Φυσικό αέριο: «Αγκάθι» οι προτάσεις της Κομισιόν – Νέος γύρος διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο

Φυσικό αέριο: «Αγκάθι» οι προτάσεις της Κομισιόν – Νέος γύρος διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο

Το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες δεν έβγαλε κάποια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των τιμών στο φυσικό αέριο. Αντίθετα, η πρόταση της Κομισιόν αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια βιώσιμη αντιπρόταση ούτως ώστε οι υπουργοί να φτάσουν στο πολυπόθητο «deal» ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν ότι… θα τα πουν ξανά στις 13 Δεκεμβρίου, στο πέμπτο κατά σειρά έκτακτο Συμβούλιο, με το ίδιο κύριο θέμα και με την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών οι οποίες αναμένονται πυρετώδεις το επόμενο διάστημα μέχρι την επόμενη συνάντηση στις Βρυξέλλες, θα οικοδομήσουν ένα πρώτο αποτέλεσμα.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης έγινε άμεσα κατανοητό ότι η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ορίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα κρίθηκε αρκετά υψηλό. Παράλληλα, ένα ισχυρό -ως προς τον αριθμό- μπλοκ κρατών αρνήθηκε να εγκρίνει τους κανονισμούς της Επιτροπής για αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής αλληλεγγύης, εάν προηγουμένως δε βρεθεί ικανοποιητική λύση ως προς διορθωτικό μηχανισμό.

Η πλειοψηφία των κρατών – μελών υποστηρίζουν ότι η λύση του πλαφόν αποτελεί «κλειδί» για τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν αντιμετωπίζεται ως… αστείο γεγονός (κατά την υπουργό Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Άννα Μόσκβα). Στο απέναντι «στρατόπεδο» βρίσκεται η Γερμανία και η Ολλανδία που θεωρούν ότι το πλαφόν μπορεί να οδηγήσει στη διοχέτευση του φυσικού αερίου σε χώρες εκτός ΕΕ.

Η Κομισιόν προσπάθησε να «γεφυρώσει» το χάσμα μεταξύ των δύο «πόλων», ωστόσο -όπως φάνηκε- κατόρθωσε να διευρύνει ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις μεταξύ των δύο «μπλοκ», αλλά και από την επίτευξη λύσης.

«Δεν ανοίγουμε ακόμη τη σαμπάνια, αλλά βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο», σημείωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας (που προεδρεύει της ΕΕ), ενόψει της νέας κρίσιμης Συνόδου του Δεκεμβρίου…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter