Φυλάκιση 20 ετών για τον «μακελάρη» του Μπατακλάν ζητά ο εισαγγελέας

Φυλάκιση 20 ετών για τον «μακελάρη» του Μπατακλάν ζητά ο εισαγγελέας

Ποινή κάθειρξης 20 ετών ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές να επιβληθεί στον Σαλάχ Αμπντεσλάμ και τον συνεργό του, τον Σοφιάν Αγιάρι, που δικάζονται σήμερα στις Βρυξέλλες με την κατηγορία ότι πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών στη βελγική πρωτεύουσα, τον Μάρτιο του 2016.

Ο Αμπντεσλάμ είναι ο μοναδικός επιζών από τους τρομοκράτες που ευθύνονται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Η ποινή των 20 ετών είναι η ανώτατη που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας των αστυνομικών, εξήγησε η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Καθλίν Γκροζάν. Δικαστικές πηγές νωρίτερα ανέφεραν ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν ποινές που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 40 χρόνια.

Γάλλοι και Βέλγοι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν, ενώ εκτελούσαν έρευνα, στις 15 Μαρτίου 2016 σε ένα διαμέρισμα-κρησφύγετο των τζιχαντιστών στα προάστια των Βρυξελλών: δέχτηκαν πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από αυτούς. Ο ένας από τους δράστες, ο 35χρονος Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών ενώ ο Αμπντεσλάμ και ο Αγιάρι κατάφεραν να διαφύγουν.

Η Γκροζάν εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δράστες είχαν την πρόθεση να σκοτώσουν τους αστυνομικούς. “Ακούγοντας «αστυνομία» στην πόρτα, γιατί δεν έφυγαν; Το γεγονός ότι έμειναν εκεί σημαίνει ότι στόχος τους ήταν να επιτεθούν, να πολεμήσουν τον εχθρό, να σκοτώσουν τους αστυνομικούς αν τους ανακάλυπταν”, υποστήριξε.

Η δίκη επρόκειτο να συνεχιστεί αύριο, όμως αναβλήθηκε για την Πέμπτη προκειμένου να δοθεί χρόνος στον δικηγόρο του Αμπντεσλάμ Σβεν Μάρι να ετοιμάσει την αγόρευσή του, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρί-Φρανς Κέτγκεν.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η δίκη θα ολοκληρωνόταν την Παρασκευή. Ενδέχεται όμως να τελειώσει την Πέμπτη, δεδομένου ότι ο Αμπντεσλάμ αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέτουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter