βάση το «πράσινο» χρίσμα σε αυτή την περίπτωση. Ομως αυτό αποτελεί φρένο και σε όλους όσοι λένε ότι θα πρέπει όταν δοθεί το «πράσινο» χρίσμα να υπάρξει αυστηρότητα έως και «διοικητικά μέτρα» (κομματικής πειθαρχίας) για όσους από το ΠΑΣΟΚ μετέχουν σε δεξιά ψηφοδέλτια στις περιφέρειες (π.χ. με Γιώργο Πατούλη και αλλού) ή σε μεγάλους δήμους.

Με έναν τεθλασμένο τρόπο οι αυτοδιοικητικές διεργασίες αλλά και η αποχώρηση της Ζ. Δημαδάμα από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ μπερδεύτηκαν με τα ερωτήματα που προκαλεί η άρνηση του βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη να αναλάβει καθήκοντα σε τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης. Προεβλήθη ότι δεν θέλησε να μετέχει καθώς από θέση αρχής κρίνει ότι πολλαπλοί ρόλοι για κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο δεν συνάδουν με μεγάλο κόμμα, αλλά κάτι τέτοιο επιλέγεται από μικρά κόμματα όταν δεν επαρκούν οι βουλευτές.

Την ίδια ώρα, όμως, ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος ορίστηκε επίσης επικεφαλής στον κοινοβουλευτικό τομέα Εξωτερικών, ενώ η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη ανέλαβε και τον τομέα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες). Ετσι, πολλοί διείδαν δυσαρέσκεια για τον τομέα που του προτάθηκε ή και μια πιο ευρεία αποστασιοποίηση. Δεν έλειψαν και πιο… θετικές σκέψεις, όπως ότι μπορεί να προαλείφεται για ρόλο κορυφής κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές – κάτι που προσώρας δεν επιβεβαιώνεται. Πάντως, σε αυτή την κατανομή ρόλων στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης, τη λεγόμενη σκιώδη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» λείπει και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος, όμως, αρχές Ιουλίου εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Βουλής ύστερα από πρόταση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη.

Στην αγκαλιά της ΝΔ με δεξιά πιρουέτα

«Ο διορισμός της Δημαδάμα είναι τόσο εμφανής, ωμή και χυδαία εξαγορά, που θα έπρεπε ειδικά για την συγκεκριμένη να δημιουργηθεί κύμα αντίδρασης, από τους πολίτες όλων των κομμάτων και να αναγκαστεί σε παραίτηση. Η Πολιτική Πορνεία έχει ένα όριο. Και φθείρει τη Δημοκρατία». Αυτό το δηκτικό κείμενο ανάρτησε στο Twitter ο γνωστός τσελίστας στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις Μάνος Επιτροπάκης. Εστρεψε τα πυρά του εναντίον τής μέχρι πριν από μερικά 24ωρα συντρόφου του στο ΠΑΣΟΚ αλλά όχι εναντίον του μάνατζερ των μεταγραφών από τη Χαριλάου Τρικούπη προς τις παραποτάμιες περιοχές του Μοσχάτου.

Βέβαια η πανεπιστημιακός Ζέφη Δημαδάμα είχε δηλώσει στρατιώτης του Κινήματος μετά την απόφασή της, που εκφράστηκε με πικρία, να μη συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία στην Α΄ Αθηνών. Αποστρατεύτηκε όμως έχοντας τα γαλόνια του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής δηλώνοντας την περασμένη Πέμπτη, όταν και έγινε γνωστό ότι αναλαμβάνει επικεφαλής της γενικής γραμματείας Ισότητας: «Αποδέχθηκα την πρόταση να τεθώ επικεφαλής αυτής της Γραμματείας με αίσθημα ευθύνης και χρέους για να καταθέσω την εμπειρία και τη γνώση που απέκτησα έχοντας αφιερώσει σε αυτά τα κρίσιμα για τη δημοκρατία ζητήματα όλες μου τις δυνάμεις διαχρονικά και επιδιώκοντας πάντα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».

Η απόσπαση όμως της Ζ. Δημαδάμα από το ΠΑΣΟΚ ήταν ηχηρή καθώς μέχρι την παραμονή των εκλογών της 25ης Ιουνίου διατράνωνε όχι μόνο την αντιδεξιά ταυτότητά της δηλώνοντας την άρνησή της στο σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά επιπλέον είχε ήδη στηλιτεύσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με σκληρή ρητορική στα θέματα των υποκλοπών και της θεσμικής εκτροπής, στην πολιτική επιδότησης της φτώχειας με ψίχουλα τύπου pass, στα δήθεν κεντρώα ανοίγματα που έχουν τη μορφή του Γιώργου Καρατζαφέρη, στη δυσώδη περίπτωση της δημοσιοποίησης εντός της Βουλής των στοιχείων της 12χρονης θύματος trafficking από τον Κολωνό, στα pushbacks, στην ευνοϊκή πολιτική των funds που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια, στις προκλητικές απευθείας αναθέσεις, στα σκάνδαλα και στη διαφθορά μιας κυβέρνησης που εδώ και μερικές μέρες πλέον υπηρετεί.

Η δυναμική παρουσία της στα τηλεοπτικά πάνελ με τον αντιδεξιό λόγο και την αξιακή φαρέτρα του προοδευτικού τόξου προεκλογικά και οι δημόσιες αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν προοιωνίζονταν τη δεξιόστροφη πιρουέτα που την έφερε στην αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πόσο μάλλον η ραδιοφωνική παρουσία της την παραμονή των εκλογών, στην οποία όχι μόνο ζητούσε συναινέσεις και συνθέσεις επειδή έπρεπε να περιοριστεί η παντοδυναμία της ΝΔ για χάρη της δημοκρατίας αλλά και διότι αναίρεσε τώρα την άποψη που εξέφρασε τότε: «Καλή ψήφο την Κυριακή 25 Ιουνίου. Ψηφίζουμε για το καλό της χώρας, όχι για να βολευτούμε σε κομματικές ή κυβερνητικές καρέκλες…»

Η «πρασινογάλαζη» γενική γραμματέας Ισότητας και αντιπρόεδρος των γυναικών της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών (PES WOMEN) διέβη τον Ρουβίκωνα ενώ ήταν εν ενεργεία στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά το ίδιο έπραξε προ μερικών μηνών και ο νυν «γαλάζιος» σωματοφύλακας των «αρίστων» Σπύρος Καρανικόλας. Στην ίδια ρότα βρέθηκαν νωρίτερα και οι υπηρέτες της «επιτελικής κυβέρνησης» Γιώργος Φλωρίδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λίνα Μενδώνη, Θοδωρής Λιβάνιος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παναγιώτης Τσακλόγλου. Θ.Κ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter